Dieuwke Wynia vertrekt bij De Wereld Draait Door

Dieuwke Wynia stopt als hoofdredacteur van De Wereld Draait Door. Ze begint samen met Boudewijn Vos, huidig productieleider van DWDD, een productiebedrijf. Dat heeft de VARA zojuist laten weten. Wynia noemt stoppen met DWDD ‘een moeilijke beslissing’. “DWDD is het mooiste programma dat er is, met de beste presentator en de beste redactie. Na elf jaar DWDD waarvan de laatste 8 jaar als eindverantwoordelijke is het tijd voor iets nieuws“, geeft de televisiemaakster aan.

In haar eigen productiebedrijf vindt Wynia een nieuwe uitdaging. “De televisiewereld verandert snel, online gebeurt er veel, dat is spannend en uitdagend.”

Wynia begon elf jaar geleden bij de start van De Wereld Draait Door als samensteller en volgde in 2008 Ewart van der Horst op als eindredacteur. Onder haar leiding groeide DWDD niet alleen uit tot een succesvol programma op de vooravond op NPO 1, maar werden er ook diverse spin-offs gerealiseerd zoals DWDD University, concerten, het festival De Wereld Draait Buiten en het DWDD Pop-Up Museum.

Marco Versluis volgt Wynia per 1 oktober op. Hij begon vier jaar geleden als samensteller bij De Wereld Draait Door en is sinds 2014 verantwoordelijk voor de spin-offs van het programma. Daarvoor was hij onder andere eindredacteur van Mooi! Weer De Leeuw.

Mediadirecteur Robert Kievit van BNN-VARA zegt Wynia ‘ontzettend te gaan missen’. “Samen met Matthijs heeft ze afgelopen jaren met niet aflatende energie en vernieuwingsdrang gewerkt aan het groot maken van DWDD. Maar met onbetwiste aanvoerder Matthijs van Nieuwkerk in de voorhoede, Marco Versluis als hoofdredacteur en een ijzersterke redactie draait de wereld gewoon door.”

Wynia maakte in 2011 ook al bekend te stoppen met De Wereld Draait Door om als tv-directeur aan de slag te gaan bij BNN. Hoewel ze haar overstap al had bekendgemaakt, draaide ze die terug na aandringen van Van Nieuwkerk.

Ik heb hemel en aarde bewogen om haar te behouden“, onthulde de presentator, die niet zonder Wynia verder wilde.

Eind 2012 zei Wynia: “Ik ben nu een jaar verder en op mijn schreden teruggekeerd. Nu kan ik me niet meer voorstellen dat ik hem vertelde dat ik wegging.

Nu raakt Van Nieuwkerk zijn Wynia alsnog kwijt. In een interview met het NRC vertelt Wynia dat De Wereld Draait Door zonder haar gewoon verder kan en dat een frisse wind het programma misschien wel een boost bezorgt.

Van Nieuwkerk vindt haar vertrek erg jammer, laat Wynia weten. Als hij met De Wereld Draait Door stopt, hoopt ze weer een programma met hem te maken.

Lees ook: ‘DWDD-baas Dieuwke Wynia is zuur en haatdragend’ (oktober 2015)

Foto: VARA

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen