Peter de Bie wilde Eric van Stade keihard terugpakken

Geplaatst op do 26 apr 2018 om 14:45

AVROTROS-baas Eric van Stade heeft de verhuizing van de Nieuwsshow naar Omroep MAX zelf uitgelokt door te gaan vloeken en tieren tegen Peter de Bie. Dat onthult hij in de VARAgids. De Bie kan de berichten over de slechte werksfeer bij AVROTROS alleen maar bevestigen. Hij stond op het punt met pensioen te gaan, toen de redactie van de Nieuwsshow hem vroeg met Van Stade te spreken over zijn opvolger: Jan Mom. Niemand van het Nieuwsshow-team wilde namelijk met hem werken.

Hij ging op het verzoek van zijn redactie in en besloot Van Stade op te zoeken. “En daar kwam een knallende ruzie van. Het liep zo uit de hand dat Eric van Stade, de directeur van AVRTOTROS, stond te gillen en te schreeuwen: waar ik me mee bemóeide! Toen ik eenmaal buiten stond dacht ik: ‘Hallo, dit hoef ik me niet te laten zeggen, ik kan óók wat!’

De Bie vond het tijd voor payback time. Tóen ontstonden de gesprekken met Omroep MAX, die de show nu uitzendt als Nieuwsweekend. Anders was De Bie gewoon met pensioen gegaan. “Als die man zich normaal had gedragen, was ik ook zeker ­vertrokken.

Schreeuwlelijk Van Stade maakte De Bie strijdlustig. “Ik dacht: als jij denkt dat je dit kan maken, dan vergis je je. Op dat moment had ik trouwens geen enkele hoop dat wij uiteindelijk aan het langste eind zouden trekken, maar ik wilde me ook niet in de zeik laten nemen.”

Het is droevig dat de sfeer bij AVROTROS nu zo slecht is, aldus De Bie. “Vanaf het moment van de fusie tussen de AVRO en de TROS was het heel onprettig werken. Permanent gelazer, vier jaar lang.

Bij MAX is het volgens hem veel beter. “Ineens merk je dat je weer in het sfeertje van vier jaar terug, het oude TROS-gevoel, terechtkomt.

Het VARAgids-interview met Peter de Bie kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Avrotros-baas Van Stade ontmaskerd als schreeuwlelijk (7 december 2017)
‘Sfeer bij Omroep MAX veel beter dan bij AVROTROS’ (gisteren)

Foto: NPO
19 Reacties op “Peter de Bie wilde Eric van Stade keihard terugpakken”


 1. RTL Videoland

  lol

 2. Papegaaitje leef je nog

  Die Peter de Bie is een vreselijke hork. Voor geen cent te vertrouwen. Ik geloof dan ook niets van wat hij zegt.

 3. Arie de Jong

  De Bie werd veel uitgemaakt voor Amsterdams gutmensch maar ik vond het allemaal wel meevallen. Zo wegkijken was het echt niet en er was van zijn kant wel degelijk kritiek op D’66 en VVD. Toch de 2 partijen van AVROTROS.

 4. rene

  Ik hoor ‘m liever dan Jan Mom. Deze week ’s middags weer te beluisteren op radio 1. Wat een drama. Wat een weinig inspirerend radioprogramma. Kan Clairy Polak niet terugkomen op dat tijdstip.

 5. Dus wel

  AVRO-TROS is een slangekuil geworden. Vooral sinds het aantreden van algemeen directeur Van Stade is de sfeer hard achteruit gegaan. Niet voor niets door veel omroepmederwerkers de meest onzichtbare omroepbaas van Hilversum genoemd. Komt nooit op de werkvloer en regeert vanuit een ivoren toren. Als hij dan het personeel toespreekt omdat het niet anders kan, zie je meteen waarom hij zo ongeschikt is voor zijn baan. Stotterend, onzeker, slecht voorbereid en inspiratieloos. Niet een directeur waarvoor het personeel door het vuur wil gaan. Hij lijkt ook zelf niet door te hebben hoe arrogant hij overkomt. Dat wordt alleen nog maar erger als hij je weer gaat vertellen ober zijn riante huis in Frankrijk.

 6. arie

  de Bie, partner van “zwarte piet liefhebster “Diewertje Blok.
  Nou dan weet ik het wel!

 7. Collega

  Go Peter! Je hebt 100% gelijk. Niet de enige die deze ervaringen heeft met dit directeurtje. Hij doet de omroep meer kwaad dan goed met zijn arrogante gedrag en weet het altijd beter. Als hij nou capabel was en serieus verstand van zaken had, dan was het misschien nog acceptabel. Maar dat is en heeft hij dus niet. Ook erg goed in het volstrekt onzichtbaar zijn voor de collega’s.

  Eruit geknikkerd bij SBS omdat de zenders onder zijn leiding alleen maar verder naar beneden zonken. Dat hij ontslagen zou worden, werd hem nota bene op de perspresentatie van de SBS zenders door een journalist medegedeeld. Woedend leverde hij ter plaatse de autosleutels in van zijn Porsche Cayenne in en vertrok. Daarna, omdat hij nergens anders terecht kon, gaan werken voor Nina Brink, of all people…

  Als kwartiermaker bij AT5 kwam hij helaas onze Willemijn tegen en dat klikte zo ontzettend goed. Echte chemie tussen die twee. Dag en nacht. Deze dame heeft hem in zijn huidige baantje geloosd en nu zitten wij ermee.

 8. Anonymous

  Ach. Van Stade. Natte wind. Met een beetje stront erin.

 9. tja

  Eric van Stade heeft nooit een porche Cayenne gehad. En je verhaal klopt ook niet. @collega

 10. Jerry

  @tja. Je hebt helemaal gelijk over de auto. Het was geen Porsche Cayenne, maar een ander type pooierbak. Een Audi Q7. De rest klopt wel.

 11. Pim

  Eric was een goede directeur bij Sbs. 100x beter dan Karin de Groot die er nu zit.

 12. Evert

  @Pim:dat is niet moeilijk om beter te zijn dan Karin de Groot. Clown Bassie was nog beter geschikt geweest.

  Toch zag ook Eric van Stade veel in haar. Zij is door hem bij SBS binnengehaald om NET5 te gaan leiden toen Remko van Westerloo naar John de Mol’s Tien/Talpa vertrok. Karin de Groot bij NET5 was geen succes. Ze veranderde de zender van een succesvolle hippe zender voor jonge vrouwen in een ouwewijven kanaal. Het ene na het andere programma flopte.

  Van Stade was al snel na zijn benoeming als Algemeen Directeur de grip op de SBS zenders kwijt. Hij teerde nog even op de succesvolle opbouw van de hele groep door Patrick Tillieux, Bart in het Hout en oprichter Fons van Westerloo. Hij was ook degene die Tina Nijkamp benoemde als Programma Directeur van alle zenders en toeliet dat iemand als Pascal van Meerten werd benoemd tot Programmaleider van SBS6. Dat ging kort daarna al helemaal mis, waarbij hij niet ingreep.

  Van Stade heeft in vergelijking tot zijn voorgangers weinig positiefs gebracht bij SBS. Hij was visieloos en veel te veel een marionet van de aandeelhouders.

 13. tja

  Karin de Groot is er ook niet meer Even bij de les blijven voor jullie gaan roeptoeteren

 14. Tess

  @Tja. Is ze al weg dan? Karin de Groot zou toch pas in augustus vertrekken bij SBS? Ze had zelf toen ze bij SBS terugkwam al aangegegeven dat ze het voor een beperkte tijd wilde doen. In Admormatie gaf ze niet zo lang geleden aan dat haar functie bij SBS altijd tijdelijk was bedoeld en dat ze tot augustus zou blijven.

 15. Joep uit Tilburg

  Ho wacht even. Het begon toch allemaal omdat ‘me too’ de Bie met pensioen ging en er een vervanger kwam die de smoezelige dame niet zag zitten. En nu zit hij weer op zijn krent voor de micro. En dan ook nog natrappen naar de omroep die hem meer dan 10 jaar zeer goed betaalde. Qlootzak

 16. Pim

  @Tess, ze gaat pas in augustus weg. En tuurlijk roept ze NA AFLOOP dat haar functie altijd voor tijdelijk was bedoeld. Staat natuurlijk beter voor haar. Waarom werd dat bij haar benoeming niet gezegd? Precies, omdat het lariekoek is. Iedereen in Laren, Hilversum en het Rietlandpark weet dat zij opzij is geschoven om plek te maken voor de heren van RTL (Marco en Erland).

 17. gerdien

  Jan Mom is zo’n typisch Hilversums voorbeeld van iemand met meer ambitie dan talent maar wel met vriendjes op de juiste plekken. Daarom mag hij het steeds weer proberen van de Avro als presentator maar hij mist eigenheid en persoonlijkheid om zich te onderscheiden. E heeft een chronisch gebrek aan zelfkennis -ook al zo’n Hilversumse ziekte- om zijn beperkingen te zien. Die weken dat hij de Nieuwsshow overnam waren een drama. In de omgang ook geen prettig mens: onbetrouwbaar, een typische rat, slijmen naar boven, trappen naar beneden. Helaas ook geen zeldzaamheid in de mediawereld.

 18. koos

  de Bie en ddat linkse domme gansje v.d. Weij gedragen zich als een opa en oma voor de radio op ie zaterdag.Zoooooo saai !

 19. Tijmen

  @Koos
  Links en rechts bestaan niet, maar ‘LINKS’ is zo’n lekker scheldwoord geworden voor mensen die het ergens niet mee eens zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.