Sylvana Simons: ‘Witte mensen, ga naar musea’

Foto: AVROTv-ster Sylvana Simons vindt het vreemd dat veel Nederlanders geen idee hebben wat Keti Koti is. Dat geeft ze aan op Joop.nl. Keti Koti is de viering van de afschaffing van slavernij in Suriname. Op de vraag hoe je je als witte Nederlander die niets af weet van Keti Koti kunt laten informeren, zegt Simons: “Je kunt je goed laten informeren door naar musea te gaan en boeken te lezen en vooral ook door de eigen groep aanspreken, dat is denk ik een belangrijke taak voor de witte Nederlander.

Witte Nederlanders moeten ook Keti Koti vieren, vindt Simons. “Je kunt helpen door de taak om uit te leggen niet alleen aan de zwarte Nederlander over te laten. Je kunt bondgenoot zijn door je eigen groep of omgeving van informatie te voorzien.

Simons vindt het vervelend dat 1 juli – de dag waarop Keti Koti gevierd wordt – geen nationale feestdag is in ons land. “Het is pas sinds een paar jaar dat echt bewustzijn rondom slavernijverleden meer geworteld raakt. Wat je ziet is dat steeds meer door wethouders, beleidsmakers, overheden, instituten en ook in het onderwijs het belang ervan erkend wordt.

Er is dus wel meer aandacht maar het is niet genoeg. We zijn er absoluut nog niet want we hebben nog steeds geen nationale viering en het is geen breed gedragen begrip maar we moeten het stap voor stap doen.

Uiteindelijk hoopt Simons dat Nederland bewust wordt van zijn slavernijverleden. “Het is best raar dat je nog steeds aan ‘gewone’ mensen moet uitleggen wat Keti Koti is. Het zou algemene kennis moeten zijn en daar heb je instituties bij nodig“, stelt ze.

Simons is volop in het nieuws sinds de voormalig TV Makelaar-presentatrice zich heeft aangesloten bij de polariserende politieke partij DENK.

Ook Quinsy Gario, initiatiefnemer van de actie ‘Zwarte Piet is racisme’, vindt dat er niet genoeg aandacht is voor Keti Koti. Hij ergert zich eraan dat de VPRO wel Comic Sans Dag viert, maar geen aandacht besteedt aan Keti Koti:

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vindt u ook dat Giel Beelen over het hoogtepunt van zijn roem heen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen