Giel Beelen vindt zichzelf wél 565.000 euro waard

Giel Beelen vindt de commotie die in december ontstond over zijn salaris bij de VARA ontzettend vervelend. Dat zegt de steenrijke dj vandaag in het AD. Bovenop zijn VARA-salaris van 440.000 euro bleek hij ook nog eens 125.000 euro te hebben gekregen van de NPO voor ‘promotiewerkzaamheden’. Dat totaal van 565.000 euro is Beelen écht niet waard, klonk het in de media. “Dat deed ook pijn. Vooral omdat ik er zelf niet over ga. De baas is verantwoordelijk voor het salaris. Zo eenvoudig is het.

Volgens het AD had Beelen echter ook kunnen weigeren. “Ja, dat kan. Maar dat ben ik gewoon niet van mening. Waarom zou ik? Laat ik er dit over zeggen: ik weet dat zeker de NPO en BNN-VARA, juist omdat ze met publiek geld werken, meer dan welk bedrijf afwegen of ze hun geld goed uitgeven.”

Een simpele rekensom leert volgens Beelen dat zijn salaris ‘goed geïnvesteerd belastinggeld is’. “Er komt gewoon heel veel reclamegeld voor terug. Misschien wel het tienvoudige. Dat wordt verdiend rondom mijn programma en op de rest van 3FM. Als je zo rekent zijn van dat geld heel veel mooie documentaires, die geen geld opleveren, gemaakt“, zegt hij. “Maar goed, nu zit ik toch de shit van de baasjes op te lossen.”

Beelen bevestigt dat die 565.000 euro ongeveer wel klopt. “Dat weet ik oprecht niet goed. Maar het is in die orde van grootte, ja. Ter nuance: als je ergens elke dag werkt, moet je in loondienst. Dat is nu eenmaal de wet. Dus gaat zo’n bedrag als salaris de boeken in, maar ik krijg dat niet allemaal op mijn rekening.

Hij moet er ook zijn studio in Haarlem, waar hij items bewerkt, van betalen, zegt hij. “En ik heb daar mensen in dienst. Die worden allemaal van dat geld betaald. Wat ik overhoud is heus nog een paar keer modaal, maar niet het genoemde bedrag.

Nu Beelen is gestopt met zijn dagelijkse ochtendshow gaat hij ‘aanzienlijk minder’ verdienen. “Onder de Balkenende-norm? Dat denk ik niet, nee. Maar nogmaals: dat is dus geen persoonlijk salaris.

Een groot interview met Beelen in het AD kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: VARA verdedigt topsalarissen: ‘Sterrenelftal kost geld’ (3 januari)

Foto: RTL

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen