RTL’er Koen de Regt ergert zich aan Shula Rijxman

Koen de Regt, Afrikacorrespondent van RTL Nieuws, ergert zich aan de suggestie van NPO-baas Shula Rijxman dat de commerciële tv geen onafhankelijke journalistiek kan bedrijven vanwege de band met adverteerders. Dat laat hij weten op Twitter. Rijxman stelt in haar open brief in de Volkskrant dat de NPO wél in onafhankelijkheid van ‘commercie en politiek’ kan opereren. De Regt: “Er valt best een hoop te ergeren, in dit stuk van Rijxman over de lessen die de NPO gaat leren van Trump.

Hij vervolgt: “Niet in de laatste plaats deze zin: ‘In alle onafhankelijkheid – van commercie en politiek – bedrijven wij onafhankelijke journalistiek.’

Het steekt De Regt. “Daarmee wordt toch maar weer eens de onzin gesuggereerd dat commerciële media NIET onafhankelijk zijn. Terwijl ‘commerciëlen’ dat juist zijn. Als we een adverteerder boos maken, zijn er nog honderden andere adverteerders.

RTL Nieuws doet niet onder voor het NOS Journaal, aldus De Regt. “De in Hilversum zo bewierookte New York Tikmes is knettercommercieel. Net als de Volkskrant en NRC Handelsblad.

De beeldvorming is vreemd, vindt hij. “In alle landen buiten West-Europa hebben commerciële media juist het stempel van onafhankelijkheid. Media betaald door de machthebbers niet.

De Regt benadrukt dat RTL Nieuws onafhankelijk is. “RTL is niet alleen onafhankelijk, maar ook nog eens objectief. Dubbel prijs.

Critici vinden RTL Nieuws soms wel gekleurd, maar dat ziet De Regt anders. “We zijn er ook om te zeggen dat sommige plannen niet realistisch zijn. We zijn geen doorgeefluik.

Zeggen dat een plan niet realistisch is, ís al subjectief, vinden critici. De Regt: “Nee. Zeker nu verdienen sommige plannen van politici het om genoemd te worden wat ze zijn: onuitvoerbaar of gevaarlijk.

We luisteren naar voor/tegenstanders en experts. En zullen alleen zo’n mening geven als het echt nodig is. Je kan wel doen alsof we alleen feiten hoeven uit te zenden. Maar veel mensen willen context. En een eerlijke beoordeling of iets haalbaar is of niet, is context.

Tot zover mijn ergernis“, zegt hij. “Have fun.

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen