‘John de Mol wil NU.nl uitroken met overname ANP’

Geplaatst op do 29 mrt 2018 om 8:10

Er zit een veel groter plan achter de overname van het ANP door John de Mol dan veel mensen denken. Dat stelt Fons van Westerloo, die in 2007 als RTL-baas maandenlang met De Mol onderhandelde over de overname van de tv-zenders van Talpa, in de Volkskrant. De Mol is op veel terreinen in de media actief, maar is nog geen grote speler op het gebied van nieuwsvoorziening. Dat hij lange tijd aasde op De Telegraaf is geen geheim, maar hij zou ook heel graag NU.nl willen hebben.

NU.nl is voor een groot deel afhankelijk van het ANP. “Meer dan de helft van onze stukken is puur van onszelf, een kwart is puur ANP“, geeft hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman van NU.nl toe. “Als de prijs omhoog gaat, zullen we moeten kijken of we eruit komen.

De Mol kan het NU.nl (eigendom van Sanoma, De Mol kocht Sanoma vorig jaar uit bij SBS) dus knap lastig maken, zegt Van Westerloo. “De Mol kan de druk opvoeren en proberen ze uit te roken“, zegt hij. “De tarieven zijn de laatste jaren gedaald, omdat het ANP in een lastige positie zat. Met Talpa als krachtige aandeelhouder kunnen ze meer geld vragen.”

Als ANP de tarieven verhoogt, zou het voor Sanoma aantrekkelijker kunnen worden om NU.nl te verkopen. Thomas Notermans, de woordvoerder van Talpa, zegt in De Telegraaf: “We kennen die geruchten. Ik kan alleen maar zeggen dat Nu.nl volgens Sanoma niet te koop is. En verder doen wij geen mededelingen over nieuwe acquisities.

‘Het gaat John om geld, macht en invloed’

Erik van Gruijthuisen, directeur journalistiek van De Persgroep (Volkskrant, AD, Trouw), denkt dat De Mol precies weet wat hij wil. In de Volkskrant: “We hebben het sterke vermoeden dat Talpa het ANP niet koopt om louter de pluriformiteit van de Nederlandse pers in stand te houden, maar dat ze veel grotere plannen hebben.

Ook Van Westerloo grinnikt bij het beeld van John de Mol als hoeder van de onafhankelijke journalistiek. “Bij Talpa doen ze niet aan altruïsme. Bij alles wat ze doen gaat het uiteindelijk om geld, macht en invloed. Nu ook.

Mediakenner Marianne Zwagerman denkt dat NU.nl en andere nieuwsmedia hun borst nat moeten maken, zegt ze bij BNR. “Wat Talpa wil is 24 uur per dag alle consumenten aan zich binden. Ze hebben ze ’s avonds al met allerlei programma’s op televisie, maar door de dag heen nog niet. Daar hebben ze nieuws voor nodig. Daarom wilde hij Telegraaf.nl ooit graag hebben, dat is mislukt. Ook Nu.nl zou hij hebben geprobeerd ging het gerucht. Dat is ook niet gelukt.

ANP.nl wordt geen consumentenmerk

En wat denkt het AD dat De Mol wil bereiken? “Een voorspelling, gebaseerd op gesprekken met insiders uit de mediawereld: hij zet een eigen, dominant nieuwsplatform in de markt. Dat kan met een heel nieuw merk, maar ook met bijvoorbeeld een programma en site als Hart van Nederland, met hulp van de nieuwskennis die het ANP in huis heeft. Dan gaat hij de concurrentie aan met de grootste nieuwsmerken (NU.nl, NOS, AD, De Telegraaf). Want dat is zeker; John de Mol neemt nooit genoegen met een bijrol.

Volgens hoofdredacteur Marcel van Lingen is het in elk geval uitgesloten dat het ANP een NU.nl-concurrent start op de site ANP.nl. Het ANP is en blijft een toeleverancier van nieuws, zegt hij bij Villamedia. “Wij zijn een business-to-business merk en bedienen niet rechtstreeks de consument. Nu niet en straks niet. Dat is een ‘no go’.

Wat zegt De Mol zelf?

De Mol wil zijn plannen nog niet uit de doeken doen. Bij de NOS: “Het ANP is een organisatie waar 24 uur per dag, zeven dagen in de week nieuws wordt verwerkt. Wij zijn met het Talpaconcern van plan om onze kijkers en luisteraars ‘twentyfour-seven’ te bereiken en daar hoort ook nieuws bij.

Wij zijn een sterk multimediabedrijf maar nieuwsvoorziening was een blinde vlek. Die hebben we nu opgevuld. En wij kunnen het ANP verder versterken als het gaat om video, daarin loopt het ANP nog wat achter. Andersom helpt het ANP ons om nieuws onderdeel te maken van de programmering van Talpa-zenders.”

Nu het ANP is binnengehaald, is hij er niet meer rouwig om dat andere overnamepogingen mislukten. “Eigenlijk is het ANP een betere oplossing.”

Journalistenbond

Nu er zo veel wordt gespeculeerd over de commercieel-strategische plannen van De Mol, maakt journalistenbond NVJ zich vooral zorgen om de onafhankelijkheid van het ANP.

Secretaris Thomas Bruning zegt bij de Volkskrant: “Het nationaal persbureau is belangrijk voor ons journalistieke landschap, zeker voor kleinere mediabedrijven. Talpa is minder neutraal dan de vorige eigenaar. Dit is een potentieel risico voor de onafhankelijkheid van de nieuwsvoorziening. Die mag niet in gevaar komen, we willen snel in gesprek hierover.

Lees ook: John de Mol neemt persbureau ANP over (gisteren)

Foto: NOS
24 Reacties op “‘John de Mol wil NU.nl uitroken met overname ANP’”


 1. Jeffrey

  Ach, als die John iets wil, dan krijgt ie het toch wel vroeg of laat. Duidelijk gewoon de grootste speler op TV gebied van Nederland.

 2. oja

  het is heel simpel: de mol spiegelt zich graag aan murdoch. Zie wat die man heeft opgebouwd en je kan uittekenen wat er nog komen gaat.

 3. jan

  nu.nl, linkse wegkijkende baggersite. Toen nujij verdween, verdween ik ook.

 4. Annoniemus

  John betaald en bepaald !

 5. Lodewijk

  Goh wat een arrogante kop heeft die vent toch. En VK lul niet zo dom, jullie schrijven al jaren in opdracht van het partijkartel. Jullie zijn te bang om te schrijven dat joden vermoord worden door moslims in Frankrijk. Wat een aanfluiting.

 6. Annoniemus

  Had hij maar een cursus Nederlands voor mij “betaalt”.

 7. Jan-Hein

  @oja,

  Spiegelen aan Murdoch, óf aan Berlusconi !

  Berlusconi was (of is inmiddels wéér) ook een mediamagnaat die graag zoveel mogelijk media in handen wil hebben.

  Als John zich als de “Nederlandse Berlusconi” wil gedragen, dan hoop ik wel — voor John — dan alleen op zakelijk gebied, want privé was/is Berlusconi natuurlijk een ‘banga bastard’ van wereldformaat met zijn schimmige en ziekelijke sexfeesten met minderjarige meisjes!

 8. Robert

  Familie de Mol krijgt op deze manier erg veel macht, was al zo, maar wordt vele malen erger. Onafhankelijke journalistiek, zal het nog bestaan over een paar jaar.

 9. Schele

  @Robert

  Doe ff je aluhoedje op, drama-geiler!

 10. Ron

  Volgende stap is overname BNR Nieuwsradio, daar kan hij het ANP inpassen en maakt er een volwaardige nieuwszender van zonder financieel en economisch nieuws, maar gewoon echt een tegenhanger voor Radio 1 wat het nu zeker niet is.

 11. echtwaar

  Ja, die John de Mol is lekker bezig. Niiet alleen NU.nl uitroken, RTL wordt ook uitgemolken en uitgerookt. RTL7 kan wel stoppen.

 12. Wim van Putten

  Robert 10.36– onafhankelijke journalistiek bestaat helemaal niet. De massale verkrachtingen en aanrandingen 3 jaar teug in Keulen, Hannover, Berlijn, Kopenhagen, georganiseerd vanuit moskeeën door de pareltjes van Angela en Mark. Vanuit alle macht geprobeerd het in de doofpot te stoppen, het ministerie gaf opdracht vanuit Berlijn aan de media om hier niet over te publiceren . Door het gebruik van sociale media werd het bekend. Dit was toch wel het ultieme bewijs dat de reguliere media aangestuurd wordt vanuit Brussel. Je ziet het nu ook met de enorme haatcampagne vanuit de Bilderberg/EU organisatie richting Rusland. China en SA is veel erger dan Rusland ooit zal zijn maar daar hoor je ze niet over. Omafhankelijke journalistiek is er nooit geweest. Dat zijn de feiten en en google eens op Keulen,politie, departement Angela en Mark.

 13. Kaaskijker

  Ik snap de zorgen van de journalistenvakbond maar de Belgische Persgroep heeft zo wat alle Nederlandse landelijke kranten in handen op TMG na dan.

 14. Kaaskijker

  Wim van Putten, je gelooft in complotten.

 15. Kaaskijker

  @echtwaar inderdaad, zonder VI en Europa League is RTL 7 morsdood. Ik zit er niet mee. Er zijn te veel kanalen voor te weinig kijkaandelen. Alles is te gefragmenteerd geraakt, zeker met Netflix en HBO ter consumenten beschikking. Te veel kanalen bestaan enkel omdat adverteerders om ruimte vragen. RTL en NU.nl zijn niet meer de uitdagers maar de consoliderenden.

 16. Nico van Tol

  Kaaskijker13.12. Het is geen complot maar een bewezen feit. Ik heb inderdaad gezocht op deze termen en het is schrikbarend. Probeer dat ook eens te doen dan kom je erachter dat het en complot is van de reguliere media.

 17. Uit Het Vak

  JOHN IS GEWOON KING

 18. robb

  John maat van sbs een echte zender met een journaal en actualiteiten .

 19. robb

  sorry maakt

 20. Mike

  SBS zal wel eerst hernoemd worden denk ik zo.

 21. Jodokus

  ” De Mol wil zijn plannen bij de NOS nog niet uit de doeken doen “.

  Neej,John moet ook gewoon naar het ‘baasje ‘ luisteren he….

 22. mart

  Tijd voor kamervragen!

 23. BRAAK

  Deze man is rijp voor een prychiater, hij heeft al langer mechelomane trekjes.

 24. BRAAK

  psychiater dus, of misschien wel een hele berg van die lieden.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.