Sylvana Simons: ‘Hans Nijenhuis geniet witte privileges’

Sylvana Simons vindt het bizar dat het AD onlangs met een Sinterklaasbestand kwam, waarbij iedereen werd opgeroepen om van de intocht tot de uittocht van Sinterklaas geen actie te voeren voor of tegen Zwarte Piet. Ze wijst erop dat AD-baas Hans Nijenhuis een witte man is. “Dat is een praktijkvoorbeeld van witte privileges, van de macht van een hoofdredacteur die niet hoeft te dealen met kinderen die huilend van school komen omdat ze weer zijn uitgescholden voor Zwarte Piet.

Nijenhuis is dan ook uitgerekend níet de persoon die mag besluiten wanneer hier wel of niet over gediscussieerd mag worden, aldus Simons vandaag in het AD. “Ik vind het van een ongekende brutaliteit dat als een ongemakkelijk gesprek wordt aangezwengeld, de aangesproken partij beslist wanneer de ander het erover mag hebben.

Simons noemt het Sinterklaasbestand van het AD dan ook ‘een gotspe’. “Mensen geven het hele jaar kalm en goed onderbouwd voorlichting over dit onderwerp. Dan is het argument: moet dat nu al? En als ze het doen op het moment dat het ertoe doe en de storm het hevigst is, wordt gezegd: nu even niet. Wanneer mag het wél?

Het blijft een hypocriete discussie, vindt Simons. “Politici verklaren bij Jeroen Pauw dat ze hun kind vertellen dat alle pieten tegenwoordig een sleutel hebben van het huis. Maar dat ze een andere kleur hebben, is onmogelijk?

Een groot interview in het AD waarin Sylvana Simons vertelt over de bedreigingen aan haar adres, haar nieuwe politieke partij en haar politieke blunder kunt u lezen via Blendle.

Foto: BNNVARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen