AVROTROS furieus over nieuw radioschema NPO

AVROTROS-directeur Eric van Stade is woest over het nieuwe radioschema van de NPO in 2018. Dat heeft hij vanmiddag laten weten aan De Telegraaf. De NPO maakte donderdag het nieuwe schema voor volgend jaar bekend. AVROTROS verliest definitief het tijdslot van de Nieuwsshow én Annemieke Schollaardt moet na een paar maanden alweer wijken voor Rob Stenders. “Deze gang van zaken is voor ons onacceptabel“, aldus Van Stade, die laat weten dat hij ‘in beroep’ gaat.

Vooral over de Nieuwsshow is veel te doen, het meest beluisterde programma van NPO Radio 1. Dit zaterdagochtendprogramma werd tot voor kort gepresenteerd door Mieke van der Weij en Peter de Bie, maar zij hebben bonje met de AVROTROS. Het duo is met Omroep MAX gaan praten en de NPO vindt het nu prima dat MAX met hen een programma gaat maken op zaterdag.

Van Stade is er woest over. “Ze zullen wel met een show komen die net iets anders is dan wat ze bij ons deden, maar in feite hetzelfde is. Zo maak je het voor presentatoren wel erg gemakkelijk om met iets wat een omroep jarenlang heeft opgebouwd naar een ander te gaan.

Hij vraagt zich af waar de NPO zich mee bemoeit. “De NPO zegt dat De Bie en Van der Weij onmisbaar zijn, maar de omroepen gaan over de inhoud van de programma’s, niet de NPO en presentatoren behoren tot de inhoud.

Door het verliezen van de Nieuwsshow komen vijf AVROTROS-medewerkers zonder werk te zitten, zegt hij. “Sommigen van hen werken hier al twintig jaar, die willen helemaal niet mee naar MAX, los van de vraag of dat wel mogelijk is. Voor de medewerkers met een kort of tijdelijk dienstverband houdt het hier op, voor de mensen die hier al langer werken zoeken we naar een oplossing.

Stenders/Schollaardt

En dan is er nog het verhaal Rob Stenders. Hij wilde weg bij AVROTROS, koos voor BNNVARA, maar zijn radioshow verhuisde tegen zijn afspraak met de NPO in tóch niet mee. Het 12-tot-14-slot bleef bij AVROTROS en die zette Annemieke Schollaardt in. Zij is sinds kort elke werkdag te horen.

Maar nu keert Stenders terug en gaat Schollaardt het weekend doen. Van Stade: “Annemieke is met veel lawaai van 3FM naar Radio 2 gehaald. Vervolgens meldt na twee uitzendingen het hoofd radio van de NPO zich bij mij met de opmerking dat hij er spijt van heeft en dat Annemieke ergens anders heen moet. Ze is nu teruggezet naar het weekend, een plek waar ze op 3FM al iets had opgebouwd; nu moet ze wéér opnieuw beginnen.

Tegen deze indeling gaan we niet in beroep, maar we gaan wel een ernstig pleidooi houden om Annemieke meer ruimte in de dagprogrammering van Radio 2 te geven zodra daar een mogelijkheid voor is.

Het Telegraaf-artikel ‘AVROTROS boos na verlies zendtijd’ kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Foto: AVROTROS, Nico Kroon

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen