Rutte vindt salaris Giel ‘pittig’: ‘Hij krijgt meer dan ik’

Minister-president Mark Rutte vindt het salaris van VARA-dj Giel Beelen erg hoog. Dat heeft hij gezegd voor de camera’s van RTL Boulevard en SBS Shownieuws. Eerder dit jaar bleek uit het jaarverslag van de VARA dat Beelen in het jaar 2015 een bedrag van 440.000 euro kreeg. De Telegraaf stelt nu dat dat salaris is gestegen tot 565.000 euro en dat leidt tot de nodige commotie. “Ik vind het pittig. Het is behoorlijk aan de maat. Hij krijgt in elk geval meer dan ik krijg, maar goed“, aldus Rutte.

De premier laat zich niet zo stevig uit als sommige collega-politici. “Ik heb besloten om daar nou niet heel heftige dingen over te zeggen.

Tegen Shownieuws hield Rutte een soortgelijk verhaal: “Nou, pittig. Het is makkelijk om er alles van te vinden, maar het is goed betaald. Het is meer dan ik krijg.

Rutte sprak Beelen begin november nog toe in de laatste uitzending van zijn ochtendshow op 3FM. “Ik wil toch even zeggen dat ik je enorm zal gaan missen op de vroege morgen“, zei de premier toen.

Andere politici lieten zich steviger uit voor de camera van RTL Boulevard. “Het is natuurlijk veel te veel. Het is een publieke omroep en die wordt met publiek geld betaald, met belastinggeld. De premier verdient het meest en de rest moest dus een heel stuk minder verdienen“, zei Ronald van Raak van de SP bijvoorbeeld.

Van Raak: “Dat inkomen moet omlaag en dat geldt ook voor een heleboel andere presentatoren bij de publieke omroep. Bij de radio en bij de televisie: het moet allebei fors naar beneden.

En D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “Ik zou het goed vinden als iedereen die voor de publieke omroep en sowieso voor de publieke zaak werkt maximaal 130 procent van een ministersalaris kan verdienen, dus ongeveer twee ton.

De VARA wil niet bevestigen of Beelen inderdaad 565.000 euro verdient. Pas in de lente van 2017 hoeft de VARA zich te verantwoorden voor topsalarissen bij de omroep.

Wel heeft de VARA toegezegd dat het salaris van Beelen zo snel mogelijk zal worden aangepast nu hij is gestopt met zijn ochtendshow. Dat zal in elk geval eerder zijn dan eind 2018, aldus de omroep.

Foto: RTL

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen