John de Mol neemt persbureau ANP over

Geplaatst op wo 28 mrt 2018 om 11:08

John de Mol breidt zijn Talpa-imperium verder uit. Hij neemt het persbureau ANP over van Vereniging Veronica, die sinds 2010 de eigenaar was. Dat hebben de betrokken partijen laten weten. De Mol denkt dat ANP van grote waarde is ‘voor alle mediabedrijven in Nederland en daarmee voor het journalistieke landschap’. “Zoals bekend wil Talpa Network uitgroeien tot een groot en modern cross-mediabedrijf op de Nederlandse markt“, laat de steenrijke mediatycoon weten.

Met de acquisitie van het ANP voegt De Mol daar onafhankelijk en betrouwbaar nieuws aan toe, zegt hij. “Daar ben ik erg blij mee. Op het terrein van de nieuwsvoorziening in dit land ken ik geen sterker merk dan het ANP als je denkt aan snelheid en feitelijke juistheid. Uitgerekend in deze tijden waarin fakenieuws aan de orde van de dag is, moeten we onafhankelijke berichtgeving koesteren. Wij gaan het ANP een vooraanstaande en speciale plek geven binnen Talpa Network.

Met de verkoop komt er voor de Vereniging Veronica een eind aan haar betrokkenheid bij het ANP. Yoeri Albrecht, voorzitter van Vereniging Veronica, is uiterst tevreden met de ontwikkelingen binnen het bedrijf en hoe het ANP de rol van nieuws, in een zeer veranderend nieuwslandschap, heeft weten te behouden en versterken.

Albrecht is trots op de rol die Veronica de afgelopen jaren in dat proces heeft kunnen spelen. “Het ANP is van groot belang voor de Nederlandse journalistiek en is een efficiënte nieuwsmaker die mediabedrijven voorziet van kwalitatief, feitelijk juist nieuws. Dat is voor de klanten van economisch belang en voor de samenleving als geheel levert het ANP een bijdrage aan de pluriformiteit van de pers. Veronica is blij dat de nieuwe eigenaar dit geheel onderschrijft.

Volgens Yoeri Albrecht zal het ANP niet veranderen. “Het ANP heeft meerdere eigenaren gehad in zijn 84 jarig bestaan. Eerst was het bedrijf in handen van de uitgevers, vervolgens eigendom van private equity en de afgelopen acht jaar was Veronica de eigenaar.”

Veronica heeft bewust het ANP uit de private equity hoek losgemaakt om het voortbestaan te waarborgen. Met al die wisselingen is de essentie van het ANP niet veranderd. Dat zal ook nu niet gebeuren. Het ANP heeft laten zien dat het goed kan opereren bij wisselende eigenaren en bij de verkoop is de onafhankelijkheid van het persbureau geborgd door het verankeren van het redactiestatuut en het respecteren van de redactieraad.

Volgens de directie van het ANP, ceo Martijn Bennis en hoofdredacteur/mediadirecteur Marcel van Lingen, is de positie van ANP goed geborgd. “Het redactiestatuut staat niet ter discussie. Onze nieuwsvoorziening blijft snel, feitelijk en onafhankelijk. Uiteraard passen we ons aan de markt aan. Zo is in de afgelopen jaren geïnvesteerd in foto, video en in de ontwikkeling van de agenda. Er zijn nieuwslijnen toegevoegd zoals BuzzE (entertainment), BuzzT (technologie) en Royalty.”

Met Talpa Network als aandeelhouder kunnen we onze investeringsagenda goed uitvoeren en een nog rijker aanbod op het gebied van nieuwsproductie en-distributie gaan aanbieden. Hiermee kunnen we ook in de toekomst de kwaliteitspers in Nederland optimaal bedienen. Ook ten aanzien van de zakelijke dienstverlening verwachten wij toegevoegde waarde vanuit Talpa Network.

De ondernemingsraad en redactieraad van het ANP staan volledig achter de overname.

Foto: ANP
27 Reacties op “John de Mol neemt persbureau ANP over”


 1. Michael

  Talpa Network-clown John loopt hopeloos achter en weet totaal niet wat er, anno 2018, speelt.
  Het ANP is een zeer achterhaalde organisatie, was al op sterven na dood en al jaren totaal overbodig.

 2. Peter

  Volgende maand neemt John de rest van Nederland over.

 3. Michael

  Peter, dan flopt ook de rest van Nederland.

 4. Bart

  Hiermee kan de Mol een hele nieuwstak uitrollen en ook een volwaardig nieuwsprogramma op de hoofdzender. Dit alles komt allemaal naar buiten als hij de SBS zenders gaat herprofileren. Zullen er ook gesprekken zijn geweest over de naam Veronica? Misschien toch straks de hoofdzender van Talpa tv.

 5. Simon

  Onafhankelijk zijn van een aandeelhouder? Ja dat zei xs4all ook toen het werd overgenomen door KPN maar wat is nog herkenbaar van de roots?

 6. Hooftstraat

  ANP , NOS en het NRC zijn de enige echt betrouwbaar mediabedrijven van heel Nederland. Serieus nieuwslezers, verstandig geïnteresseerd mensen weten dat. Proficiat John de Mol.

 7. Srayan

  “Het ANP is van groot belang voor de Nederlandse journalistiek en is een efficiënte nieuwsmaker die mediabedrijven voorziet van kwalitatief, feitelijk juist nieuws.”

  Sorry hoor, maar het ANP neemt vaak gewoon hele leugens over uit persberichten. Knip en plakwerk en een beetje bewerken. Controle is er totaal niet. Meerdere malen zelf ervaren met verzonnen verhalen. :)

 8. Poenwasi

  1 april grap?

  Mocht de firma molshoop echt tot overname komen, dan weten we in ieder geval dat merendeels van het nieuws achtergehouden wordt en dat wij juist overspoelt worden met fake news.

 9. Rodrigo

  nog even en John neemt het koningshuis ook nog over, hij de koning, Linda prinses en Johnny en alle andere kids prins van Oranje Mol-Nassau

 10. Daan

  Wat betekend dit dan voor de website: Thepostonline.nl en Reportersonline.nl onderdeel van Vereniging Veronica / ANP nu dus Talpa Network!

 11. mart

  Binnenkort dus ook SBS nieuws. Dat lijkt mij duidelijk

 12. Otto Groeneveld

  Hahaha en dan nog zeggen dat er geen nepnieuws wordt verspreid door de reguliere media.
  Modern cross-mediabedrijf. Let wel op de over-flow en de direct instance output op de lineair input van de total finance. Wat een zaadje ondanks zijn miljard. Mag bij mij de glazen afruimen.

 13. Ron

  @Daan: daar moeten ze zo snel mogelijk van af, van de rechtse populistische websites.

 14. wauter

  De vereniging Veronica………. Rob Out draait zich 10 keer om in zijn graf als hij ziet wat er met zijn Veronica gebeurd is……… Onbegrijpelijk overigens dat er op het mediapark nog geen straat o.i.d. naar hem vernoemd is. Hij is de man die Veronica tot ongekende hoogtes gebracht heeft en van Veronica de grootste publieke omroep heeft gemaakt.

 15. SOLANGE

  Nog ff en de Mol neemt alles over …als je maar centen hebt he…..

 16. Roos

  “Rupsje Nooitgenoeg”

 17. Ad

  Wie mij met harde feiten kan vertellen wie het nieuws echt OBJECTIEF brengt, gun ik een jaarabonnement op zijn of haar krant.

 18. Eindregie

  En wat gaat de Vereniging Veronica met de miljoenen opbrengst doen ?
  Daar lees ik niets over.

 19. Edwin

  Top aankoop! Not.
  ANP is zwaar verliesgevend en zeer jaren 50.
  Merknaam voor bejaarden.

 20. Erik de Zwart

  De merknaam “Veronica” is volledig naar de kloten geholpen sinds het in handen kwam van de SBS groep!

 21. Bart

  @Erik de Zwart Het zou mooi zijn als Talpa merk weer sterk zou maken. Dat is om te beginnen afscheid nemen van de naam SBS en de hoofdzender om te dopen in Veronica 6. Natuurlijk moet er qua programmering dan nog wel iets veranderen.

 22. Joep uit Tilburg

  Eerst was het van Nispen en daarna Yoeri die de vereniging naar de klote heeft geholpen. Vertel eens Yoeri voor welk bedrag heef de vereniging het ANP ooit gekocht en voor hoe veel hebben jullie het nu verkocht? Het was een als een kogel aan jullie been. Jullie kunnen het goed gebruiken om de volgende misstap te financieren.

 23. Anne87

  Toch weer een slimme zet van Talpa. In no time is Talpa nu al bijna het grootste mediabedrijf van Nederland . Knap gedaan!

 24. Maria

  Mensen van goede wil zullen met een alternatief moeten komen. Het vertrouwen in de media is al laag en zal alleen maar verder dalen als het zo doorgaat. Dat is misschien niet zo erg, maar de kwaliteit van de nieuwsbedrijven moet wel omhoog.

 25. Laurens

  Hoe het ANP het ook doet, John is wel bezig met een heel imperium.
  Alle andere onderdelen (tv/radio) leven grotendeels op nieuws. Slimme zet dus.
  Nu maar hopen dat er bij SBS eindelijk eens een fatsoenlijk en op de wereld gericht nieuwsprogramma komt!

 26. Wouter

  Ik voorzie dat al die opgekochte toko’s versmolten worden in een grote toko met flinke ontslagrondes. De vraag blijft desondanks of dit nu echt de verandering gaat maken mbt de verschuiving in medialand.

 27. jodokus

  FAKE NEWS !!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.