‘DWDD was even hét gezicht van kloof in samenleving’

De typisch linkse special die De Wereld Draait Door dinsdag uitzond, getiteld The Times They Are a-Changin’, kon de kloof in onze samenleving niet beter laten zien. Dat schrijft tv-columniste Angela de Jong vandaag in het AD. Aan tafel regende het politiek correcte blabla-praatjes en daar kon De Jong bijna niet naar kijken. ‘Wie het gemist heeft en altijd al benieuwd was hoe de kloof tussen links en rechts en Amsterdam en provincie er precies uitziet’ moet de uitzending even terugkijken, zegt ze.

Omdat Matthijs van Nieuwkerk voortaan meer vrije tijd wil hebben hield hij dinsdag al een soort terugblik op het afgelopen jaar met daarin veel #MeToo, de beeldenstorm, het racismedebat en het gedoe over VI en genderneutrale kwesties. “Zoek er dan gevarieerde mensen bij, in elk geval óók types die een beetje licht, lucht en relativering kunnen aanbrengen, zou ik denken.

Maar nee, aldus De Jong. “Drie tamelijk onbekende millennials, Adriaan van Dis en Lilianne Ploumen die samen eendrachtig van mening waren dat Nederland ‘woke’ werd en ‘verinnerlijkte’.”

Alle clichés kwamen weer ter tafel, aldus De Jong: de vrouw bevrijdt zich eindelijk van de man, die eigenlijk een Trumpviezerik is. Alleen Quote-baas Sander Schimmelpenninck bracht een afwijkende mening. Hij zei: “90 procent van Nederland is hier echt niet mee bezig.”

De Jong: “De Luizenmoeder heeft na deze DWDD genoeg inspiratie om nog moeiteloos drie seizoenen te vullen. En de heren van VI kunnen de komende tijd weer schateren.”

Johnny de Mol kwam gisteren als tafelheer van DWDD terug op de uitzending van eergisteren. Hij zei tegen Van Nieuwkerk: “Ik wilde het even met je hebben over humor, her en der ver te zoeken de laatste tijd. Ik heb gisteren de uitzending gekeken over de ’times are changing’. De laatste jaren – dat werd gisteren ook benoemd – begeef je je op glad ijs als je je uitspreekt. Er is heel weinig ruimte meer voor humor of een geintje.”

Het hangt natuurlijk helemaal af van hoe je het doet en de manier waarop je het doet, maar ik mis dat wel af en toe een beetje. Humor moet in tijden dat er veel druk op staat. Ik zat gisterenavond met mijn hoogzwangere vriendin op de bank en er kwamen grappen voorbij over zwangere vrouwen die niet mals waren, maar mijn vriendin moest lachen. Toen dacht ik: ik heb de goede. Humor is ook een vorm van intelligentie. Als je dat hebt, heb je ook een dikke huid en kun je wel wat hebben. Ik gun iedereen die dikke huid.

De AD-column van Angela de Jong kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen