Radio 1-homo: ‘Sylvana, kruip uit de slachtofferrol’

Foto: AVROSylvana Simons is op Radio 1 tot de orde geroepen door een homoseksuele luisteraar. Dat was te horen in het programma De Ochtend. Luisteraars mochten inbellen in het programma waar Simons te gast was. Eén van hen was een homoseksuele meneer, die vindt dat Simons – net als hij een minderheid – te veel zeurt. Net als haar DENK-collega Kuzu. “Met alle respect voor uw gasten daar: ze zitten toch – en dat vind ik als homoseksueel hier – heel erg opgesloten in slachtofferdenken.”

Homo’s hebben het ook niet makkelijk, aldus de meneer. “Kijk, wij homo’s krijgen altijd scheldnamen naar ons hoofd en die heb ik als geuzennaam geadopteerd. Ik word zeker wel twintig keer per jaar ergens uitgescholden.”

Je moet het allemaal niet zo zwaar opnemen, zegt hij. “Als iemand roept ‘Hé, homo’, dan loop ik er naar toe en zeg ik: ‘Ja, ik ben homo, vertel het maar.’”

Acceptatie duurt nou eenmaal decennia, zegt hij. “Wat je niet moet gaan doen is dat het woord homo of poot wordt geschrapt. Dan wordt er een nieuw woord bedacht. Je moet het ter plekke aanpakken. Er bestaat geen easy trick om dat even op te lossen.”

Kuzu was het niet eens met de meneer: “Ik wil daar één ding over zeggen: op het moment dat je opkomt voor je rechten in deze samenleving, kan het toch niet zo zijn dat je wordt weggezet als slachtoffer?

Simons vindt discriminatie van homo’s niet zo’n groot probleem als racisme, laat ze blijken. “Racisme is een sociaal construct, een systeem. Het gaat veel verder dan een opmerking links of rechts.

Lees ook: Sylvana Simons: ‘Witte mensen, ga naar musea’ (juli)

Foto: VARA

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen