‘Bezuiniging op NPO niet van tafel vanwege Groningen’

Geplaatst op Fri 13 Apr 2018 om 10:00

Nu het de Groningers is gelukt om Mark Rutte zo ver te krijgen om de gaskraan dicht te draaien, kan Shula Rijxman het terugdraaien van de bezuinigingen op de NPO al helemáál wel vergeten. Dat meldt De Telegraaf vandaag. De NPO moet het in 2019 doen met een begroting van ten minste 740 miljoen euro en dat is 60 miljoen euro minder dan nu. Rijxman is aan het lobbyen om die bezuinigingen af te wenden, maar is volgens de krant van wakker Nederland behoorlijk kansloos in haar missie.

Rijxman kan het wel vergeten, aldus het dagblad. “Het kan op weinig sympathie rekenen van de politiek, die juist op zoek is naar extra bezuinigingsposten nu het kabinet heeft besloten om Groningen van zijn aardgasdrama te verlossen.”

Bij het smeden van dit kabinet was Rijxman nog behoorlijk hoopvol, omdat er eindelijk eens iets positiefs over de NPO in het regeerakkoord stond. “Het kabinet stelt dat een sterke publieke omroep onmisbaar is voor een vitale democratie”, zegt ze.

De NPO-bazin vertrouwt er naar eigen zeggen nog steeds op dat het kabinet naar die woorden handelt, “en niet op de publieke omroep bezuinigt.”

Welk NPO-drama de Groningers op hun geweten hebben zal volgend jaar blijken. Wellicht verpesten ze de volgende tv-vakantie van Frans Bauer en zijn vrouw of kan Katja Schuurman straks niet meer naar Thailand voor haar tv-show Memories.

Foto NPO
59 Reacties op “‘Bezuiniging op NPO niet van tafel vanwege Groningen’”


 1. Annoniemus

  NPO : staat voor geld slurpen van belastingbetaler !!!!

 2. kaatje

  740 miljoen is nog te veel voor NPO ,ga eens op salarissen bezuinigen !!!!!

 3. Robert

  Waanzinnig 740 Miljoen Euro per jaar. Gewoon een net opheffen, bespaar je als het eerlijk wordt verdeeld zo een 250 miljoen.

 4. qi10

  1 staatszender is genoeg,
  [voor t domme volk wat alles pikt]
  t echte nieuws moet je toch niet bij de publieke zenders zijn,
  dan hebben we netflix, fox,
  en geloof spelletjes en erotiek ?
  dat houwen we binnenskamers,

 5. Hannah

  Voordat Shula Rijxman weer gaat piepen moet ze eens naar de krankzinnige salarissen van bijv. Dominique Weesie en Rutger Castricum kijken. Zolang dit zakkenvullen met publiek geld doorgaat, zijn bezuinigingen op de publieke omroep gerechtvaardigd.

 6. Marcel

  Shulabakka en haar schaamteloos gebedel.
  Dit terwijl er meer dan 10 personen op de loonlijst staan die zwaar worden overbetaald.

 7. Nic

  Ik moet lachen c.q. huilen als ik RTL/SBS een paar miljoen zie bieden op de Eredivisie rechten, en de NOS als volgend bod er bijna 100 Miljoen van maakt.
  Er kan nog makkelijk de helft af na het bezuinigingspakket.

 8. scott_0

  740 miljoen euro en dan nog steeds troep fabriceren, ik vind het knap.

 9. Mark

  Wat ontzettend veel geld:740 miljoen euro. Maar Shula vindt het nog te weinig. Wellicht een goede idee wat minder directeuren overal voor aanstellen. incl dure auto. Hoeveel directeuren heeft de NPO inclusief de omroepen wel niet?

 10. ikkeniet

  Er kan nog genoeg bezuinigd worden bij de NPO. Wacht dacht je van:
  Minder schoolreisjes, commerciële sporten naar commerciële zenders, minder dure buitenlandse aankopen (series & concepten) NPO 3 & thema kanalen opheffen. Radiozenders terugbrengen naar 3.

 11. wauter

  Nederland 3 en radio 3 opheffen. Zal heel veel schelen. Geef de frequenties van radio 3 aan radio 5.

 12. b

  Televaag is weer bezig met aannames net als MC die dit van harte ondersteunt . Er is niets maar dan ook niets van bekend en hoppa weer een voor ingenomen artikel. Wat de schade aan Groningen kost kunnen ze 25 NPO van laten draaien inclusief Gerard Ekdom. De NPO kost een schijntje in dit land en is de goedkoopste van Europa . Beter om de vraag te stellen waarom sommigen van de NPO af willen. Televaag heeft een commerciele reden en de rest een politieke . Zou maar eens naar de kijkcijfers kijken en die vergelijken met de commercielen met elke 10 minuten reclame.

 13. Ron

  Natuurlijk zegt ‘de krant van wakker Nederland dit’, het propaganda blaadje van de VVD…

 14. OMG

  Als de NPO had bezuinigd op voetbal, was algemene bezuiniging niet nodig. Laat de omroepen de reserves van de jarenlange subsidies maar eens aanspreken. Elk jaar sparen ze maximaal 45 miljoen euro op de bank, geld wat niet besteed wordt aan programmering.

 15. OMG

  @b

  Dat excuus dat wij de goedkoopste PO van Europa hebben, is nu al wel genoeg geroepen. Feit is dat de NPO een bureaucratisch en vetgemeste organisatie is. Enkel op efficiency en en overhead is met gemak 100 miljoen te besparen.

  Snijd in de top van de organisatie, het is echt niet nodig dat elke omroep z’n eigen directie heeft, raad van bestuur, topmanagers en kaderpersoneel. Met daarbovenop de NPO nog een keer. Wordt allemaal met belastinggeld betaald.

 16. Daniel

  Gewoon het BBC model toepassen en klaar.
  Het is toch te bezopen voor woorden dat de NPO nog steeds zo vasthoudt aan alle afzonderlijke omroepen met bijbehoren management etc.
  Dat is toch totaal niet meer van deze tijd. Kom op zeg.

 17. Otto Groeneveld

  Hahaha democratisch gehalte??? Ik was vroeger wel een voorstander van een sterke publieke omroep. De pportwachtersfunctie moest inderdaad gebeuren door ONAFHANKELIJKE pers.
  Maar sinds de drama’s in Denemarken, Zweden en vooral Duitsland Hannover, Berlijn en natuurlijk Keulen is het duidelijk dat er geen onafhankelijke pers meer is. Het wordt aangestuurd vanuit de EU/Bilderberg maffia en het is met feiten keihard bewezen. Dus NPO en alle andere publieke zenders in de EU zijn slechts doorgeef en propagandazender van de neoliberale elite.
  Dus bezuinigen op dat zooitje wegkijkers en wel snel. Het heeft totaal geen waarde meer voor welke nep-democratie dan ook. Wat een humor die Rijxman.

 18. Willy Dobbe

  De Volkskrant krijgt vaak het verwijt, maar de echte azijnpissers zitten natuurlijk bij de Telegraaf en sinds kort ook bij MC, zo blijkt.

 19. E

  @Marcel Fri 13 Apr 2018 om 10:25
  U bent 1 groot antisemitisch satire.
  Shula Rijxman is een topvrouw!

 20. E

  @Otto Groeneveld
  U gelooft in antisemitische sprookjes met je Bilderberg….

 21. Pieter

  @Daniel BBC MODEL???? dan kom je bedrogen uit en gaat de kijker meer betalen.
  En hoe regelen we dan de lokale en regionale omroep
  wordt dat dan ook beheerd door de BBC achtige NPO
  De omroepverenigingen kan je niet zo maar opheffen ze zijn verweven in allerlei
  landen en ook in EBU verband , de NPO als organisatie kan nooit alle
  radio en tv zenders in hun eentje bemannen moeten dan overal weer mensen voor aangenomen worden !!!

 22. Tim20

  De NPO de goedkoopste? De Belgische VRT draait met 435 miljoen…

  (klik voor de link naar hun site met budgetten)

 23. imade

  laatst heeft de NPO 900 duizend euro per EK/WK wedstrijd als bod gedaan… tot media 2021… exclusief de 4/5 ton die nodig is om de uitzendingen mogelijk te maken.. diverse overbodige reisprogramma’s… overbetaalde DJ’s zoals domien loser verschuren.. NPO 3 loser FM… NPO extra zenders die in brakke kwaliteit uitzenden…

 24. Pieter

  De VTR is als bedrijf veel kleiner met minder uitzenduren ,gericht op VLAAMSE kijkers , maar heb je ook de Franstalige tak mee geteld dus het voltallige BRT voor heel Belgie?

 25. Tijmen

  De NPO is schuld aan alles. Wij hebben het zo zwaar in Nederland dat we zo woedend zijn op de NPO. Help, help, help, schreeuwen we op internet. Onze levens zijn afschuwelijk, zo vreselijk dat we ons kwaad maken om de NPO. Waarom is Nederland toch zo’n ramp om in te leven? Vreselijk dit land. Overal ter wereld hebben mensen het goed, maar wij Nederland hebben het zo afschuwelijk, want wij hebben NPO.

 26. Pieter

  @ Tijmen Het verhaal van Pygelmee !!!verwende mensen die niets meer leuk of goed vinden
  Zelfs de armste Neder/medelander leeft hier als god in Frankrijk
  met hun i phone en kleuren tv en keuken eiland
  savonds een wijntje met nooitjes en wat niet meer!!!
  het zou voor de verwende mensen in dit land eens goed zijn als ze een oorlog zouden mee maken, en het moeten doen met niks zoals in het oosten
  dan zouden ze blij zijn om in een land te leven waar ze veilig op een zolderkamertje 3×3 zouden wonen !

 27. Tijmen

  @Pieter Precies, met jou kan ik praten. Alleen maar zeuren en klagen en boosdoenerij over niets.
  het ergste is dat sommige mensen (zie je veel op Twitter) zelfs naar oorlog lijken te snakken, zoveel haat op niks zit er in hen.

 28. E. Jansen

  En jullie denken allemaal dat televisie en radio maken niks kost? En ook dat de commerciele omroep jullie niks kost? Sneu!

 29. JdM

  De NPO verwacht komend jaar 60 miljoen euro minder aan reclame-inkomsten te ontvangen (want mensen kijken steeds minder lineair). De overheid wil dat bedrag niet gaan compenseren.

  Shula’s verhaal klopt dus niet. Er wordt niet bezuinigd op de NPO. Ze krijgen minder reclame inkomsten. Dat is wat anders.

 30. E. Jansen

  740 miljoen is over 17 miljoen Nederlanders: 43,53 euro per persoon per jaar, das minder dan een euro per week. Daarvoor krijgen jullie 3 televisiezenders, 6 radiozenders, uitzending gemist, internetpagina’s met informatie… Een abonnement op een tijdschrift of dagblad is duurder… waar hebben jullie zeikerds het in hemelsnaam over?…

 31. Tijmen

  @E. Jansen
  Veel Nederlandse media-gebruikers vinden het zalig om kwaad te doen op de NPO en andere zaken. Het lucht op. Verrukkelijk kwaad zijn en zelf niets doen. Bezig zijn met anderen, jaloers zijn op BN-ers en zelf schreeuwen over hoe slecht ze het hebben. Je zou echt iets serieus in je leven doen, maar ach en wee en boos zijn is veel verrukkelijker.

 32. Mark

  Beste E. Jansen, de commerciële tv kost niks. De NPO moet ook gewoon hun budget uit hun reclameblokken halen. Waarom doen ze dat niet? schaf anders gewoon de blokken op de npo af.

 33. OMG

  @ E. Jansen & Tijmen

  Dus omdat we al de goedkoopste NPO van Europa hebben, moeten we maar zwijgen? Ik heb helemaal niets tegen de NPO, sterker nog, van mij mag het budget zelfs hoger. Maar niet op de wijze waarop de NPO momenteel georganiseerd is. Het is een geldverslindend systeem waar enkel directeuren, managers en kaderleden flink van profiteren. De redactie en programmamakers op de werkvloer staan daar allemaal met flexibele contracten…

  Omdat iets al “goedkoop” is, moet toch niet inhouden dat het nóg beter kan? Waarom moeten de publieke omroepen jaarlijks 45 miljoen euro “sparen”, geld wat niet besteed wordt aan programmering?

  Is het zuilensysteem écht nog nodig? KRO, VARA, AVRO, alle programma’s van deze omroepen zijn uitwisselbaar. Het is niet meer van deze tijd. Het kost wel meer dan 100 miljoen euro aan overhead. Alles is er momenteel maar liefst 12x. Er zijn 12 directeuren, 12 raad van besturen, 12x allerlei managementlagen, 12x HR afdelingen, 12x omroepgebouwen, 12x administraties, 12x etc etc.

  Laat roeptoeter Shula maar eerst eens werk maken van al die directeuren, managementlagen en raad van besturen weg te bezuinigen. Is dat gat in haar begroting meteen gedicht en houdt ze nog extra over voor wat de NPO behoort te doen: programma’s maken.

 34. gtstfites

  Schaf al die omroepen af die kosten bakken met geld. In het buitenland hebben ze dat niet eens.

 35. jaidd

  tegek voor worden dat een tv zender meer geld krijgt dan iets wat 1000x belangrijker is namelijk defensie/leger etc etc.

 36. Tijmen

  @OMG
  Goed onderbouwde kritiek hebben is prima. Continue boosheid, gescheld en smerige taal verspreiden is iets compleet anders.

 37. Pieter

  OMG jij bent echt gestoord met je verhaal om de omroepen op te heffen
  jij brengt met je idiote plannen heel veel gezinnen die werken in het radio tv landschap de afgrond in, en facilitaire , productie en toe leveranciers in de problemen en een klap voor de gemeentes in het Gooi de gelden die het volgens u bespaart worden weer teniet gedaan door ww / sociale uitkeringen en extra lasten die op het bordje komen van de burger, en wie betaald de leegstand van al die gebouwen!
  U breekt meer af ,dat er opgebouwd wordt !

 38. aammehoela

  Er moet niet bezuinigd worden op de NPO. Bij de CO haken de kijkers af vanwege de bagger die ze uitzenden. De PO zend programma’s uit die boeien en informeren, denk aan NPO 2. Als je de NPO de nek omdraait kun je net zo goed de tv uit je huis smijten, immers bagger, bagger en nog eens bagger bij de CO. En dan samenvattingen van het voetbal. Weer dat drama van 4 reclameblokken met tussendoor een samenvatting. Vreselijk en daarom de reden dat ik nooit op een rechtse partij zal stemmen.

 39. Otto Groeneveld

  Onzin 19.12 die bagger daar kiest de CO zelf voor ook met minder geld zijn er leuke programma’s te maken. wat jij zegt is gewoon de arrogantie van de CO.
  En PO kan bezuinigen en veel bezuinigen. Sowieso NED 3 weg en radio 3 weg. De laatste heeft een luisterdichtheid van een lokale zender en de eerst totaal overbodig in zo klein land. Journalistiek voegt NPO niet toe aan de samenleving. Mensen zijn iedere binding met samenleving en realiteit kwijt.

 40. Pieter

  @ aammehoela We hebben èèn troost wat niet rendeert verdwijnt vanzelf !!
  Maar de laatste jaren voor RTL zijn aangebroken let maar op!
  En als J de MOL zijn tv zenders niet tot een succes kan maken verdwijnen ze alle twee dan is het tijdperk RTL/SBS voorbij
  Wel èèn nadeel… want door de komst van SBS en RTL begin 1990 is er veel werk gekomen l
  Als die zouden verdwijnen dan zal dat ook gemerkt worden in negatieve zin op het mediapark, en de vele media/ produktie/ en facilitaire bedrijven !
  de kleinere com. zenders zullen de gaten wel opvullen maar zal nooit meer een miljoenen publiek aantrekken op prime time !
  Maar dat het spannend gaat worden de komende jaren is zeker!

 41. E. Jansen

  @ Mark: De commerciele tv kost niks? Haha, laat ik je uit de droom helpen naieveling… We betalen ze via onze boodschappen, die nu 10 tot 20 procent duurder zijn om de commercials te betalen op die zenders. En eigenlijk betaal je bij die omroepen dus veel meer op jaarbasis!…. En kunnen we nu dan eindelijk ophouden over dat de NPO geld kost? Want dat is in verhouding gewoon veel gezonder dan bij de CO!

 42. OMG

  @E. Jansen
  lol want de STER blokken zijn zeker gratis? Over naïef gesproken. Dat is gewoon DUBBEL incasseren dus.

  @Pieter
  Lezen is heel moeilijk he? Al die Raad van besturen, directeuren, managementlagen en kaderleden hebben jarenlang genoeg gegraaid bij de NPO. Je praat hier over functies net onder de Balkenende norm, geloof me, er zullen weinig gezinnen zijn die aanspraak moeten maken op ons sociaal stelsel… Misschien moet je even de term OVERHEAD opzoeken.

  Als je écht zo bezorgd bent om het personeel, dan mag je sowieso beter je huiswerk doen. De mensen die afhankelijk zijn van hun salaris bij de NPO, staan op de werkvloer met flexibele contracten, tijdelijke contracten worden na de 3e keer niet meer verlengt etc. Maak je daar maar zorgen om! Programmamakers wisselen van omroepen om vaste aanstellingen te voorkomen etc.

 43. Jogchem

  @OMG

  Raden van bestuur, dombo!

 44. E. Jansen

  @ OMG: Dan nog is de NPO goedkoper uit… Jullie denken echt dat de NPO de vijand is he. Nou, van dat niveau programma’s zijn jullie misschien wel niet dan… Liever die weggooi-televisie van de CO… Feit is wel dat jullie kunnen jammeren als de beste… en als jullie niet ophouden loopt ons land niet onder van de stijgende zeespiegel, maar van jullie tierende en eeuwig doorgaande gezeik!

 45. Tom Smit

  Pieter 18.54 juist een prima plan om omroepen op te heffen. Verzuiling bestaat niet meer. KRO meer dan een halve eeuw verzwegen het misbruik in de katholieke kerk. Tienduizenden kinderen voor het leven verziekt door meneer pastoor en KRO keek er van weg, lekker omroep.
  VARA grootverdieners van de bovenste plank samen met PvdA verantwoordelijk voor sociale afbraak.
  AVRO de ja-knikkers van Philips zoek dat meer even op.
  EO aanhangers zittennop zondag te bidden voor de arme aandeelhouders van Shell en Unilever.
  Gewoon opzouten al die schijnheilige omroepen. Nul waarde voor de samenleving. Verdiep je eens in geschiedenis Pieter.

 46. E. Jansen

  Echt, als ik al die reacties hier lees denk ik echt: oh mijn God, zo’n triest ondoordacht, dom schreeuwniveau….. en ze mogen gewoon stemmen, aaargghh… Ik word er best moedeloos en verdrietig van, zzzzuuuccchtttthhh

 47. Tom Smit

  12.20??? Wat wil je nu eigenlijk zeggen met dat domme droeftoeteren. Voorlopig geven de meeste personen wel met feiten een onderbouwde mening. Wat jij zegt is gewoon een open deur intrappen en een baal lucht. Kom met feiten, onderbouw je mening.

 48. Pollie Polak

  Wel slim als jodin de islam te steunen. Heeft gestudeerd deze dame? Als een Marokkaan op haar bureau zou schijten dan vindt ze het nog lekker ruiken, dom gutmensch

 49. E. Jansen

  @ Tom Smit: Nou, dat de NPO teveel geld kost (terwijl de commercielen ons meer kosten, over alle boodschappen zit 10 tot 20 procent advertentiegeld om ze te financieren… reken maar uit wat dat op jaarbasis is… vele malen meer dan die 740 miljoen van de NPO), dat er maar kanalen moeten worden opgeheven (het is echt niet zo dat als je bijv. NPO 3 zou opheffen, dat je dan ook 1/3 van het tv-budget bezuinigt), dat iemand roept dat de VRT in Belgie een goedkopere omroep is (tsja… dat is ook een kleiner land he)… Dat soort dingen… Het maar schreeuwen en braken, zonder dat er over nagedacht wordt… Tevreden Tom?

 50. Pieter

  @ TOM SMIT Wat doe jij voor de kost Jij werkt zeker niet bij de omroep!!!
  en als radio programma maker van diverse programmas, en techniek zo`n 25 jaar`, weet ik inderdaad maar heel weinig van omroepzaken !!! nee kom pas kijken!!!

 51. Tom Smit

  10.08 absoluut niet tevreden, verre van dat zelfs. Natuurlijk is het zo dat als een tv zender minder hebt dat je minder kwijt bent. Jij haalt zelf erbij dat het 1/3 dat zeg ik nergens. Maar een zender op tv als radio minder scheelt natuurlijk een slok op een borrel en Nederland is te klein voor 3 tv zender en 5 radiozenders. Het heeft ook nul toegevoegde waarde. Dat is geen schreeuwen maar realiteit. Over de wegkijk inhoud van de NPO zal ik het maar niet hebben.
  Nummer 2.
  10.20. Wat doe ik voor de kost??? Lekker relevant zo vraag. Ik ben adviseur van beroep als je het per se wil weten. Nu de inhoud. Tja als je zelf bij de po werkt dan begrijp ik dat je tegen mijn stelling bent.
  Maar ga eens inhoudelijk in op mijn verhaal over verzuiling en het belachelijke wegkijken van giga maatschappelijke problemen door de po, ook co maakt zich hier schuldig aan, maar we hebben het hier over de publieke. Dus inhoudelijk reageren op de stellingen die ik deponeer.

 52. E. Jansen

  @ Tom Smit: Dus, je hebt wel liever dat je 10 tot 20% van al je boodschappengeld spendeert aan vlakke weggooitelevisie van de commerciële omroep? Ik heb al eerder uitgelegd dat je voor de NPO minder dan een euro per week betaalt… Wees eens tevreden man, en zeur niet zo over alles. Weet je hoeveel belastinggeld we per jaar betalen aan dingen die we niet willen? Nou dan… terug in je mand, fort fort!

 53. OMG

  @E. Jansen

  Iedereen die CO kijkt, koopt A-merk producten lol. Generaliseren is het enige wat jij hier goed kunt. Alsof je met kritiek op de NPO standaard CO zou kijken en alsof je met kritiek op de NPO ook meteen een “tokkie” bent.

  Ik ben vóór een sterke NPO en er mag zelfs van mij geld bij, maar niet op de manier waarop het nu georganiseerd is.

  @Jogchem Raden van Bestuur inderdaad, jammer dat je je daar zo zwakzinnig een punt van probeert te maken…

 54. E. Jansen

  @ OMG: Waarom denk jij, als iemand die NIET ind e business werkt, altijd zoveel van dit onderwerp te weten? Ik word een beetje moe van die betweterigheid… Ik zeg toch ook niks over jouw werk, en hoe het daar beter zou moeten?… Dat geklaag, daar gaat ons land kapot aan… Wees toch eens tevreden met wat je hebt, en jammer niet iedereen die niet precies doet wat je wil de grond in!

 55. OMG

  @ E.Jansen

  Ik zit ín deze business. Heb jarenlang bij de NPO gewerkt, dus ik weet van binnenuit, hoe slecht het werkt.

  Enne, die betweterigheid, kijk eens in de spiegel ;) dat iets het goedkoopste is van heel Europa houdt niet in dat het niet beter kan.

 56. E. Jansen

  @ OMG: Ok, en wat heb je dan zoal gedaan?… Als je in de kantine van de VPRO werkte is natuurlijk wat anders dan manager van iets he…
  Maar… los van dit alles… jij denkt door de site hier onder te zeiken en braken met negatieve kots, dat je het dan wel helpt…
  Wat doe je nu dan?… stort je daar maar eens goed op… Deze site is OOK voor positieve reacties, dus neem dan maar even een sabbatical om het ietwat te compenseren hier…
  Afijn, je wil oooooongetwijfeld het laatste woord, hoe dannnn ook… dus ik wacht wel weer op een reactie dat ik niet goed reageer, en de NPO blablabla…

 57. OMG

  @ E.Jansen

  Ik heb niets toe te voegen aan jouw afsluitende 2 regels.

 58. Jogchem

  @OMG

  De zwakz¡nnige hier is degene die herhaaldelijk “raad van besturen” schrijft en kromme zinnen als “jammer dat je je daar zo zwakzinn¡g een punt van probeert te maken” plaatst.

 59. E. Jansen

  @ OMG; Zolang je niet voor de dag komt met wat je functie is geweest, en alleen maar negatief reaguurt hier, ben je niet serieus te nemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.