Shula Rijxman vindt vrouwenprobleem op tv groter

Shula Rijxman steunt de oproep voor méér vrouwen op de radio van 3FM-dj Roosmarijn Reijmer van harte, maar ziet tegelijkertijd dat het vrouwenprobleem op tv nóg groter is. Dat zegt de NPO-baas in een opiniestuk in NRC Handelsblad. 3FM bárst op dit moment van het vrouwelijk talent en dat zal zich straks vertalen in een meer vrouwelijke dagprogrammering, stelt Rijxman. “Op tv is de weg helaas nog langer. Het succes van Eva Jinek mag in dit verband niet worden onderschat.”

Jinek is momenteel dé ster op de late avond. “Toen ze begon was de teneur dat ze het nooit zo goed zou kunnen als haar mannelijke collega’s. Nou ja, de kijkcijfers spreken gelukkig boekdelen. Waar het mij om gaat is dat een gezichtsbepalende vrouw in beeld een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Dat one of the girls nooit anders wordt beoordeeld dan one of the guys.”

Net als Jinek ziet Rijxman dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn aan talkshowtafels. “De eerste prioriteit lijkt mij te liggen bij de nieuws- en opinieprogramma’s waar vrouwen in beeld zwaar ondervertegenwoordigd zijn, en als ze acte de présence geven dan nog te vaak over ‘vrouwenonderwerpen’.”

Dat moet anders, vindt Rijxman. De NPO kan geen presentatoren benoemen, benadrukt ze, en daarom vraagt ze omroep (“op 1 na worden die allemaal geleid door een man“) om meer vrouwen in beeld te brengen. “Kom niet bij me aan dat je ze niet kan vinden. Werp dan je oogkleppen af. Zoek beter. Kijk verder dan je vaak mannelijke neus lang is.”

Er moet een cultuuromslag komen, vindt ze. “Er zijn al veel meer vrouwen op redacties, maar het wordt tijd dat we ook snel meer vrouwelijke (én allochtone, én jongere) hoofdredacteuren, presentatoren en dj’s krijgen. Uiteindelijk moet de verandering ook van onderop komen.”

Ik wens de publieke omroep – en eigenlijk heel Nederland – meer Roosmarijns. Niet alleen met bevlogen verhalen in de krant, maar voor de schermen en in de studio’s. Daar kun je nooit genoeg van hebben. Dus ik zou zeggen: girls, get up! En als je er niet doorheen komt, bel mij.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen