‘Hoofddoek hoort niet thuis in De Wereld Draait Door’

Guido den Aantrekker, baas van de Story, ergert zich eraan dat Matthijs van Nieuwkerk gisterenavond een gast met hoofddoek aan tafel had. Dat laat hij weten op Twitter. Lamyae Aharouay, een van de stemmen van BNR’s ochtendshow, zat samen met schrijver Jeroen Smit aan tafel om te vertellen over de Oscars voor de Amerikaanse journalistiek en literatuur: De Pulitzer Prizes. Aharouay is moslima en draagt een hoofddoek, maar Den Aantrekker ziet die liever niet op televisie.

Den Aantrekker zag de hoofddoek in De Wereld Draait Door en stoorde zich er direct aan. “DWDD promoot vrouwenonderdrukking. Gekte. Daarbij: houd je religie privé”, twitterde hij.

Het leverde hem direct een storm aan kritiek op. “Hartverwarmend, al die goedmensen die het opnemen voor religieuze vrouwenonderdrukking op tv. Hoor overigens van niemand een pro-argument”, reageerde de Story-baas.

Vooral BNR-dj Thomas van Groningen sloeg aan op de tweet van Den Aantrekker, maar daar had de Story-baas geen boodschap aan: “Misschien moet je je eens verdiepen in religieuze symboliek voordat je wat zegt om je collega een goed gevoel te geven.

Van Groningen stuurde direct een Twitter-bericht naar Story-uitgeverij Sanoma met de vraag waarom zij iemand in huis hebben ‘die er openlijk op los discrimineert’. Den Aantrekker: “Waar exact zit het discriminerende deel van mijn tweet? Leg even uit.

Van Groningen: “Het deel dat iemand met een hoofddoek niet aan tafel mag bij een talkshow. Of, interpreteer ik je tweet verkeerd?

Den Aantrekker: “Ja – dat schreef en bedoel ik ook niet. Hoofddoekjes = opgelegd aan vrouwen. Waar of niet? Ik vind dat je dat niet moet promoten op tv. Dat lijkt me geen discriminatie. Ik vraag geen verbod; is ook niet aan mij. Is slechts een mening. Je bent misschien iets te betrokken.

Van Groningen: “Dus iemand met een hoofddoek hoort niet op tv?

Den Aantrekker: “Lees nou even goed: ik vind dat je religieuze symboliek, die mensen onderscheidt van elkaar, niet moet promoten op tv. That’s it. Mag dat?

Van Groningen: “Maar wat bedoel je nou met ‘niet promoten’? Is iemand die een hoofddoek draagt interviewen hetzelfde als promoten?

Den Aantrekker: “Niet naar de letter, maar promotie in de zin van er gelegenheid voor geven. Mijn (vrijheid van) mening(suiting) is: houd je religie privé.

“Ik ben tegen elke publieke vorm van religie. Houd het privé, dan kunnen we ons focussen op wat ons bindt. Ik respecteer jouw mening ook – doe dat dan ook bij mij. Lijkt me fair. Mooi discussieonderwerp voor BNR. Een goede nacht.

Uiteindelijk heeft Den Aantrekker zijn eerste tweet verwijderd.

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen