Martijn Muijs níet voor meer vrouwen op radio

Geplaatst op vr 30 jun 2017 om 12:18

Foto: SBSMartijn Muijs, die in het weekend de ochtendshow van Radio Veronica doet, gaat níet op de barricades voor meer vrouwen op de radio. Dat laat hij weten in een bericht op Facebook. Het gaat Muijs om kwaliteit. “Moeten er meer vrouwen op de radio? Nee. Ben ik dan tegen meer vrouwen op de radio? Nee, ook niet. Het is zoiets als meer vrouwelijke piloten in de cockpit. Of meer hetero’s in musicals. Meer blanken in een hardloopwedstrijd. Dat kun je allemaal wel willen, maar waarom eigenlijk?

Het antwoord dat velen zullen geven is het streven naar diversiteit. “Dat is het ‘m nou juist: het streven is goed, het probleem is alleen dat het zo vaak een heilig moeten wordt.”

Als ik zeg dat de KLM meer vrouwelijke piloten in de cockpit moet zetten, kan ik hun reactie wel raden. Waarschijnlijk dat ervaring en kwaliteit iets zwaarwegender argumenten zijn om iemand aan het roer te zetten. En gelijk hebben ze. Ik heb liever een goeie piloot dan een vrouwelijke. Waarbij ik niet wil beweren dat vrouwelijke piloten niet goed zouden kunnen zijn. Wat ik bedoel is: I don’t care. Als ik maar weer veilig land.”

Toch begrijpt hij de vrouwenactie van 3FM-dj Roosmarijn Reijmer wel. Al vindt hij de reactie van haar baas Jurre Bosman, directeur radio bij de NPO, een beetje vreemd. Hij zegde toe dat er binnen een halfjaar een vrouw in de dagprogrammering van 3FM zit.

Muijs: “Dat vond ik gek. Heeft hij specifiek iemand op het oog en is dat toevallig een vrouw, of maakt het niet uit wie er op de stoel komt te zitten – als het maar een vrouw is? In het laatste geval zou ik zeggen: nogal een zwak argument, iemand neerzetten om de doodenkele reden dat het een vrouw is. Ik zou me als mannelijke concurrent ook aardig benadeeld voelen, want wat je ook doet – jij gaat het niet worden; had je maar een vrouw moeten zijn.

Dat is ook de reden dat Reijmer vooral veel bijval krijgt van vrouwen, stelt hij. “Als ik vrouw zou zijn, zou ik ook enorm voor zijn. En als ik Pool zou zijn, zou ik het pleidooi voor meer Polen op de radio ook enorm toejuichen. Het vergroot je eigen kansen immers.”

Kortom: de vrouwen van de radio waren enorm voor positieve discriminatie van vrouwen op de radio. Maar positieve discriminatie is ook discriminatie. Het enige argument waarom je aangenomen zou moeten worden is kwaliteit. Ongeacht je geslacht, religie, geaardheid of huidskleur.”

Wat is dan de reden dat er zo weinig vrouwelijke jocks overdag te horen zijn? “Het is eigenlijk heel simpel: er melden zich domweg minder vrouwen aan dan mannen. De spoeling is dun, dus is de kans dat een vrouw doorstroomt naar een belangrijk tijdstip ook automatisch kleiner.”

Radio blijft blijkbaar toch voornamelijk een jongensdroom. Net als die eerder genoemde pilotenwereld. Het enige dat radiostations kunnen doen is onderzoeken of en hoe ze de drempel kunnen verlagen om vrouwen te bewegen zich aan te melden.”

Ik wil gewoon luisteren naar goeie radiomakers. M/V.”

Foto: Radio Veronica
15 Reacties op “Martijn Muijs níet voor meer vrouwen op radio”


 1. Otto Groeneveld

  Ik ben voorstander dat al die blanke mannen opzouten bij radio en tv, en niet te vergeten politiek, maar dan ook allemaal. Die etters van radio en tv-politiek hebben altijd een grote bek over andere beroepsgroepen met hun gutmensch gezeik behalve als zij zelf aan de beurt zijn dan geven zij niet thuis. Dus verplicht vrouwen en pareltjes op iedere zender vanaf morgen.

 2. Jeroentje

  Had het niet verwacht toen ik de titel las, maar hij heeft helemaal gelijk!

 3. N

  Maak dan ook geen reclame meer, want het zijn (meestal) vrouwen die de boodschappen halen. Trouwens wat is deze persoon een man of een vrouw?

 4. Aalscholver

  O, goeie reactie, N. Zo, zo!

  PS. Dom wicht!

 5. Gi

  Laat hem zelf maar van de radio verdwijnen. Dat zal ook gebeuren, hihihi :)

 6. Gi

  Meneertje indo muis heeft het ook over meer blanken etc. Je lijkt Geertje wel.

 7. Hakbar

  Vrouwen horen in de keuken

 8. Wa

  @Hakbar, en mannen horen in de garage.

 9. Neptunus

  Who the fuck Martijn Muijs? Moeten wij die kennen of zo?

 10. anonymous

  Martijn heeft gelijk.
  Ook gelijk weg met vrouwen als sidekicks, vreselijk zij die met hun nare
  schelle stemmen, komt ook alleen maar onzin uit.

 11. Al Capone

  Muijs, ga’s dood.

 12. dennis

  Aan vrouwen heb je niets op de werkvloer, de roddelen en zeuren de hele dag.

 13. ziezo

  Matthijs Muijs heeft helemaal gelijk, je wordt er moe van dat met name de media maar vinden dat het in elke sector perse gelijkgetrokken moet worden. Er zijn nou eenmaal meer mannen automonteur en meer vrouwen secretaresse. Wat is daar nou zo erg aan?!

 14. KIP

  Muijs is niet voor de poes.

 15. Hans

  Martijn Muijs slaat de spijker op zijn kop. Hij is realistisch. Hoewel veel mensen dit verwarren met rechts, seksisme of discriminatie. Relativeren is soms zo gek nog niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.