‘Braboneger scoort omdat hij blanken naar mond praat’

Het tv-programma Braboneger Verkaast?! van presentator Steven Brunswijk wordt vandaag beoordeeld door de tv-recensenten van Het Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Ze zijn gematigd positief. Dat is te lezen in de kiosk. Volkskrant-recensent Haro Kraak vindt het prima dat we ook eens kunnen lachen om raciale verschillen. “Maar de Braboneger slaat vooral aan omdat hij witte mensen vertelt wat ze willen horen: dat ze niet racistisch zijn. Ze lachen hun hele geweten schoon.”

Kraak vindt het programma redelijk inhoudsloos. Het is ‘op zich best leuk’ om politiek incorrecte vragen als ‘waarom skiën negers niet?’ op te werpen, maar als de antwoorden niet verder komen als ‘het is te koud’, “dan buit je die vooroordelen alleen uit in plaats van ze te onderzoeken“, aldus Brunswijk.

Ook tv-recensent Han Lips van Het Parool stelt dat Braboneger Verkaast?! niet bepaald ‘onderzoekend’ is. “Maar Brunswijk waagt minimaal een poging de scherpe randjes van het debat af te halen, om te laten zien dat je niet altijd gekwetst hóeft te zijn – al is de scheidslijn met discriminatie miskennen een wankele.

Tv-recensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad is wél enthousiast. “Het knappe van de serie is dat de meeste kijkers twee werelden zien die ze niet goed kennen, en die zo te zien nooit erg hun best hebben gedaan om zich in de andere kant te verdiepen.”

Dat is zowel tragisch als grappig, en schreeuwt om meer televisie die vluchtelingen op de camping en Polen in de carnavalsvereniging laat infiltreren. Werkt beter dan een town hall meeting, dat beloof ik.”

De tv-recensies kunt u lezen via internet: Parool, NRC Handelsblad en Volkskrant.

Lees ook: ‘Racistisch dat AvroTros-braboneger steeds neger zegt’ (vorige week)

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen