AD pleit op voorpagina voor zwartepiet-stilte

Geplaatst op do 23 nov 2017 om 12:13

Het AD pleit vandaag op zijn voorpagina voor een zogenoemd Sinterklaasbestand, waarbij er van de intocht van Sinterklaas tot en met zijn vertrek niet meer over het kinderfeest gediscussieerd wordt. Dat is te lezen in de kiosk. Het AD steunt zichzelf een paar pagina’s verder door een tsunami aan bekende Nederlanders die het met de krant eens is. “We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december“, zegt minister-president Mark Rutte bijvoorbeeld in de oproep van de krant.

Andere medestanders die het AD opvoert zijn Bram van der Vlugt, Jan Terlouw, Erica Terpstra, Karin Bloemen, Erben Wennemars, Lodewijk Asscher, Tijl Beckand, Wilfred Genee, Braboneger, Jan Slagter en Lee Towers.

Er zijn echter ook critici, vooral uit de journalistieke hoek. Parool-hoofdredacteur Ronald Ockhuysen is ‘fel tegen’, net als Nieuwsuur-baas Joost Oranje: “Ik snap heel goed het gevoel wat in het AD wordt beschreven, maar ik denk dat de journalistiek de laatste bedrijfstak is die discussies moet gaan stoppen.

KRO-NCRV-eindredacteur Hans Laroes: “Wel een goedkope advertentiecampagne/marketingtruc, dat AD en z’n Sinterklaasbestand (en nu doe ik ook onnadenkend/ongewild mee). Morgen in de krant: ‘Veel reacties op oproep AD.’

Matthijs Voortman, eindredacteur van RTLnieuws.nl, vindt het AD hypocriet: “Op voorpagina: ‘Wij pleiten voor Sinterklaasbestand’ en op pagina 2 het vuurtje weer opstoken. Het zegt veel over dit ietwat hypocriete initiatief en onze (de media) rol in deze ‘oorlog’.

En Nieuwe Revu-baas Jonathan Ursem: “Als je het niet meer over Sinterklaas en Zwarte Piet wil hebben, waarom zet je het dan op de cover?

Pieter Klok, adjunct hoofdredacteur van de Volkskrant, had dit zelf nooit gedaan: “Wij komen nooit met bestanden en al helemaal niet op de voorpagina. We proberen standpunten en berichtgeving zo goed mogelijk te scheiden, maar ik begrijp de oproep natuurlijk wel. Ik denk dat iedereen langzaam aan wel een beetje gek wordt van de discussie.

En BNR-baas Sjors Fröhlich: “Allereerste grote complimenten aan de hoofdredacteur voor deze marketingactie van het AD. Ten tweede denk ik dat hij zijn doel een beetje voorbijschiet, want nu gaat iedereen discussiëren over het feit of er een bestand moet komen. Ik weet niet of het echt heel erg gaat helpen. Ik vrees dat we er niet op korte termijn uit gaan komen.

AD-baas Hans Nijenhuis reageert: “Het is echt niet als marketingstunt bedoeld, maar laten we dat even laten gaan. Wij doen als krant allereerst verslag, maar we hebben nu het gevoel dat het geen discussie meer is, maar een verbaal gevecht. Wij keken naar elkaar en zeiden: ‘Moeten wij niet iets doen?’ Laten we even een cooling-down-periode doen en dat we er daarna samen uitkomen, in de traditie van het poldermodel.

Foto: AD
17 Reacties op “AD pleit op voorpagina voor zwartepiet-stilte”


 1. Otto Groeneveld

  Allemaal achterbakse hufters bij de media. De afgelopen landelijke verkieIngen is toch wel het ultieme bewijs geweest dat zij in de kern allemaal samenwerken. Hoeft u alleen maar te herinneren de ‘goednieuwsshow’ die ruim een maand voor de landelijke verkiezingen begon. Dik vijf weken lang iedere dag leugens en leugens van Telegraaf tot VK van NPO tot RTL. Dus wat er hier wordt gezegd is grote onzin. Maar zwarte Piet het onderwerp. Zware gesubsideerd crimineel Amsterdams gutmensch huftertjes die willens en wetens een intocht wil verzieken. Want daar gaat het deze gefrustreerde zieke hufters om. Gillen, als een klein kind op de grond gaan liggen rollen als een agent in hun buurt komt. Vriendjes van de gore gutmensch media, AD, Telegraaf, enz die lekker sensatie kunnen zoeken en dat allemaal over de rug van kinderen die Sint willen zien. Wat je met dat gore achterbakse anti-Pieten mag doen zal ik niet opschrijven want dan komt het weer niet door de moderatie, maar u mag het raden. Mensen die een kinderfeest verzieken daar moet je genadeloos tegen optreden.

 2. Luberc

  Graag!

 3. koud

  media is dit
  nep nieuws
  of
  nep respons

 4. koro

  Ik vroeg aan de commercieel directeur hoe groot is de oplage van je AD.
  HIJ STOTTERT TOT VANDAAG.

 5. iq10

  er komen teveel zwartjes op voor ZP,
  en dat is iets waar ze niet tegenop kunnen, die kerkkrantjes,
  hup ZWARTE PIET,
  ik hoor je wel…maar ik zie je niet

 6. MW

  De eerst volgende bus met anti zwarte Piet betogers moet meteen op
  een ferry naar verwegistan gezet worden.
  Belachelijk “volwassenen” die een kinderfeest willen verpesten.
  We weten nu wel hoe de anti-tegen-alles beroepsdemonstranten erover denken,
  dus het is goed geweest.
  Dit soort acties voortaan strafbaar stellen.
  En Ja volgend jaar weer de intocht in Friesland.
  Groeten uit Limbabwe !!!

 7. arie

  De krant, brenger van oud nieuws, is verworden tot een propagandistisch en ophitsend medium daarin voorgegaan door praatshows op de TV, een bedrijfstak in handen van een miniscuul klein clubje ons kent ons duiders, propagandisten en zelfs agigatoren ontmaskert en op de agenda gezet door ene Donald Trump, de olifant in de porseleinkast van ” het Witte Huis “.

 8. Sean

  “Nieuwsuur-baas Joost Oranje: “Ik snap heel goed het gevoel wat in het AD wordt beschreven, maar ik denk dat de journalistiek de laatste bedrijfstak is die discussies moet gaan stoppen.””
  En hier zit het probleem. De media is er zeer goed in deze discussie aan de gang te houden. Je ziet het gewoon gebeuren. Zodra de zomer voorbij was zag je in september en oktober al enkele reportages om de discussie weer aan te zwengelen zodat ze wat te doen hebben richting december. Voorbeeld van 5 oktober: eenvandaag.avrotros.nl/item/discussie-rondom-zwarte-piet-laait-weer-op/

 9. arie

  AD de krant van foute publicaties van de haring test. Nep.
  Een hoofdredacteur die ongeschikt is voor zn taak. nep
  AD met: bekende Nederlanders, die alleen maar meedoen om bekende Nederlander te zijn, die ons weer opdringen hoe het moet.nep.
  AD met vooringenomen , partijdige linkse columnisten. nep.
  AD vroeger eerlijk en onafhankelijk. NUL nep.
  AD: schrijven over ons eeuwen oude kinderfeest, verfpest door een handje vol minkukels en anti Nederlander, afgestraft door helden in Friesland, die niet bang zijn voor dit geteisem.
  AD: schrijven over ons kinderfeest en maar herhalen, terwijl de halve wereld in brand staat.

 10. joost

  Klopt, ook het AD gaat, net als de NRC hollend achteruit.

  De NRC is helaas een leugenachtige krant geworden. Geen touw aan vast te knopen, met een Belg als baas. Tja !

  Het AD mis elke kwaliteit voor een goed ochtend blad.

 11. Zoek het maar uit.

  Zwarte piet is slechts een knecht en een knecht mag niet zwart zijn? Over discriminatie gesproken. Of wil het zwarte, opgehitste, ingehuurde Soros volk niet geassocieerd worden met werk?

 12. Joop

  Het AD is degene die de discussie steeds aanwakkert. Opvallend dat ze ineens geen discussie meer willen wanneer hun tegenstanders ineens luid en duidelijk van zich laten horen. En hoe durft Asscher het bezetten van de snelweg gelijk te stellen aan het saboteren van het Pietenhuis. Dat was geen protest, maar ook een poging tot een intocht zonder gezeik.

 13. F’iscadel

  NOOIT zal ik stil zijn over zwarte piet! Juist NU moeten wij als Nederlanders onze stem laten horen en al die linkse elite en buitenlanders laten zien dat zwarte piet van Nederland is en van Nederland blijft!!! Hoe durft het AD? De anti-Nederlander krant!!!

 14. merel

  Ja Joop, dat wilde ik ook zeggen : -) Zij zijn degene die er steeds weer aandacht aan geven.

 15. PA

  AD reclame gisterenavond

  Angela bij Pauw
  De baas bij Tan.

  Koopecht geen AD.

 16. Karen

  Niemand verplicht hen omhier te blijven en Sinterklaas te vieren. Doen ze helemaal zelf. En wij gaan ook niet in hun thuisland zeuren over mensenrechten. Want daarvoor komen ze toch allemaal hier??

 17. Joop

  Dat kleine clubje Anti Pieten zouden zich eens druk moeten maken om de slavenarbeid 2017 in Libië in plaats van een vermeend verleden in 1860.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.