Van Nieuwkerk boycot schrijvende pers nog steeds

Matthijs van Nieuwkerk is er nog steeds niet happig op om interviews te geven aan de schrijvende pers. Dat heeft de De Wereld Draait Door-ster laten weten op NPO Radio 1. Van Nieuwkerk is niet in de positie dat hij publiciteit nodig heeft. “Er is belangstelling genoeg. Ik heb het vroeger wel veel gedaan. Op een gegeven moment dacht ik: ik moet er zelf ook zin in hebben en me geïnspireerd voelen. Toen dacht ik: dat waar men nieuwsgierig naar is, heb ik geloof ik al wel een beetje verteld.”

De oud-Parool-boos is moe van schrijvende pers. “Op een gegeven moment beginnen de vragen op elkaar te lijken en dat is ook allemaal niet heel erg, maar dan kan ik mijn tijd misschien beter besteden.”

Liever doet hij audiovisuele interviews. “Bij radio en televisie is het precies wat je zegt en bij kranten wordt er nog redactie gepleegd op dat wat je zegt. Vanzelfsprekend: ik heb het zelf vaak genoeg gedaan. Maar daar heb ik minder talent voor. Dan word ik nerveuzer en dan denk ik: wat maken ze ervan? Ik heb ook iets te veel meegemaakt dat er niet precies stond, of helemaal niet stond, wat ik gezegd had. Daar moet je dan over steggelen. Dat is allemaal gedoe. Op een gegeven moment dacht ik: dat kan ik missen als kiespijn.”

De Volkskrant publiceerde in 2015 een bizar interview met Van Nieuwkerk aan de hand van 14 sms’jes en 45 e-mails. Daar staat hij nog steeds achter. “Ik geef wel eens een interview en dan zeg ik: stuur mij de vragen op en dan stuur ik je per omgaande het antwoord. Als je op dat antwoord nog een vraag hebt, dan stuur je die weer op en geef ik je weer een antwoord.”

Dat legde hij ook voor aan de Volkskrant. “Het is meestal de journalist die heel graag wil, ikzelf hoef niet zo nodig. Ik heb het met John Schoorl gedaan in de Volkskrant en dat vind ik een heel goede journalist. Ik lees hem heel graag en hij maakt bijzondere stukken. Hij zei ook eerst: ‘Nou, dan gaat het niet door.’ Even goede vrienden, dan gaat het niet door. Toen zei hij: ‘Laten we het maar wel doen.’ Toen hadden we al wat over en weer geappt. Toen hij het stuk doorstuurde, zag ik dat hij ook die appjes gebruikt had. Ik vond het een heel origineel stuk.

Als je mij iets vraagt en je moet er een antwoord op geven, zoals nu, dan zie ik radio als een iets vluchtiger medium dan gedrukt. Anders is het voor de eeuwigheid en dan denk ik: het moet er wel goed staan.”

Foto: BNNVARA

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen