NRC-Lamyae ergert zich aan allochtonenbaantjes NPO

Geplaatst op vr 29 sep 2017 om 10:00

BNR- en NRC-journaliste Lamyae Aharouay, die in april nog aan tafel zat in De Wereld Draait Door, hekelt het feit dat er ‘allochtonenbaantjes’ worden gecreëerd bij de NPO. Dat schrijft de moslima in haar column in de krant. Aharouay werd aan het begin van de maand gebeld ‘door een chef bij een programma van een van de grootste nieuwsorganisaties die ons land kent’. “Of ik wilde komen praten over een presentatieklus“, begint de journaliste haar kritische column.

Een dag voor het gesprek deed Aharouay research en zocht ze op wie het programma tot nu toe allemaal presenteerden. “Binnen tien seconden viel het kwartje. Met uitzondering van een of twee presentatoren, waren het stuk voor stuk allochtonen.”

Aharouay vond het een afknapper. “Ik wist nu zeker dat ik de functie niet wilde. Dat is een heel persoonlijke afweging. Diversiteit is belangrijk, maar er moet wel over nagedacht worden. Het is geen hokje dat even ingevuld moet worden voor een goed gevoel.”

Een functie speciaal voor allochtonen creëren is hetzelfde als allochtonen weigeren voor een functie, stelt ze. “Het is misbruik maken van afkomst, een factor waar je geen invloed op hebt.”

Ze ging tóch naar het gesprek, omdat ze de chef in kwestie en de adjunct-hoofdredacteur van de omroep met hun neus op de fieten wilde drukken. Eerst ontkenden ze dat het om een allochtonenbaantje ging, maar: “Een kwartier later kreeg ik juist te horen dat het ‘natuurlijk geen toeval was’ dat het overwegend mensen met een andere achtergrond waren. Enfin, gedraai om de brij heen.”

Toen kwam de aap uit de mouw. Er was een diversiteitsafdeling, en die had het idee om… De rest van de zin ben ik alweer vergeten.”

De journaliste wil best aannemen dat zo’n diversiteitsafdeling uit goede bedoelingen is geboren. “Maar diversiteit is geen hokje dat je inkleurt door krampachtig speciale functies te creëren en verder je ogen te sluiten voor je verantwoordelijkheid op dat gebied als nieuwsorganisatie. Diversiteit kun je niet forceren.”

Het immer kritische weblog GeenStijl reageert verbaasd: “Verklapt Lamyae zomaar even dat die rasracisten van de NPO van uw belastingpoet een diversiteitsafdeling in het leven hebben geroepen, waarbij allochtonen baantjes in de schoot geworpen krijgen, omdat u er met uw collectieve moedwillige buitenlanderobstructie voor zorgt dat allochtonen zo matig (mogen) integreren in uw fascistische naziland. En daar zijn de excuushoofddoeken dan weer boos over.

De Aharouay-column ‘Heus, het was echt niet omdat ik allochtoon was’ kunt u lezen op de NRC-site. Het artikel daarover op GeenStijl vindt u hier.

Foto: DWDD, VARA
17 Reacties op “NRC-Lamyae ergert zich aan allochtonenbaantjes NPO”


 1. Hein

  Noem mij een presentator die niet van allochtone afkomst is. En dan heb ik het niet over huidskleur maar over witte allochtonen uit Engeland, België, Frankrijk, Duitsland etc.

 2. Bart Ender

  NPO waar politieke correctheid (lees omgekeerd racisme) hoog in het vaandel staat.

 3. frans

  Liever een allochtoon als al die homo mannen bij Rtl

 4. Floris de Hypocriet

  Nee zeg NRC toch. Jullie zijn de gurmensch pus sang en zit bijmhet allochtonen gedeelte in de endeldarm gekropen. Niet zo doorzichtig en schijnheilig doen hoor.

 5. Zodaan

  Met hun neus op de fieten? Ik vraag me af wat die fieten daarvan vinden. En wat fieten zijn…

 6. Samir Roch El Kuch

  @Hein

  Wit? Bedoel je blank?

 7. Keei

  @Samir Roch El Kuch, men spreekt over zwart/wit. En ja, wanneer ben je ”blank?” als jou ogen en haren ook ”blank” zijn? Ehh, niet geblondeerd en geen ook blauwe lenzen.

 8. Samir Roch El Kuch

  “Men”? Nou, “men” spreekt bij ons nog altijd over blank. En je stupide vraag kan ik ook omdraaien: wanneer ben je ”zwart?” als jou ogen en haren ook ”zwart” zijn? Ehh, niet zwart geverfd en geen ook zwarte lenzen. Achterlijke vraag, hè!

 9. Henk

  Samir Roch El Kuch bedoel je bij ”ons” in Marokko? Hihihi
  Maar goed, in Zuid Afrika keek men destijds er wel naar! Vraag maar aan Verwoerd. Als jij destijds met jou zwarte haren in een ”wit busje” stapte werd je zo eruit gegooid.

 10. Henk

  Samir Roch El Kuch, heeft nog nooit van kleurlingen gehoord. :)
  Bedacht door Verwoerd.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Verwoerd

 11. Momo

  De enige reden dat zij een column bij het NRC heeft is omdat ze een allochtoon is…

 12. Samir Roch El Kuch

  Keei, Henk… Reageer gewoon onder één naam, grapjas! En nee, niet in Marokko. Daar spreken ze namelijk geen Nederlands, iets wat iedereen buiten jou weet! Geef eens antwoord op de vraag waarom het zo nodig wit moet zijn i.p.v. blank.

 13. Henk

  @Samir Roch El Kuch, ga jou pilletjes innemen, gek!
  Get a life, stalker. Ben jou helemaal geen antwoord verschuldigd. Vraag dat maar aan het AIVD…. :)

 14. Samir Roch El Kuch

  Krijg maar k4nker, Henk/Keei. Lelijke, strontkleurige buldog-drol.

 15. Henk

  Samir Roch El Kuch, dat is het bewijs dat je echt ziek bent. Je bent uit jou rol gevallen grrr. Ik geniet ervan, whahaha

 16. Samir Roch El Kuch

  Nee, hoor. Ik vraag vriendelijk iets aan je, maar jij wilt niet antwoorden en noemt me een stalker. Zoiets heet gewoon een discussie. Kan ik er wat aan doen dat jij zoiets opvat als stalking. Ik denk eerder dat jij dan degene bent die ziek is.

  PS. Het zou mijns inziens het mooiste zijn als je die k4nker aan je ballеn kreeg. Lachen! :D

 17. Nndbd

  Samir is het meest trieste persoontje van vandaag.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.