D66 vermoedt dat vrouwen minder verdienen bij NPO

D66-mediawoordvoerder Jan Paternotte vermoedt dat vrouwen bij de NPO minder betaald krijgen dan mannen, net zoals bij de BBC het geval is. Daarom roept hij staatssecretaris Sander Dekker (Media) op tot onderzoek. Dat laat hij weten in het AD. Omroep MAX heeft al laten weten dat Tijd voor MAX-sterren Martine van Os en Sybrand Niessen precies evenveel geld krijgen, maar het is onduidelijk of bijvoorbeeld ook Nieuwsuur-sterren Twan Huys en Mariëlle Tweebeeke hetzelfde krijgen.  

Paternotte strijdt voor gelijkheid en wil het weten. “Wij zijn benieuwd of Dekker bereid is een, zo nodig anonieme, ‘quick-scan’ uit te voeren op gelijkwaardige functies en de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen binnen de publieke omroep. Om te zien of het daar écht zo goed is gesteld.’’

Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij sceptisch is. “Er zit bijvoorbeeld maar één vrouw tussen de topinkomens“, zegt hij, wijzend op het topsalaris van Antoinette Hertsenberg.

De andere topverdieners zijn allemaal mannen, zoals Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen.

De BBC verstrekte de salariscijfers onder druk van de Britse politiek. D66 wil nu hetzelfde bewerkstelligen in ons land.

Jan Paternotte heeft zelf ook een topsalaris. Hij verdient iets meer dan 107.000 euro per jaar.

Foto: Avrotros/Nico Kroon

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen