Erik van Muiswinkel praat ‘kankerlul’ goed bij Humberto

Foto: RTLErik van Muiswinkel kreeg maandagavond in RTL Late Night vrij baan van Humberto Tan om zijn scheldpartij op Twitter goed te praten. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Van Muiswinkel schold een genuanceerde godsdienstleraar uit voor ‘domme kankerlul’. Het leidde tot een enorme ophef, maar de mensen hadden moeten weten dat het ironie is, aldus de cabaretier. Hij wilde er naar eigen zeggen mee duidelijk maken wat het taalgebruik van ‘rechts’ Nederland is.

De cabaretier walgt van het taalgebruik van rechtse mensen in de Zwarte Pieten-discussie. “Er wordt heftig gediscussieerd, maar al het harde, heftige, nare scheldwerk komt allemaal van rechts. Dat kan ik echt in alle eerlijkheid zeggen.

De Zwarte Pieten-discussie is jaren geleden aangewakkerd door Quinsy Gario. “Quinsy is een heel lastige jongen, zeer welbespraakt, het is niet mijn vriend, maar hij heeft echt kloten gehad.

Gario kreeg het hele land over zich heen toen hij destijds bij Pauw & Witteman zat. “Toen is er op een manier gescholden door de andere kant van Nederland die alle perken te buiten gaat.

Zelf vloog Van Muiswinkel echter ook uit de bocht met ‘domme kankerlul’. “Ik kreeg het aan de stok met een jongen – overigens heel net en aardig – die het over ‘linkse elite’ had die vond dat wij moeten beseffen wat we overhoop halen in Nederland en dat we onze toon moeten matigen. Toen antwoordde ik dat de ellende van de andere kant komt en dat wilde deze vader van drie of vier kinderen niet begrijpen. Toen heb ik dat geschreven.”

Het is volkomen duidelijk dat dat ironisch is: ik ben een cabaretier. Ik heb 94.000 volgers en die snappen dat allemaal.

Om het goed te maken laat Van Muiswinkel de schoenen veilen die hij droeg als Hoofdpiet. “Dit zijn de kankerschoenen van de kankerhoofdpiet, om het op z’n Haags te zeggen. Ik heb deze schoenen tien jaar lang gedragen en ik wil ze gaan verkopen. De opbrengst gaat naar een goed doel in de gevreesde ziekte-sfeer, want ik heb mij in de discussie laten verleiden tot een ironische tweet.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen