Angela de Jong: ‘RTL Late Night haalt april niet eens’

Angela de Jong, de meedogenloze tv-criticus van het AD, denkt dat Humberto Tan niet in juli, maar al in maart van de buis wordt gehaald. Dat heeft ze zojuist gezegd in de radioshow van Ruud de Wild op NPO Radio 2. Het is over en uit met het RTL Late Night zoals we dat nu kennen, aldus De Jong. “Ik denk dat ze februari nog afwachten. Dit is nog een gekke maand met een slappe programmering met heel veel films, maar als het eind maart haalt, dan vind ik het heel knap.

De diep val van Humberto Tan heeft meerdere oorzaken, aldus De Jong. “Ten eerste is die show gewoon niet zo heel goed. Ik kan wel proberen om het aardiger te zeggen, maar er zitten bijna geen onderwerpen in waarvan ik denk: dat moet ik even zien vanavond, terwijl Jinek of Pauw steeds weer de nieuwsgasten van de dag hebben.”

De nieuwsgast van de dag kiest voor een groot bereik en niet voor een slecht bekeken programma, aldus De Jong. “Als gast kies je voor de show waar je het grootste podium hebt, en dat is nu Pauw of Jinek.”

Niet kritisch en te veel RTL-propaganda

Bovendien weet de kijker dat een interview door Humberto Tan totaal niet kritisch en dus niet spannend is. “Dat vinden sommige gasten juist weer heel erg fijn dat hij wat minder kritisch is. Als je een politicus bent en je wil gewoon je boodschap vertellen zonder dat je een lastige vraag krijgt dan zou ik denk ik misschien ook wel voor Humberto kiezen, net zoals Mark Rutte onlangs.”

Verder is RTL Late Night te veel een parade van RTL-sterren, stelt De Jong. “Het programma wordt te veel gebruikt als PR-middel voor de shows van RTL en hun eigen geluid. Ze varen geen eigen koers. Van de week was er een discussie over het Mauritshuis en de Coen-school die van naam verandert. Dat zijn volgens mij onderwerpen die heel erg bij Humberto passen, want hij heeft toen ook een belangrijke stap gezet in de zwartepiet-discussie. Hij riep op het hoofd koel te houden, maar het hart warm.”

Dionne Stax

En heeft Dionne Stax er ook niet wat mee te maken? “Als ik dat weer ga zeggen, krijg ik weer allemaal boze mailtjes. Ik kan me niet met zijn privéleven bemoeien, maar ik denk dit, als ik naar mezelf kijk: ik vond Humberto altijd onwijs leuk, hij ging naar de Televizier-Ring met zijn hele gezin en deed met zijn dochter mee aan Dance Dance Dance. Het was een leuke familieman, maar dat blijkt iets anders te liggen.”

Dat is zijn goed recht en moet hij zelf weten, maar daardoor twijfel ik ook wel aan die altijd gezellige, lachende man achter de talkshowtafel. In hoeverre is hij oprecht zoals ik denk dat het is? Het vertrouwen is weg. Is het nog authentiek als iemand daar altijd zo vrolijk en lachend zit te doen?

Veel mensen denken er zo over, aldus De Jong. “Ik merk altijd dat als ik vind en iets schrijf, dat heel veel mensen dat herkennen. Ik heb ook heel veel mails van mensen gehad toen dit begon te spelen. Ze zeiden: ‘Ik kan niet meer naar hem kijken, want hij is van zijn sokkel gevallen.’ Hij heeft voor veel mensen een behoorlijke uitglijder gemaakt.”

Humberto Tan had gewoon open kaart moeten spelen in de media, vindt De Jong. “Ik denk dat dat voor iedere ster de les is. Je ziet ook dat veel grote sterren in het buitenland ook gewoon op een talkshowbank gaan zitten en zeggen: ‘Sorry, ik ben verliefd geworden.‘”

Wat nu? Stoppen

Nu is dat te laat.”Wat nu? Stoppen, denk ik. Ik kan me niet voorstellen dat RTL deze lijdensweg nog heel lang voortzet. Er kijken 400.000 mensen.”

Mogelijk loopt er al een Tan-vervanger warm. “Of er echt met iemand anders gesproken wordt weet ik niet, want ik ben nou niet de persoon bij RTL waar ze meteen aan denken om nieuwtjes te geven.”

Wat ik zelf heel stom vind is dat ze Beau van Erven Dorens niet gewoon laten afwisselen met Humberto. Beau is erg aan het voorsorteren op zo’n plek en hij kan het ook goed, maar hij wil altijd meer programma’s maken en zal dit niet het hele jaar willen.”

Lees ook: Ook NRC houdt rekening met einde RTL Late Night (gisteren)

Foto: WNL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen