NRC-Lamyae ergert zich aan allochtonenbaantjes NPO

BNR- en NRC-journaliste Lamyae Aharouay, die in april nog aan tafel zat in De Wereld Draait Door, hekelt het feit dat er ‘allochtonenbaantjes’ worden gecreëerd bij de NPO. Dat schrijft de moslima in haar column in de krant. Aharouay werd aan het begin van de maand gebeld ‘door een chef bij een programma van een van de grootste nieuwsorganisaties die ons land kent’. “Of ik wilde komen praten over een presentatieklus“, begint de journaliste haar kritische column.

Een dag voor het gesprek deed Aharouay research en zocht ze op wie het programma tot nu toe allemaal presenteerden. “Binnen tien seconden viel het kwartje. Met uitzondering van een of twee presentatoren, waren het stuk voor stuk allochtonen.”

Aharouay vond het een afknapper. “Ik wist nu zeker dat ik de functie niet wilde. Dat is een heel persoonlijke afweging. Diversiteit is belangrijk, maar er moet wel over nagedacht worden. Het is geen hokje dat even ingevuld moet worden voor een goed gevoel.”

Een functie speciaal voor allochtonen creëren is hetzelfde als allochtonen weigeren voor een functie, stelt ze. “Het is misbruik maken van afkomst, een factor waar je geen invloed op hebt.”

Ze ging tóch naar het gesprek, omdat ze de chef in kwestie en de adjunct-hoofdredacteur van de omroep met hun neus op de fieten wilde drukken. Eerst ontkenden ze dat het om een allochtonenbaantje ging, maar: “Een kwartier later kreeg ik juist te horen dat het ‘natuurlijk geen toeval was’ dat het overwegend mensen met een andere achtergrond waren. Enfin, gedraai om de brij heen.”

Toen kwam de aap uit de mouw. Er was een diversiteitsafdeling, en die had het idee om… De rest van de zin ben ik alweer vergeten.”

De journaliste wil best aannemen dat zo’n diversiteitsafdeling uit goede bedoelingen is geboren. “Maar diversiteit is geen hokje dat je inkleurt door krampachtig speciale functies te creëren en verder je ogen te sluiten voor je verantwoordelijkheid op dat gebied als nieuwsorganisatie. Diversiteit kun je niet forceren.”

Het immer kritische weblog GeenStijl reageert verbaasd: “Verklapt Lamyae zomaar even dat die rasracisten van de NPO van uw belastingpoet een diversiteitsafdeling in het leven hebben geroepen, waarbij allochtonen baantjes in de schoot geworpen krijgen, omdat u er met uw collectieve moedwillige buitenlanderobstructie voor zorgt dat allochtonen zo matig (mogen) integreren in uw fascistische naziland. En daar zijn de excuushoofddoeken dan weer boos over.

De Aharouay-column ‘Heus, het was echt niet omdat ik allochtoon was’ kunt u lezen op de NRC-site. Het artikel daarover op GeenStijl vindt u hier.

Foto: DWDD, VARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen