‘Racistisch dat AvroTros-braboneger steeds neger zegt’

AvroTros-gezicht Steven Brunswijk, bekend van het programma Braboneger Verkaast?!, heeft een klacht van de mensenrechten-vereniging Landelijk Breed Overleg aan zijn broek hangen. De organisatie heeft aan de bel getrokken bij het College voor de Rechten van de Mens en anti-discriminatiebureau Radar, omdat het woord ‘neger’ in de naam van zijn show zit en het woord ‘neger’ ook regelmatig te horen is in de uitzendingen. “Overal wordt discriminatie in gezien“, klaagt Brunswijk.

Brunswijk zegt tegen Omroep Brabant verbaasd te zijn dat nu ook donkere Nederlanders opeens racisten zijn. “Als er mensen zouden moeten klagen over rascisme, zouden het blanken moeten zijn. Die noem ik bijvoorbeeld slavendrijvers. Ik maak ook grappen over donkere mensen. Maar ik neem toch echt vooral de blanken op de hak.”

Hij stelt dat mensen alles even met een korrel zout moeten nemen: “Voor mij is het woord neger ook niet negatief. Al heb ik het vroeger ook weleens naar mijn hoofd gekregen als scheldwoord. Net als ‘zwarte piet’ trouwens.

De braboneger ergert zich eraan dat ‘in de Nederlandse maatschappij niks meer gezegd mag worden’. “Ze willen dat ik de titel van het programma verander. En dat gaat echt te ver.

Brunswijk heeft ook gereageerd voor de camera van PowNews: “Ik ben een neger en ik schaam me er niet voor. Voor mij betekent het ‘donker mens’ en voor de mensen die het niet opgevallen is: ik ben vrij donker.”

“In mijn privéleven zeg ik tegen mijn vrienden die Surinaams zijn ook: ‘Hé, check die neger daar.’ Het is niet dat ik het gebruik om te choqueren of zo, in mijn privé zeg ik het ook. Ik ben niet van plan om te gaan minderen, nee.”

De Braboneger verkaast?! is elke maandagavond te zien op NPO 3.

Foto: AvroTros

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen