‘Racistisch dat AvroTros-braboneger steeds neger zegt’

Geplaatst op vr 25 nov 2016 om 13:15

AvroTros-gezicht Steven Brunswijk, bekend van het programma Braboneger Verkaast?!, heeft een klacht van de mensenrechten-vereniging Landelijk Breed Overleg aan zijn broek hangen. De organisatie heeft aan de bel getrokken bij het College voor de Rechten van de Mens en anti-discriminatiebureau Radar, omdat het woord ‘neger’ in de naam van zijn show zit en het woord ‘neger’ ook regelmatig te horen is in de uitzendingen. “Overal wordt discriminatie in gezien“, klaagt Brunswijk.

Brunswijk zegt tegen Omroep Brabant verbaasd te zijn dat nu ook donkere Nederlanders opeens racisten zijn. “Als er mensen zouden moeten klagen over rascisme, zouden het blanken moeten zijn. Die noem ik bijvoorbeeld slavendrijvers. Ik maak ook grappen over donkere mensen. Maar ik neem toch echt vooral de blanken op de hak.”

Hij stelt dat mensen alles even met een korrel zout moeten nemen: “Voor mij is het woord neger ook niet negatief. Al heb ik het vroeger ook weleens naar mijn hoofd gekregen als scheldwoord. Net als ‘zwarte piet’ trouwens.

De braboneger ergert zich eraan dat ‘in de Nederlandse maatschappij niks meer gezegd mag worden’. “Ze willen dat ik de titel van het programma verander. En dat gaat echt te ver.

Brunswijk heeft ook gereageerd voor de camera van PowNews: “Ik ben een neger en ik schaam me er niet voor. Voor mij betekent het ‘donker mens’ en voor de mensen die het niet opgevallen is: ik ben vrij donker.”

“In mijn privéleven zeg ik tegen mijn vrienden die Surinaams zijn ook: ‘Hé, check die neger daar.’ Het is niet dat ik het gebruik om te choqueren of zo, in mijn privé zeg ik het ook. Ik ben niet van plan om te gaan minderen, nee.”

De Braboneger verkaast?! is elke maandagavond te zien op NPO 3.

Foto: AvroTros
21 Reacties op “‘Racistisch dat AvroTros-braboneger steeds neger zegt’”


 1. Anoniem

  Nou nou poeh poeh wat is dat racistisch zeg. Ge-jank

 2. Anoniem

  Weer zo’n flutclub uitkeringstrekkers dat Landelijk Breed Overleg.

 3. wim

  Pracht van ’n programma, je ligt in ’n deuk.
  Echt de moeite waard.

 4. Mark21

  Vooral dit programma is echt cool.
  Zwarte mensen zijn altijd aardig!

 5. Anoniem

  @Mark21, als ze alleen zijn wel, maar als ze met hun soortgenoten zijn, hebben ze een grote bek, die negers!

 6. Michael

  Juist een heel leuk en goed programma. Dus een blanke die zichzelf een slavendrijver of witte vla noemt is ook racistisch? Snap dat principe dan niet meer. Ik denk dat het woord volledig uit zijn verband gerukt is. Wit verband natuurlijk! haha.

 7. Rooie (sorry als ik u beledig, vuurtoren!)

  We gaan steeds meer op de VS lijken qua politieke correctheid. Slechte zaak.

 8. Marcel

  Nederland wordt niet leuker met al die klagers die zich doorlopend gediscrimineerd voelen. Daarvan wil ik er minder, veel minder!

 9. Anoniem

  Breaking news:
  Patrick Lodiers (presentator Reunie, KRO-NCRV) stapt per 1 januari 2017 over naar RTL4 voor De Lama’s 2.0

  Meer informatie vanavond in RTL Late Night. Zie ook:
  http://www.rtllatenight.nl/gasten/1104/ruben_nicolai_ruben_van_der_meer_tijl_be/

 10. GVR

  wat n vreselijk gelul!

 11. Senip

  @Anonymous 14:25

  De Lama’s 2.0? BRON?

 12. JaBr

  In de meest algemene zin betekent racisme dat leden van een bepaald ras zich inherent superieur achten aan leden van een ander ras (Wikipedia). Het uitspreken van het woord “neger” is dus niet racistisch mits het dus een negatieve lading mee krijgt. Dan kan dus elk woord racistisch zijn mits een negatieve context aan verbonden is. In de situatie waarbij Steven Brunswijk het woord “neger” gebruikt moet hij zichzelf dus discrimineren. Of het moet zijn dat het woord “neger” een superioriteit zou moeten betekenen waarbij dan de blanke wordt gediscrimineerd. Het woord “zwartte” aanduiden voor een donker persoon geeft een negatieve lading, denk aan zwartwerker, zwartgeld, zwartkijker etc. Stevens programma is een verademing maakt mij blij. Wanneer hij neger uitspreekt met zijn zachte G en dat op de meest gevoelige momenten, dan geeft dat zoveel ontwapenen en toont aan dat we zwaar doorgeschoten zijn in ons absurde politieke correcte denken. Steven ga zo door.

 13. J

  Het woord “neger” heeft niet dezelfde betekenis als het Engelse n-woord.

 14. ANONYMOUS

  Als je het omdraait krijg je regen.

 15. Kamikaze

  @J

  Je bedoelt nigger. Praat niet zo eng Amerikaans politiek correct.

 16. Kamikaze

  Verder heb je wel gelijk.

 17. J

  @Kamikaze

  Ik was niet zeker of Mediacourant dat woord censureert. Maar natuurlijk, ik bedoelde nigger.

 18. Wim Heitinga

  Als dit bericht satire was, was het geniaal.

 19. Bertus

  Hahahahaha, het wordt godverdomme steeds mooier!

 20. Kamikaze

  @J

  Ah, vandaar.

 21. lvs2015

  Ik noem mijn maten Vincent en Daryl ook “neger” Zij mij “pindarots” en we zijn al meer dan 40 jaar matties en we lachen er hartelijk om.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.