Shula Rijxman: ‘Publieke omroep gaat leren van Trump’

Shula Rijxman, de grote baas van de NPO, zegt te willen leren van het feit dat Donald Trump tegen alle verwachtingen in de nieuwe president van de Verenigde Staten is geworden. Dat zegt ze vandaag in een ingezonden brief met de titel ‘Publieke omroep gaat leren van Trump’ in de Volkskrant. De uitslag van de verkiezing hebben peilers en media in verwarring achtergelaten, aldus Rijxman. “In de VS klinkt de kritiek op de ‘reguliere’ media nu luid. Namen ze de aanhang van Trump wel serieus?

De reguliere media krijgen het verwijt dat ze Trumps geluid te veel uitsloten. “Werden de Trumpisten wel voldoende gezien en gehoord? Wisten journalisten wel hoe de samenleving in elkaar zit?

Dit is ook bij ons aan de gang, aldus Rijxman. “Ook in Nederland speelt de vraag of de zogenaamde mainstream media wel weten wat er speelt op straat. Of ze het geluid van alle Nederlanders voldoende laten horen, of alleen dat van de hoogopgeleide kosmopolitische Nederlander.

Rijxman zegt zich die discussie aan te trekken. “Want de publieke omroep is er voor iedereen. Het is onze taak om alle geluiden en visies in de samenleving serieus te nemen en te laten zien en horen.

Dat gebeurt nu nog niet genoeg, vindt Rijxman. “Ook ik stel mezelf de vraag of we alle geluiden serieus nemen en laten zien en horen. Of we wel de juiste onderwerpen agenderen in onze programma’s.

Zeker in een tijd dat groepen Nederlanders tegenover elkaar lijken te staan, moet er een podium zijn waar ze zich tenminste met elkaar kunnen verstaan. Daarom ga ik het gesprek hierover aan met de omroepen.

Pluriforme media en een brede publieke omroep zijn harder nodig dan ooit. Wij gaan daaraan werken“, besluit ze.

De PVV, de grootste tegenstander van de NPO in politiek Den Haag, is kritisch. “Ze voelen nattigheid. Na maandenlange ophitserij en karaktermoord op Donald J. Trump“, meent PVV’s mediawoordvoerder Martin Bosma.

De NPO staat al jaren bekend als een links bolwerkt. Dat komt mede omdat de twee belangrijkste talkshows van de NPO, De Wereld Draait Door en Pauw, allebei door de linkse VARA worden gemaakt.

De open brief van Rijxman kunt u lezen op de website van de Volkskrant.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen