Start van NPO’s eigen Netflix uitgesteld

Geplaatst op do 11 mei 2017 om 14:37

De start van NPO Plus, de Netflix-achtige dienst van de Publieke Omroep, is uitgesteld tot vlak voor of vlak na de zomer. Dat laat een woordvoerder van de NPO weten aan Filmkrant. De NPO heeft veel hoogwaardigere content in huis dan RTL en SBS, maar heeft nog geen eigen betaalde on-demand-dienst. NPO Plus biedt de consument straks een groot deel van het NPO-archief aan, inclusief series en films van vroeger, voor zo’n 3 euro per maand. Maar daar moet men nog wel even op wachten.

Eigenlijk zou NPO Plus in dit voorjaar worden gelanceerd, maar dat gaat niet lukken omdat het ‘metadateren’ van alle content wat vertraging heeft opgelopen. Alle videocontent moet worden voorzien van metadata, zodat gebruikers een gepersonaliseerd kijkadvies kunnen krijgen.

Een gepersonaliseerde video-omgeving is nieuw voor de NPO. “Geen revolutionair concept maar wel nieuw voor ons“, geeft een woordvoerder toe. “De techniek is niet anders dan bij de concurrentie. Waar wij ons mee onderscheiden is toch de inhoud.

Daarmee doelt de NPO op het feit dat Netflix geen kwalitatieve Nederlandse content heeft en RTL’s Videoland ook niet bepaald indrukwekkend is.

Eind deze maand loopt de testfase van NPO Plus af en wordt een definitieve lanceerdatum geprikt. Dat zal zijn “rond de zomer, er vlak voor of vlak na“.

De woordvoerder: “De knop gaat in één keer om en dan moet het ook meteen helemaal goed zijn. Alles moet in één keer werken.

De NPO hoopt op zo’n 300.000 à 400.000 abonnees en inkomsten van tussen de 600.000 en 1.400.000 euro per maand.

NLziet, de gezamenlijke terugkijkdienst van NPO, RTL en SBS, blijft ook gewoon bestaan.

Foto: NPO
34 Reacties op “Start van NPO’s eigen Netflix uitgesteld”


 1. Boris

  De NPO heeft veel hoogwaardigere content in huis dan RTL en SBS.

  Bron?

 2. Teddy Ruxpingezicht

  Kun je hier dan ook ‘nieuwe’ programma’s van NPO direct terug kijken, in hoge kwaliteit? Of is dit alleen maar oude drek?

 3. Teddy Ruxpingezicht

  @Boris Bron: NPO ;)

 4. ONM

  Zou mooi zijn als alles seizoenen Onderweg naar Morgen/ONM daar ook op te zien zijn. Bij NPO Best zijn ze t/m seizoen 6 gekomen, nu de rest nog. Ik ben daar bereid voor te betalen omdat vanaf seizoen 6 geen DVD’s zijn te verkrijgen, en aangezien de NPO die afleveringen in huis heeft zou dat een prachtige toevoeging zijn!

 5. Ron

  @ONM: dat zou inderdaad een mooie toevoeging zijn. Belachelijk dat ze daar mee gestopt zijn bij NPO Best. Dus kom maar op.

 6. Ron

  P.s. overigens is vlak voor of vlak na de zomer een breed begrip natuurlijk. Ik zou het dan vlak voor de zomer doen aangezien er weer een behoorlijke zomerstop op stapel staat heb je altijd een alternatief erbij.

  Oja, en Chromecast ondersteuning op de app a.u.b.!

 7. Suomynona

  @ ONM

  Dat zou mooi zijn, maar dan moeten ze wel een overeenkomst sluiten met Endemol voor sowieso een groot deel van de seizoenen die voor (het commerciële) Veronica/Yorin zijn gemaakt. Nu was dat bij de herhalingen op NPO Best geen probleem, dus laten we hopen dat ze het hiervoor ook kunnen regelen.

 8. televisionboy

  Ik hoop op series als Overspel, Penoza, Vlucht HS13, Noord Zuid, Zomer van ’45, de Brug, Unit 13, Iris, Russen etc
  en mooie 2doc documentaires

 9. mix

  @Boris Ja dat is zo!

 10. Rik

  Kom maar op met die oude series als ONM!!

 11. West

  De NPO als overkoepend organisatie heeft geen rechten om oud materiaal uit te zenden volgens mij , Dus die moeten ze clearen van de omroepen
  dat is ook zo bij bedrijven ,instellingen,produktie maatschappijen documentaire makers en dergelijke die tv programma`s maken of dvd~s samenstellen
  en produceren en met 3 euro is dat niet kostendekkend
  als het net zo`n succes gaat worden als video land, kunnen ze er beter al bij voorbaat mee kappen
  Er is al zoveel uitgebracht op DVD, en kijk eens op you tube wat je kunt bekijken
  De NPO , als het ze tenminste gaat lukken ??? is gewoon te laat !
  en niemand zit te wachten op oude series uit het verleden die met oude techniek
  zoals zwart wit ampex of de eerste kleuren video machines, u matic
  op genomen zijn De kwaliteit zal best goed zijn ,
  Sta zelf nog versteld hoe de eerste kleuren video tapes vcr- u matic
  een prachtig beeld geven vooral op de professionele buismonitoren Maar de verwende kijker wil nu eenmaal HD of super HD op zijn dure scherm

  Ik wens de NPO veel succes met haar plannen!

 12. Hans

  Er bestaat toch al iets dat NPO Plus heet?

 13. Uhh hier hebben we toch al voor betaald

  Toch gek dat we nu weer € 3 per maand moeten betalen voor programma’s die al door ons via de belastingen en in het veleden via de omroepbijdrage betaald zijn.

 14. Ron

  NPO plus bestaat al en zit ‘ingebakken’ in NLZiet, maar wordt een eigen platform binnenkort dus…

 15. Ron

  Ook een mooie toevoeging zou zijn alle mooie oude drama producties die de NPO heeft uitgebracht, zoals alle Willy van Hemert drama series zoals De Weg, De Appelgaard en natuurlijk Dagboek van een Herdershond. Nu is deze laatste al veelvuldig op NPO Best geweest maar ‘on demand’ gaat het allemaal wat makkelijker.

 16. OMG

  Vreemd, deze content is al van ‘ons allemaal’, deze is immers via Belastinggeld al reeds door het Nederlandse volk betaald. Dit soort content zou vrij beschikbaar moeten zijn.

  Ongelofelijk hoe de NPO links of rechtsom toch voor commercieeltje probeert te spelen.

 17. mauwgli

  weet iemand waar ik ‘het glas is halfvol’ (talpa) met bonnie en viola kan terugkijken?

 18. Freek

  Ze zijn al jaren te laat, hoe bewaren ze het nu dan. Zonder metadata?
  Prutsers!
  Van de afgelopen 8 jaar moet het met metadata zijn opgeslagen.
  Zo niet. Is dat de zoveelste blunder van de NPO!

 19. mix

  Het is goed dat oud materiaal eindelijk beschikbaar komt voor iedereen. Dit had al jaren zo moeten zijn. Ja en toch gaan ze het weer proberen. Er geld voor vragen. Totaal belachelijk en schandalig. De belastingbetaler (wij dus allemaal en onze ouders en grootouders) hebben hier al voor betaald. Alles wat de NPO ooit heeft uitgezonden hoort gewoon gratis beschikbaar te zijn voor iedereen.

 20. West

  voor een lp, singel dvd cd daar hebben we ook al voor betaald
  dus zou het dan tweedehands gratis moeten zijn ?
  weet je wat een stukje geluid of beelfragment kost bij Beeld en geluid?
  kost ook veel geld !!!

  De meeste hierboven hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt de NPO heeft nooit series gemaakt zoals die van Willy van Hemert
  dat was de NCRV

 21. Johan

  Hou toch op met het verspillen van ons belastinggeld. Gewoon terug naar 1 nederlandse nieuwszender en een thema kanaal voor grote evenementen. Alle verdere initiatieven lekker overlaten aan de commerciëlen.

 22. West

  om even verder te gaan we betalen ons blauw aan werk waar 1000.000.0000
  x al is voor betaald Zegt de Buma Sena Stemra of Sabam u iets????
  artiesten tekst en componisten die al 69 jaar geleden overleden zijn , krijgen nog voor hun na bestaande geld uitgekeerd, daar hoor je hier niemand over!

 23. West

  @Johan , dan kan de P.O haar taak niet meer goed uitvoeren op RADIO en TV
  om iedereen van de bevolking tevreden te stellen en te kunnen voorzien
  aan een diversiteit aan programma`s waar ze in verplicht worden gesteld door het C.v.d. M en wat wil je dan met de regionale publieke omroep in het publieke bestel? Denk eens na voordat je onzin schrijft !

 24. anoniem

  Tja, eerst belasting betalen voor “onze” publieke omroep en nu ook voor betere kwaliteit streams?

 25. mix

  @mix Dat iets al jaren zo gaat wil niet zeggen dat het altijd op de juiste en eerlijke manier gaat he. De dingen van de NPO zijn betaald door de belastingbetaler en ergens opgeslagen. Dat hoeft niets te kosten. Het digitaliseren uiteraard wel maar dat kan de NPO gewoon doen van geld dat ze elk jaar krijgen. De programma’s zijn gemaakt van publiek geld en voor het publiek. Dit publiek hoort daar dus ten alle tijden gewoon naar te kunnen kijken of te zoeken. Dat het nou eenmaal altijd anders is omdat iemand dat ooit zo bedacht heeft daar heeft het publiek geen boodschap aan. Overigens denk ik dat de NPO voor NPO Plus een samenwerking moet gaan zoeken met een bestaande grote partij. Anders wordt het helemaal niets.

 26. mix

  @West Oh en over die klok horen luiden maar weten waar de klepel hangt, dat heb ik dagelijks bij jou berichtjes hier.

 27. Jantje

  De meeste programma’s zijn WEG GEGOOID om banden te besparen. Wie daar voor verantwoordelijk zou alsnog voor een tribunaal moeten worden gesleept. Hele archief ToppP WEG!. Veel programma’s heeft via particuliere VHS bandjes later nog terug proberen te krijgen. Wat er is vaak van abominabele kwaliteit.

  Kijk dan naar BBC en ZDF. Uitzendingen uit de jaren 70 zien er kwalitiatief nog uit of dat het gisteren is opgenomen. Alles nog bewaard.

 28. toxilogic

  Tja Jantje het mocht allemaal niets kosten dus overspelen die banden, bizar is het wel dat het aan visie ontbrak om de grootste successen, niet te bewaren voor het nageslacht. Die visie ontbreekt trouwens nog steeds. NPO Plus alleen de naam al, de NPO zou er beter aan doen de series te verkopen aan Netflix een beetje internationale exposure kan de nederlands tv industrie alleen maar goed doen.

 29. Sietske

  De NPO wordt toch door Soros betaald?

 30. Emile Edwards

  Conclusie: de Nederlandse consument mag straks dus bij NPO Plus EXTRA betalen voor content die al is betaald met belastinggeld, wat weer is betaald door diezelfde consument? Dit is nog krommer dan een hoepel. Wederom een keihard signaal dat de NPO marktverstorend is.

 31. Wolf

  @ Sietske , dat klopt ja. Daarom wordt het een flop. De npo wil niemand naar kijken. nog meer van krijsende paul de leeuw , dwdd, nieuwzuur enz.

 32. Wolf

  @ Johan,1 zender op tv is genoeg.Van 18.00 uur tot 00.00uur.Radio 1 van 7.00 uur tot 22.00 uur. Klaar.

 33. West

  deze heirboven was voor @ MIX bedoeld

 34. mix

  @West Welke?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.