‘DWDD-baas Dieuwke Wynia is zuur en haatdragend’

De Volkskrant laat vandaag geen spaan heel van De Wereld Draait Door-baas Dieuwke Wynia. De tv-maakster wordt in het artikel ‘De harde wereld achter DWDD’ volledig door de mangel gehaald. Er wordt een beeld geschetst van een zure en haatdragende vrouw. Zo bleek Wynia wóest toen Giel Beelen na zijn record radiomaken bij Pauw zat. Ze ging ten overstaan van de redactie telefonisch verhaal halen. “Dan is de redactie even te klein. Zij ziet zoiets als verraad“, zegt een betrokkene.

En journalist Eelco Bosch van Rosenthal kwam ooit op de zwarte lijst omdat hij had getwitterd dat hij was afgebeld door DWDD, vertelt een redacteur aan de krant.

Sommige redacteuren die uit eigen beweging opstapten bij DWDD, werden volgens het dagblad ‘verketterd’. “Tegen ten minste twee medewerkers die naar eigen zeggen vrijwillig vertrokken, heeft Wynia gezegd dat ze er persoonlijk voor zou zorgen dat ze nooit meer een baan in de media zouden krijgen.

Dat is volgens Wynia zelf niet waar: “Ik kan me dit niet herinneren. Als ik zoiets al heb gezegd, moeten ze het heel bont hebben gemaakt. Maar ik herken dit totaal niet.

Bijna geen enkele betrokkene durft in de krant met naam en toenaam te reageren vanwege de macht van DWDD, maar oud-DWDD-medewerker Christo Ruijs, nu werkzaam bij RTL Z, durft dat wél.

Ruijs: “In mijn tijd waren er bange mensen op de redactie, die geen fouten durfden te maken. Volgens mij spelen ze daarom nog steeds op safe en bellen ze steeds dezelfde gasten. Er zit ook een bepaalde arrogantie in. DWDD kan zichzelf niet relativeren. Alsof God en zijn vrouw een show maken.

Jort Kelder, een graag geziene gast in DWDD, bevestigt het beeld van Wynia als vrouw die angst zaait. “Ze is iemand met wie je geen ruzie moet krijgen. Veel mensen zijn bang van haar.

Verder zet de Volkskrant de redactie van DWDD neer als sekte. Ze sturen elkaar honderden berichten per dag, analyseren op Whatsapp ook de uitzendingen van Pauw en RTL Late Night en gaan zelfs samen op vakantie, zo is te lezen.

Dieuwke Wynia reageert

De Volkskrant heeft Wynia een reactie gevraagd en die kreeg de krant. “Wat klopt, is dat we niet onze schouders ophalen als een gast naar een ander programma gaat. Dan loop ik de redactie op en vraag: hebben we dit gemist? Wat is er misgegaan? Het is hier best gezellig, maar geen gezelligheidsvereniging.

Ook reageert ze op het feit dat Beelen bijna stokslagen kreeg omdat hij bij Pauw zat. “Wij kunnen best tegen kritiek en Giel mag ook naar andere talkshows. DWDD doet niet aan slavernij. Ik was wel teleurgesteld dat hij zijn verhaal niet eerst bij ons vertelde.”

“Wat bleek? Giel had er achteraf zelf spijt van, het was een fout van de afdeling communicatie.”

Vanavond is de DWDD-special ’10 Jaar DWDD’ te zien op NPO 1.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen