‘Braboneger scoort omdat hij blanken naar mond praat’

Geplaatst op di 29 nov 2016 om 12:15

Het tv-programma Braboneger Verkaast?! van presentator Steven Brunswijk wordt vandaag beoordeeld door de tv-recensenten van Het Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant. Ze zijn gematigd positief. Dat is te lezen in de kiosk. Volkskrant-recensent Haro Kraak vindt het prima dat we ook eens kunnen lachen om raciale verschillen. “Maar de Braboneger slaat vooral aan omdat hij witte mensen vertelt wat ze willen horen: dat ze niet racistisch zijn. Ze lachen hun hele geweten schoon.”

Kraak vindt het programma redelijk inhoudsloos. Het is ‘op zich best leuk’ om politiek incorrecte vragen als ‘waarom skiën negers niet?’ op te werpen, maar als de antwoorden niet verder komen als ‘het is te koud’, “dan buit je die vooroordelen alleen uit in plaats van ze te onderzoeken“, aldus Brunswijk.

Ook tv-recensent Han Lips van Het Parool stelt dat Braboneger Verkaast?! niet bepaald ‘onderzoekend’ is. “Maar Brunswijk waagt minimaal een poging de scherpe randjes van het debat af te halen, om te laten zien dat je niet altijd gekwetst hóeft te zijn – al is de scheidslijn met discriminatie miskennen een wankele.

Tv-recensent Hans Beerekamp van NRC Handelsblad is wél enthousiast. “Het knappe van de serie is dat de meeste kijkers twee werelden zien die ze niet goed kennen, en die zo te zien nooit erg hun best hebben gedaan om zich in de andere kant te verdiepen.”

Dat is zowel tragisch als grappig, en schreeuwt om meer televisie die vluchtelingen op de camping en Polen in de carnavalsvereniging laat infiltreren. Werkt beter dan een town hall meeting, dat beloof ik.”

De tv-recensies kunt u lezen via internet: Parool, NRC Handelsblad en Volkskrant.

Lees ook: ‘Racistisch dat AvroTros-braboneger steeds neger zegt’ (vorige week)

Foto: AvroTros
19 Reacties op “‘Braboneger scoort omdat hij blanken naar mond praat’”


 1. G

  Prachtprogramma!

 2. niets anders

  Ik mag die Braboneger wel, hij probeert tenminste de politieke correctheid van de media en kleine extremistische actiegroepjes als de anti-ZP brigade te kraken.

 3. Anoniem

  Haro Kraak Wat dom!

 4. Marco

  Als het Parool en de volkskrant niet naar hun linkse kant worden bediend…….
  Is het geen goed programma.
  Hoe val je als tv recesent door de mand.

  Laten we weer eens echt aan het werk gaan en dat hele racisme gezeur achter ons laten.
  Die paar zeurpieten die dit allemaal aanzwengelen lachen zich een bult.

 5. BN-er

  Ik wil het eigenlijk omdraaien. De Braboneger slaat niet aan omdat hij witte mensen laat zien dat ze niet racistisch zijn, maar hij is juist populair omdat hij Nederland laat zien dat niet iedere neger de standaard verontwaardige Varaneger is die je elke avond bij DWDD of Pauw ziet.

 6. GW

  Dus eigenlijk zegt Haro Kraak dat een donkere man niet een afwijkende eigen mening kan hebben, want als hij dat wel heeft dan is dat omdat hij de blanke mensen naar de mond praat. Wie is er nou racistisch meneer Kraak?

 7. Anoniem

  Prima kerel , hij zou silletje eens moeten gaan coachen

 8. Anoniem

  STELREGEL:
  Als Parool, NRC Handelsblad en de Volkskrant iets niet leuk vinden dan is het
  dus wel leuk.
  Deze kranten zorgen er samen met de grachtengordel eikels en de Vara ervoor
  dat Nederland nu de problemen heeft welke eigenlijk geen problemen zijn.

 9. ik

  braboneger! braboneger! braboneger!

 10. bcc

  Ik ben wit en niet racistisch . Ben ik nu eng omdat er voor mij geen hokje is of kan het er mee door. Oja , Sylvana vind ik niet leuk om de manier hoe ze iets denkt te moeten uitdragen in de media. Behoorlijk agressief dus en dat werkt nooit Sylvana . Denk vind ik ook eng en denk dan vooral aan de twee Denkers als Peppie en Kokkie met een heel slecht toneel stukje maar dat vind ik ook van Asscher en Samson dus dat heft elkaar weer op. Braboneger is top , is satire maar dat is momenteel moeilijk in dit land.

 11. Kees de Chinees

  Wat is er nu weer politiek incorrect aan de vraag waarom negers niet skiën? Man, man… Als het antwoord op die vraag in een populairwetenschappelijk programma wordt behandeld mag het uiteraard wel gewoon.

 12. Otto Groeneveld

  Nee lulhannes hij praat niemand naar zijn mond dat noemen ze integreren aangepast aan de bewoners en het land waar je woont.

 13. Flappy

  @Marco en @GW: helemaal mee eens! Wat is er toch mis met een luchtig programma waarin zonder duurdoenerij een belangrijk thema op de hak wordt genomen zonder de stereotiepe vooroordelen meteen te bevestigen? Grappige gozer, hoewel z’n trucje snel zal vervelen maar dan nog. Eindelijk een beetje lucht(-igheid) in deze discussie!

 14. Gordon

  Is er eindelijk weer een leuk programma gaan we lopen zeiken -bah!

 15. Anoniem

  @bcc Je doet Peppi & Kokki zelf echt te kort nu.

 16. Anoniem

  @Flappy Er is geen discussie want, alles uit de hoek van Sylvana, denk en de anti Zwarte Piet club is eenrichtingsverkeer. Zogenaamd willen verbinden maar nergens echt het gesprek aan (durven) gaan. Zij veroorzaken racisme i.p.v. er tegen te strijden. En ze hebben het zelf niet eens door!

 17. kampie

  ach, Haro Kraak noch smaak

 18. Flappy

  @Anonymous 15:30, waarschijnlijk zal Denk vinden dat het afhangt van de definitie van ‘discussie’. Zij vinden dat ze wel in discussie / gesprek gaan, terwijl ze vaak tijdens zo’n verhandeling enkel de ander van hun gelijk proberen te overtuigen. Lukt dat niet, dan is de ander racistisch… Tja, dan kan je discussiëren tot je een ons weegt natuurlijk.

 19. Herman

  Als mens (die toevallige een kleurling is), hou ik mezelf dagelijks een spiegel voor en kan daarbij goed lachen om mijzelf. Dat mag schijnbaar niet van de o.a. Volkskrant-recensent Haro Kraak. Vanaf zijn witte ros oordeelt hij dat het programma redelijk inhoudsloos is. Immers, vanuit de linkse politieke hoek kan en mag je niet lachen om minderheden, kleurlingen, homo’s, en moslims. Nee dat kan niet, stel je voor! Blanke Nederlanders zijn bij voorbaat al racisten en door zulke programma’s lachen ze hun hele geweten schoon. De volgende stap is dat het volk nog zelf gaat denken en een eigen mening gaat krijgen! Waar blijven de ‘Gutmenschen” van de linke elite dan?

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.