NPO wil Facebook/YouTube-jongeren teruglokken

Geplaatst op vr 30 jun 2017 om 12:09

De NPO wil jongeren die nu video kijken op Facebook en YouTube teruglokken naar NPO.nl met zijn nieuwe Netflix-achtige platform, dat uiterlijk vlak na de zomer wordt gelanceerd. Dat zegt Just Vervaart, manager marketing en business intelligence bij de NPO, tegen Adformatie. Het nieuwe platform heeft het in zich om daarin te slagen, denkt hij. “NPO.nl is nu nog voornamelijk een uitzending gemist-dienst, we maken nu de transitie naar een echt on-demandproduct.

Het wordt een soort Netflix, maar dan met betere content, vertelt hij. “De NPO heeft een prachtig archief van Nederlandstalige content, waar Netflix niet aan kan tippen. Het is de uitdaging om met behulp van data het juiste programma, op het juiste moment aan de juiste gebruiker aan te bieden.”

Wat NPO.nl nu niet heeft en straks wel, is het Netflix-achtige algoritme waarmee kijkers suggesties krijgen. “Wie Jinek kijkt, zal waarschijnlijk ook Pauw willen zien. Dataverzameling op de specifieke gebruiker na het inloggen en met toestemming zal leiden tot betere en meer persoonlijke aanbevelingen.

En daarmee hoopt hij jongeren terug te lokken. “Als we op die platforms laten zien wat we hebben en het vervolgens lukt om ze naar NPO.nl te loodsen, waar we ze op basis van data optimaal kunnen bedienen en verrassen, dan is dat volgens mij mogelijk. Aan ons om dat te realiseren.

Foto: NPO
50 Reacties op “NPO wil Facebook/YouTube-jongeren teruglokken”


 1. Emiel

  Dan moeten ze ook eens zorgen dat je alles op elk moment kan bekijken. En alles onbeperkt terugkijken, niet maar tot een bepaalde datum.

  En het heet ook elke keer anders. NPO Gemist, Uitzending Gemist, wat bedoelen willen ze nou?

 2. Ad

  Het broeit weer achter de gesloten luiken van de ivoren toren….

 3. BJK

  De oplossing was zo makkelijk geweest: content aanbieden op YouTube, en inderdaad wat Emiel zegt: alles elk moment terug kunnen kijken. Dit is weer mosterd na de maaltijd, en ze kúnnen het wel – zie BOOS.

 4. mix

  Dit komt veel te laat. De manier en de naam is ook veel te suf.
  Alles wat de NPO allemaal ooit gemaakt heeft hoort voor de kijker te alle tijden bereikbaar te zijn. Dit had allang gemoeten en gratis.

 5. Huiskamer

  Wellicht eens stoppen met “Die-Wilders, Trump, Brexit, Baudet. Populisme”
  Mensen hebben daar geen zin meer in. Gewoon eens starten met objectief te willen zijn. Let maar eens op.

 6. Albert Verslinde

  Ha, daar hebben we Mix: altijd goed voor een mening zonder onderbouwing.

 7. Ron

  En daar zal wel weer een prijskaartje aan hangen. Zou mooi zijn als goede oude drama producties die de NPO ooit heeft uitgezonden er op komen, dus alle Willy van Hemert drama. Onderweg naar Morgen, alle seizoenen! Etc.

 8. Otto Groeneveld

  NPO zout lekker op met al je gutjes naar Saoedie Arabie.

 9. Freek

  Nou, NPO mijn kinderen krijg je niet weg bij Youtube en Netflix.
  De jeugd zijn jullie al lang kwijt!
  En nu ook nog wachten tot na de zomer… muha ha ha.

 10. Jeroentje

  Ze lopen weer eens tijden achter de feiten aan. Laat ze eerst Uitzending gemist maar eens gebruiksvriendelijker maken. Wat een gedrocht is dat.

 11. mix

  @Albert Verslinde Die onderbouwing staat er vaak wel bij hoor. Ik ben een van de mensen hier die meestal wel inhoudelijk reageert. Mijn onderbouwing in dit geval is dat wij met zijn allen hebben betaald zodat al deze programma’s gemaakt konden worden. Dan horen ze ook ten alle tijden toegankelijk te zijn voor iedereen en niet alleen een bepaalde periode of in Beeld&geluid.

 12. mix

  En nog even ter aanvulling van hierboven, Ik ben aan jou absoluut geen verantwoording schuldig over wat ik vind en hoe ik dingen zeg. Als je er aanstoot aan neemt gewoon mijn reacties niet meer lezen of gewoon lekker weg blijven van deze site.

 13. Albert Verslinde

  @Mix We betalen met ons allen ook voor openbaar vervoer en onderwijs en toch is dat ook niet gratis als je er gebruik van wilt maken. Hou toch op met je communistische ideeën als het jóu net uitkomt.

 14. Boven Sterven Dorens

  Albert Verslinde, je onderbouwing klopt niet. Die van mix wel. We hebben allemaal al betaald voor de content. Nogmaals betalen is hetzelfde als wanneer heel je belasting betaalt zodat heel Nederland van het OV kan gebruik kan maken, maar je alsnog toegangstarief moet betalen om de bus in te mogen stappen.

 15. Hans J

  @Boven Sterven Dorens Je zit ernaast. We betalen ook via de belastingen voor musea, maar moeten toch entree betalen. Dus je betaalt dubbel. We betalen via de belastingen voor het openbaar vervoer, maar moeten toch via de OV-kaart weer betalen. Dus je betaalt dubbel. We betalen via de belastingen voor de NPO. En als je bepaalde programma’s opnieuw wilt zien, dan betaal je opnieuw. Eigenlijk is de NPO dus goedkoper, want je kunt alle programma’s eerst gratis zien. Voor museumbezoek of OV-gebruik moet je sowieso betalen. Als je het hele systeem van gebruikers die betalen voor het gebruik wilt afschaffen, dan gaan de belastingen nog verder omhoog. Laat de overheid maar wat verdienen aan mensen die geen genoeg hebben aan het enorme aanbod van tv-programma’s elke dag. Dan hoeven de belastingen niet verder omhoog.

 16. Man

  Wat een paupers die vinden dat de overheid altijd maar alles gratis moet doen.

 17. Boven Sterven Dorens

  @Hans J

  Je betaalt voor het OV inderdaad, maar je betaalt niet “zodat heel Nederland van het OV kan gebruik kan maken”. Ter verduidelijking: ik bedoel zonder bij te betalen. Heel Nederland kan naar de NPO kijken zonder extra te betalen, dus dat is de analogie.

 18. mix

  @Albert Verslinde En verder gewoon je mond houden tegen mij hier. Loser!

 19. mix

  @Boven Sterven Dorens Nee. Die programma’s zijn al betaald door ons. Voor iets 2x betalen is belachelijk. De vergelijking met de het OV of iets anders gaat helemaal niet op. De programma’s zijn van ons. Het zou pas anders moeten zijn (zoals het nu is) als de maker of de bedenker van het programma of van de serie alles geheel uit eigen zak heeft gefinancierd.

 20. Hans J

  @Boven Sterven Dorens Ja en dan? Dus omdat heel Nederland NPO-programma’s gratis kan kijken en opnemen op het moment dat ze worden uitgezonden, moeten ze daarna gratis op internet zijn? Waarom? Wat heeft het een met het ander te maken?

 21. Hans J

  @Mix De overheid is ook van ons, wij betalen ervoor, maar dat wil toch niet zeggen dat jij nu in Huis ten Bosch mag gaan wonen.

 22. Karin

  Ik denk dat heel veel programma’s juridisch helemaal niet het eigendom zijn van de NPO, maar bijvoorbeeld van de omroep die het liet produceren of de producent. Auteursrecht is een ingewikkelde factor: een producent kan bijvoorbeeld een omroep het recht geven iets eenmalig uit te zenden. Heel veel NPO-programma’s kun je niet in het buitenland bekijken vanwege rechten, die mogen mogelijk ook niet (zomaar) op Uitzending Gemist. Het is heel makkelijk hier een beetje populistisch te roepen ‘ik heb ervoor betááld’, maar zo werkt het in de echte wereld niet. Je hebt ervoor betaald om het eenmalig te zien op het moment dat het werd uitgezonden, en had het toen kunnen opnemen. Ik denk dat Mix bij een onbeperkt-etenrestaurant met zijn tupperware aankomt en gaat volscheppen, en hetzelfde argument gebruikt. Lees eerst de kleine lettertjes.

 23. mix

  @Hans J Nee dat is dan weer niet zo. In het geval van de NPO wel want die claimt altijd dat de NPO van iedereen is.

 24. Albert Verslinde

  @Hans J Laat die Mix maar, die kan helemaal niet tegen argumenteren.

 25. Edwin

  Pannenkoekmix, kneus.

 26. Edwin

  Pannenkoekmix, kňeus.

 27. Edwin

  Albert, daar hebben turken altijd moeite mee.

 28. Hans J

  @Mix Dus jij denkt nu daarom dat je een bureaustoel daar kunt gaan ophalen en naar huis kunt meenenemen? ‘Het is van ons allemaal’?

 29. mix

  @Karin Ik kom niet in dat soort restaurants. Er is ooit door iemand bedacht dat rechten bij een persoon, omroep of producent liggen. Ooit is het zo bepaald maar dat wil niet zeggen dat het de juiste manier is. Het zou anders zijn als die persoon, omroep of producent dat gene met eigen middelen heeft betaald. De content van de NPO hoort voor iedereen ten alle tijden toegankelijk te zijn. Hadden ze daar 20 jaar geleden maar mee gekomen. Dan waren ze nu misschien de grootste geweest.

 30. mix

  @Edwin Je moeder!

 31. Boven Sterven Dorens

  @mix 14:43

  Wat begrijp je niet aan het woord ‘als’? Natuurlijk gaat de vergelijking met het OV niet op, behalve áls het zo geregeld zou zijn als in mijn hypothese. Zucht…

 32. Karin

  @Mix ‘De content van de NPO hoort voor iedereen ten alle tijden toegankelijk te zijn.’ Want?

 33. Calvin

  NPO3 moet meer content zoals #BOOS en Drugslab brengen op internet/youtube. Dat werkt tenminste wel.

 34. Albert Verslinde

  @Karin Mix houdt niet van onderbouwen, Karin. Hij heeft namelijk sowieso gelijk (zegt hij), en als je het niet met hem eens bent, moet je deze site maar af, vindt hij.

 35. Albert Verslinde

  “Voor het online streamen van televisieprogramma’s gelden andere rechten, dan de rechten voor uitzending op tv, die afgekocht moeten worden. Dit geldt voor aangekochte programma’s, maar ook voor programma’s van de publieke omroepen. De inkomsten die binnenkomen via NPO Plus zijn bedoeld om deze uitzendrechten te bekostigen.”

  Volledig terecht, dus. Mix kletst zoals gewoonlijk uit zijn factsfree nek en weet er écht niets vanaf.

 36. Drammedaris

  @mix Bek dicht, Misjel. Omhooggevallen kwal.

 37. Drammedaris

  “Mix: En nog even ter aanvulling van hierboven, Ik ben aan jou absoluut geen verantwoording schuldig over wat ik vind en hoe ik dingen zeg. Als je er aanstoot aan neemt gewoon mijn reacties niet meer lezen of gewoon lekker weg blijven van deze site.”
  Het probleem, Michelle, is dat je eens in de zoveel maanden een andere naam aanmeet. Dus die eerste optie is sowieso geen optie. De tweede optie zou jij wel willen: jij wil graag alleen jouw zegje kunnen doen zonder tegengeluid. Ga asjeblieft elders de valse jeweetwel uithangen die contact heeft met Roek Lips (opschepper, opschepper).

 38. Chantal

  Als het nou veel geld zou kosten, maar kom op zeg: als de tijd die hier wordt gestoken in protesteren tegen dat het niet gratis is, zou worden besteed aan werken, verdien je het veelvoudige, zelfs als je bij McDonalds werkt.

 39. Walter

  Netflix?

 40. mix

  @Albert Verslinde Je begint het te begrijpen. Ik heb altijd gelijk! ;)

 41. mix

  @Karin Het staat er bij waarom ik dat vind.
  @Chantal Ik werk gewoon hoor. Jij ook naar je zin bij de Mac?

 42. Vaartje

  “Het wordt een soort Netflix, maar dan met betere content” Ja hoor, hij heeft zeker nog nooit naar Netflix gekeken. Begin eerst maar eens de programma’s in HD aan te bieden, om over 4K maar te zwijgen.

 43. Chantal

  Wat een triest geval, die Mix. Als je een beetje salaris hebt, is NPO-plus echt geen probleem.

 44. Edwin

  Kwartjeshøer.

 45. mix

  @drammeraris Over andere namen aannemen gesproken. Maar los van die namen u heeft daar problemen mee? Ja het is jammer dat jij niet van die goede ideeën hebt. Sukkeltje

 46. mix

  Kan jij dus sowieso niet betalen Chaantaal!

 47. Wachtende Wolf

  De npo en jongeren??? hahaha

 48. Wachtende Wolf

  albert verslinde is een typische huilende linkse droeftoeter.

 49. Wachtende Wolf

  En chantal is zijn kop vod wijffie.

 50. Noëlla

  Zou opzich kunnen werken. Als ik hen was zou ik sowieso (alle) seizoenen van onderweg naar morgen, de lama’s en Van God Los erop zetten.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.