Martijn Muijs níet voor meer vrouwen op radio

Foto: SBSMartijn Muijs, die in het weekend de ochtendshow van Radio Veronica doet, gaat níet op de barricades voor meer vrouwen op de radio. Dat laat hij weten in een bericht op Facebook. Het gaat Muijs om kwaliteit. “Moeten er meer vrouwen op de radio? Nee. Ben ik dan tegen meer vrouwen op de radio? Nee, ook niet. Het is zoiets als meer vrouwelijke piloten in de cockpit. Of meer hetero’s in musicals. Meer blanken in een hardloopwedstrijd. Dat kun je allemaal wel willen, maar waarom eigenlijk?

Het antwoord dat velen zullen geven is het streven naar diversiteit. “Dat is het ‘m nou juist: het streven is goed, het probleem is alleen dat het zo vaak een heilig moeten wordt.”

Als ik zeg dat de KLM meer vrouwelijke piloten in de cockpit moet zetten, kan ik hun reactie wel raden. Waarschijnlijk dat ervaring en kwaliteit iets zwaarwegender argumenten zijn om iemand aan het roer te zetten. En gelijk hebben ze. Ik heb liever een goeie piloot dan een vrouwelijke. Waarbij ik niet wil beweren dat vrouwelijke piloten niet goed zouden kunnen zijn. Wat ik bedoel is: I don’t care. Als ik maar weer veilig land.”

Toch begrijpt hij de vrouwenactie van 3FM-dj Roosmarijn Reijmer wel. Al vindt hij de reactie van haar baas Jurre Bosman, directeur radio bij de NPO, een beetje vreemd. Hij zegde toe dat er binnen een halfjaar een vrouw in de dagprogrammering van 3FM zit.

Muijs: “Dat vond ik gek. Heeft hij specifiek iemand op het oog en is dat toevallig een vrouw, of maakt het niet uit wie er op de stoel komt te zitten – als het maar een vrouw is? In het laatste geval zou ik zeggen: nogal een zwak argument, iemand neerzetten om de doodenkele reden dat het een vrouw is. Ik zou me als mannelijke concurrent ook aardig benadeeld voelen, want wat je ook doet – jij gaat het niet worden; had je maar een vrouw moeten zijn.

Dat is ook de reden dat Reijmer vooral veel bijval krijgt van vrouwen, stelt hij. “Als ik vrouw zou zijn, zou ik ook enorm voor zijn. En als ik Pool zou zijn, zou ik het pleidooi voor meer Polen op de radio ook enorm toejuichen. Het vergroot je eigen kansen immers.”

Kortom: de vrouwen van de radio waren enorm voor positieve discriminatie van vrouwen op de radio. Maar positieve discriminatie is ook discriminatie. Het enige argument waarom je aangenomen zou moeten worden is kwaliteit. Ongeacht je geslacht, religie, geaardheid of huidskleur.”

Wat is dan de reden dat er zo weinig vrouwelijke jocks overdag te horen zijn? “Het is eigenlijk heel simpel: er melden zich domweg minder vrouwen aan dan mannen. De spoeling is dun, dus is de kans dat een vrouw doorstroomt naar een belangrijk tijdstip ook automatisch kleiner.”

Radio blijft blijkbaar toch voornamelijk een jongensdroom. Net als die eerder genoemde pilotenwereld. Het enige dat radiostations kunnen doen is onderzoeken of en hoe ze de drempel kunnen verlagen om vrouwen te bewegen zich aan te melden.”

Ik wil gewoon luisteren naar goeie radiomakers. M/V.”

Foto: Radio Veronica

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen