SBS 6 zet Jochem van Gelder op straat

SBS 6 gaat niet verder met Jochem van Gelder. Zijn contract wordt in de zomer niet verlengd. Dat heeft de presentator bevestigd bij Omroep WNL op Radio 2. Van Gelder stapte in 2010 uit onvrede op bij de NCRV omdat de omroep niet kon garanderen dat hij méér mocht maken dan alleen Praatjesmakers. Hij rekende op een snelle tv-transfer, maar die liet twee jaar op zich wachten. Pas in 2012 omarmde SBS 6 hem. En de liefde is nu weer over. “Mijn contract bij SBS wordt niet verlengd.”

SBS 6 en Van Gelder gaan uit elkaar. “We hebben in goed overleg – en het is in dit geval ook echt in goed overleg – besloten om niet verder te gaan met elkaar.”

Hij krijgt geen leuke programma’s aangeboden van de zender. “Ik kan daar niet meer de programma’s presenteren die ik graag wil presenteren. Lachen Om Home Video’s is een geweldig mooi programma, hartstikke leuk, maar het is niet het programma waar ik 27 jaar tv voor heb gemaakt om dat te bereiken. Je hebt alleen de teksten en verder is het presentatietechnisch geen topstuk natuurlijk.”

Kitsch of Kassa

Het is jammer, vindt Van Gelder. “Ik heb programma’s mogen maken in het verleden die ik echt te gek vond en die om welke reden dan ook een wat kortere levensduur hadden. Dat zijn programma’s zoals Kitsch of Kassa. Dat is heel even geweest, maar ik vond het te gek om te doen.”

Van Gelder weet wat hij wil, maar de zender wil hem dat niet bieden. “Dat maakt het vind ik lastig. Ik vind het ook lastig om gewoon een format te krijgen en dat je dat dan moet doen. Ik ben er iets te kieskeurig en eigenwijs in. Het is jammer dat je tegenwoordig in één minuut iets moet vertellen.”

Praatjesmakers

Praatjesmakers blijft nog altijd zijn grootste tv-succes. “Daarin kregen de kinderen ook de tijd om tien seconden na te denken. We maakten hetzelfde programma bij SBS, maar daar lukte het niet, want het werd daar kapotgesneden.”

Wat gaat er nu gebeuren? “Tv zal ik altijd blijven doen, op welk platform dan ook. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden en heb je naast commerciële zenders en publieke zenders ook nog de mediakanalen, zoals TMG of de Persgroep. Je kunt ook vloggen als je zou willen of een YouTube-kanaal openen.”

Vloggen

Vloggen ga ik denk ik niet doen, maar ik heb best wel een stapel formats liggen, waarvan ik denk: er zitten een paar heel goede ideeën bij. Als je die in een korte vorm zelf zou kunnen gaan maken: ik moet eerlijk zeggen dat ik daar wel blij van word. Dat ik zelf als eigen producent het in de hand heb.”

Ik merk nu dat ik het als vijftigplusser wel lastig vind om afhankelijk te zijn van mensen. Ik ga zelf meer dingen initiëren.”

Ontevreden

De afgelopen tijd liet Van Gelder al meerdere malen weten ontevreden te zijn met zijn werk bij SBS 6. Vorig jaar maart onthulde hij zijn beklag te hebben gedaan bij de zenderleiding, in oktober gaf hij aan dat hij verkeerd wordt opgesteld en in maart zei hij ontevreden te zijn met zijn programmapakket.

Van Gelder maakte voor SBS 6 programma’s als Alles Kids, Pas Oplichters, Wie Trouwt Mijn Zoon, Kitsch of Kassa, We Are Family, Het Beste Idee van Nederland en Bonje met de buren.

Foto: SBS

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen