Van Nieuwkerk boycot schrijvende pers nog steeds

Geplaatst op zo 31 dec 2017 om 10:27

Matthijs van Nieuwkerk is er nog steeds niet happig op om interviews te geven aan de schrijvende pers. Dat heeft de De Wereld Draait Door-ster laten weten op NPO Radio 1. Van Nieuwkerk is niet in de positie dat hij publiciteit nodig heeft. “Er is belangstelling genoeg. Ik heb het vroeger wel veel gedaan. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet er zelf ook zin in hebben en me geïnspireerd voelen. Toen dacht ik: dat waar men nieuwsgierig naar is, heb ik geloof ik al wel een beetje verteld.”

De oud-Parool-boos is moe van schrijvende pers. “Op een gegeven moment beginnen de vragen op elkaar te lijken en dat is ook allemaal niet heel erg, maar dan kan ik mijn tijd misschien beter besteden.”

Liever doet hij audiovisuele interviews. “Bij radio en televisie is het precies wat je zegt en bij kranten wordt er nog redactie gepleegd op dat wat je zegt. Vanzelfsprekend: ik heb het zelf vaak genoeg gedaan. Maar daar heb ik minder talent voor. Dan word ik nerveuzer en dan denk ik: wat maken ze ervan? Ik heb ook iets te veel meegemaakt dat er niet precies stond, of helemaal niet stond, wat ik gezegd had. Daar moet je dan over steggelen. Dat is allemaal gedoe. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan ik missen als kiespijn.”

De Volkskrant publiceerde in 2015 een bizar interview met Van Nieuwkerk aan de hand van 14 sms’jes en 45 e-mails. Daar staat hij nog steeds achter. “Ik geef wel eens een interview en dan zeg ik: stuur mij de vragen op en dan stuur ik je per omgaande het antwoord. Als je op dat antwoord nog een vraag hebt, dan stuur je die weer op en geef ik je weer een antwoord.”

Dat legde hij ook voor aan de Volkskrant. “Het is meestal de journalist die heel graag wil, ikzelf hoef niet zo nodig. Ik heb het met John Schoorl gedaan in de Volkskrant en dat vind ik een heel goede journalist. Ik lees hem heel graag en hij maakt bijzondere stukken. Hij zei ook eerst: ‘Nou, dan gaat het niet door.’ Even goede vrienden, dan gaat het niet door. Toen zei hij: ‘Laten we het maar wel doen.’ Toen hadden we al wat over en weer geappt. Toen hij het stuk doorstuurde, zag ik dat hij ook die appjes gebruikt had. Ik vond het een heel origineel stuk.

Als je mij iets vraagt en je moet er een antwoord op geven, zoals nu, dan zie ik radio als een iets vluchtiger medium dan gedrukt. Anders is het voor de eeuwigheid en dan denk ik: het moet er wel goed staan.”

Foto: BNNVARA
18 Reacties op “Van Nieuwkerk boycot schrijvende pers nog steeds”


 1. Jelle

  hier op MC spreekt men steeds over sterren,
  maar echteb sterren heb je hier niet,
  [hooguit BNers ]
  in zo”n klein landje kun jeee geen ster worden,
  in de VS en duitsland, daar heb je sterren,

  de enigste wie hier tegen een ster aanhinkt is johan derksen ,[smile]

 2. Dominee Bonk

  Matthijs van Nieuwkerk is schaamteloos vind ik en komt hypocriet over volgens mij. Ik geloof zijn gespeelde betrokkenheid nooit, in mijn optiek gaat het Matthijs van Nieuwkerk in eerste instantie altijd om het behoud van zijn torenhoge salaris. In mijn kerk is geen plaats voor dit soort schrapers. Amen.

 3. Joke Bruis

  @DominerBonk
  Dan kijkt u toch lekker naar SOS6. Helemaal uw niveau.

 4. Dominee Bonk

  Geachte Joke Bruis-Tablet, wat een ongekende brutaliteit van u om mij op deze dag des Heeren persoonlijk aan te spreken.
  Hoe brutaler, des te dommer, denk ik dan maar. U kunt er verder ook niks aan doen dat u met uw beperkingen geboren bent.Amen.

 5. Gerard Cox-Appel

  zeg Bonk, wil je gewoon doen tegen mijn vrouwtje, want anders weet je wat er gaat gebeuren…

 6. Jan

  @dominee Bonk. Toevallig zag ik ‘m gisteren op tv een interview doen in die popquiz en ik zei ‘ik geloof hem gewoon niet’. Ik ben dus toch niet de enige die dat vindt.

 7. Dominee Bonk

  Dag Jan, we zijn het met elkaar eens. En Zure Cox-Appel, gaat u nu een dominee bedreigen? Dat wordt een enkele reis Hel. Amen.

 8. Julliette

  De zichzelf benoemde rockster wat een kapsones. Koop je eens wat kleren in plaats van elke dag in een pyjamabroek en een week dezelfde trui te dragen op je werk mafketel.

 9. Mike

  Hij heeft wel gelijk wat de schrijvende krantenpers betreft. Die nemen nogal een loopje met uitspraken en citeren zelden letterlijk. Maar verder is hij een enorme ijdeltuit die er in DWDD steeds niet met zijn hoofd bij is. Zijn enthousiasme doet gemaakt aan ook. Je merkt verder echt dat hij te oubollig wordt voor de jongere topics. Als de oude oom op een verjaardag die je moet uitleggen wat Tindr is.

 10. Momo

  Sorry, Mike. Het is Tinder, niet Tindr. Je bent denk ik in de war met de spelling van Grindr, wat een soort van verraadt dat je je graag door onbekende oude kale mannen in je kont laat batsen op een doordeweekse dinsdagmiddag.

 11. Wijskijker

  @Momo,
  U is ook goed op de hoogte van de spelling van Tinder en Grindr. Hoe komt dat?
  Of is uw nickname een hint naar het woord dat er op rijmt?
  Geeft niet hoor, 1 op de 20 is het.

 12. Momo

  Als je net wil doen of je niet weet dat ik homo ben, mag je eerst wel even mijn lauwwarme zaad van je voorhoofd afvegen.

 13. Joop

  Leuk dat de trollen weer lekker bezig zijn hier.

 14. ox

  Moeilijk te rijmen,met zijn eigen hijgerige persoonlijke vragen aan zijn eigen gasten,dan zittie te glimmen;doe een een dansje,doe eens op tafel,in je onderbroek

 15. Mevrouw van ter Vis

  Ik heb een hekel aan vissticks

 16. O.L. Bol

  Ik heb een hekel aan vissticks

 17. A van

  Dat zal wel , die vuile rat .

 18. Suzanne van den Brink

  Net als de ongewassen witte onderbroek van Jolo joop vara, die probeert ook aan de pers te ontsnappen,wat is dat toch met die angst van de varamensjes voor de pers?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.