Eberhard van der Laan is tweede Zomergast

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is op 30 juli te gast in de tweede aflevering van Zomergasten, ondanks het feit dat hij ongeneeslijk ziek is. Dat heeft de VPRO vandaag bekendgemaakt. Van der Laan, die een week na NRC-columniste Rosanne Hertzberger te gast is, maakte dit jaar diepe indruk toen hij in een brief bekendmaakte dat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd, maar toch graag ‘nog een poosje uw burgemeester zou zijn’.

Van der Laan heeft zin in de tv-uitzending. “Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven.”

Na het aftreden van partijgenoot Ella Vogelaar in november 2008 werd hij Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende-IV. Toen dat kabinet in februari 2010 viel en de toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen naar Den Haag vertrok, werd Van der Laan in juli 2010 de nieuwe burgemeester van de hoofdstad.

Naast zijn sociale inzet voor misstanden op de woningmarkt en in de lokale en landelijke politiek, heeft Van der Laan ook altijd een ondernemershart gehad: tijdens zijn studie werkte hij als bloemenverkoper en vrachtwagenchauffeur.

Ondanks het feit dat Van der Laan nog geen jaar na het ingaan van zijn tweede termijn als burgemeester in juli 2016 ongeneeslijk ziek bleek, heeft hij de inwoners van Amsterdam verzekerd dat hij veel steun heeft van zijn team en nog vast ‘in charge’ is. Tegen de gemeenteraadsleden heeft hij gezegd hem niet opeens met fluwelen handschoenen aan te pakken en ‘gewoon te bijten als ik iets verkeerds doe’.

 

Foto: Merlijn Doomernik/VPRO

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen