Volkskrant: ‘Als De Dijken Breken beste tv-drama 2016’

De Volkskrant prijst de EO-serie Als De Dijken Breken de hemel in. Het is de beste nieuwe Nederlandse dramaserie van 2016. Dat schrijft tv-recensent Hanna Bervoets vandaag in de krant. Als De Dijken Breken verhaalt wat er gebeurt als de dijken breken. “Ik heb lang niet meer zo betrokken naar een Nederlandse serie gekeken“, aldus de tv-kenner, die een van de maar liefst 1,7 miljoen kijkers van de serie is. “Het is wat mij betreft nu al de beste nieuwe Nederlandse dramaserie van het jaar.

Bervoets merkt op dat Als De Dijken Breken voldoet aan het cliché van de rampenfilm: er worden niet alleen beleidsmakers gevolgd, maar ook gezinnen met ieder hun eigen sores.

Ondanks deze trouw aan genrewetten voelt Als de dijken breken volkomen fris, misschien omdat dit geen film maar een serie is, waar bovendien geen Nederlands equivalent van bestaat.

Ze prijst dat de EO geld heeft gestoken in origineel Nederlands drama en niet iets uit het buitenland kopieert, zoals BNN vorig jaar deed met Tessa.

Het is goed gelukt, aldus Bervoets. “Het resultaat laat zich loven in clichés: spannende scènes, topacteurs, en − belangrijk voor een geslaagd rampenepos −redelijk gelaagde personages.

Haar enige kritiekpunt: de kijker wordt niet getrakteerd op spectaculaire beelden van een dijkdoorbraak. Die krijg je vaag te zien op beeldschermen waar de premier naar kijkt. “Een elegante manier het budget binnen de perken te houden, vermoed ik − de rest van het geld is gelukkig voorbeeldig besteed.

De Volkskrant-recensie van Hanna Bervoets kunt u lezen via Blendle.

Lees ook: Recensenten gematigd positief over dijkdoorbraakserie (vorige week)

Foto: EO

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen