Claudia de Breij baalt: ‘Niet gevraagd voor Pietpetitie’

Geplaatst op za 28 mei 2016 om 9:41

Ruim honderd BN’ers protesteren in een open brief tegen het Zwarte Piet-beleid van NTR, maar opvallend genoeg zit cabaretière Claudia de Breij daar niet bij. De reden: ze is door niemand gevraagd om te ondertekenen. “Wegkijkers!“, reageert de VARA-presentatrice. De Breij had zich graag uitgesproken tegen Zwarte Piet. Ook zij vindt het racistisch dat alle pieten donker zijn. “Wat ik bedoel is: hou het feest. Hou Piet. Hou de lol, hou de relativering. Hou het in het heden, dus verander!

Er zijn wel meer BN’ers gepasseerd. Acteur Diederik Ebbinge bijvoorbeeld. “Ik ben gekwetst. Ben niet eens gevraagd om die Pieten Brief te ondertekenen. Pure discriminatie! Ik ga aangifte doen.

Marc-Marie Huijbregts is ook niet gevraagd om de brief te ondertekenen. “Ik ook, had met liefde getekend en ja…. Ik speelde Sorry-Piet maar dat was net na de oorlog, beter ten halve gekeerd en zo..

Claudia de Breij neemt het Huijbregts niet kwalijk dat hij ooit een Zwarte Piet heeft gespeeld. “We waren jong, wat wisten we, zeggen wij dan thuis. Maar echt: dit inzicht kwam geleidelijk, en ’t is fijn dat dat soms gebeurt.

Ook Janine Abbring klaagt dat ze niet gevraagd is om de brief te ondertekenen. “Ik voelde me ook al danig gepasseerd. Misschien een brief der geweigerden initiëren?

RTL Boulevard-sterren Winston Gerschtanowitz, Peter van der Vorst en Fiona Hering hadden ook graag getekend, zeiden ze gisteren in de uitzending op RTL 4.

Het BN’er-protest tegen Zwarte Piet heeft te maken met het interview dat NTR-baas Paul Römer gaf over zijn beleid aangaande het Sinterklaasjournaal. Hij wil vasthouden aan Zwarte Piet.
29 Reacties op “Claudia de Breij baalt: ‘Niet gevraagd voor Pietpetitie’”


 1. kaaskijker

  Man man man.. wat is dit voor surrealistische wereld? Die 100 BN’ers beweren serieus dat Zwarte Piet racistisch is en wég moet omdat een groepje activisten dat zeggen. Deze lui willen de televisieversie van Zwarte Piet van de karikatuur ontdoen, zodanig dat Zwarte Piet geen sprookjesfiguur is maar een echt zwart persoon. Deze discussie heeft allemaal niks meer met gelijkwaardigheid te maken, dit draait om progressief avant gardisme. Kijk mij eens nog véél progressiever dan jou zijn. Dan haak ik af. Liever normaal links.

 2. RB

  Ik heb nog niemand met bewijs zien komen dat Zwarte Piet racistisch is. Zoveel jaren aan de gang dit gezeur en nog steeds geen bewijs. Veelzeggend.

 3. Karin

  Alle bekende Nederlanders stemmen tegen zwarte Piet ,de gewone Nederlanders zien geen racisme in zwarte piet , hier krijg je oorlog van .
  bekende Nederlanders moeten zich met iets anders gaan bezig houden, ze gaan irriteren .
  En daar krijg je heibel van, maar dat snappen ze niet ‘te dom voor.’

 4. Roberta

  Geeft heel goed aan waar dit werkelijk om gaat: zelf promotie en bij de club van “goede” mensen proberen te horen, de club van policor Nederland. Het is een gesloten kliek die elkaar baantjes toe spelen en daar moet je als NPO-BN’er bijhoren. Mensen met afwijkende mening worden buitengesloten. Is het je al eens opgevalen welke BN’ers om hun uitspraken niet meer aan tafel bij dwdd of Pauw mogen zitten?
  Mccarthyisme maar dan op z’n Nederlands.

 5. Bassie

  @Karin

  “hier krijg je oorlog van”

  Haha, je bent rijp om je aan te melden bij DENK.

 6. Petrus

  @Roberta

  Kinderachtige en onware opmerking die vaker gebruikt wordt. Arjen Lubach zat laatst nog bij Pauw. Prem zat laatst bij DWDD. Nu jij weer.

 7. Jasper

  Gaan de BNérs nu voortaan de dienst uitmaken. Gelukkig is de meerderheid van het gewone volk voor zwarte Piet. Rutte heeft zelf gezegd: zwarte Piet is zwart en dat moet zo blijven. Gaan we nu het hele jaar deze discussie krijgen, er zijn toch belangrijker onderwerpen.

 8. max

  IK ben helemaal klaar met die zgn. BNérs…..ze zijn BNérs,omdat wij ze kennelijk op een voetstuk zetten! Laten we er dan ook maar bij deze 100 voor zorgen dat we ze weer van dat voetstuk gooien! Waar bemoeien ze zich mee…

 9. Anoniem

  In de tv wereld zou men eens moeten inzien dat de mening van een bekende Nedelander er voor de rest van Nederland helemaal niet toe doet. Door alle liefdadigheid bij goede doelen acties in de vorige eeuw denken zij nu dat ze een soort moreel kompas van Nederland (moeten) zijn. In deze tijd werkt het helemaal niet op die manier. Deze Aktie is belachelijk en dom. Is een kleine groep die tegen Zwarte Piet is. Het over grote deel van Nederland wil Zwarte Piet gewoon behouden. Hier zijn ook een hoop gekleurde mensen bij. Er zijn ook mensen die schelden en rascistische uitlatingen doen op internet. Dit werk alleen maar averechts. Tegenstanders staan gelijk met het vingertje te wijzen. Zie je wel het over grote deel van de blanke Nederlanders is rascistisch. Dit is helemaal niet het geval. Ik weet dat ik niet rascistisch ben maar ik ben wel voor Zwarte Piet en tegen Sylvana Simons.

 10. aammehoela

  Sluit me aan bij anonymous van 11:06. Het schiet helemaal door. Maar ja, Hilversum kent ook een andere realiteit. Er zijn teveel mannen die van mannen houden. Op zich niet erg, maar procentueel vliegt het uit de bocht. En datzelfde geldt voor dat gezeur over Zwarte Piet. Een kleine groep Nederlanders is tegen, grote meerderheid is voor Zwarte Piet. In Hilversum ligt dat dus anders. Andere werkelijkheid daar dus.

 11. Grumpy

  100 BN’ers tegen. Miljoenen NL’ers voor. Duidelijk.

 12. Brain

  Zo’n brief is vooral erg decadent. Het toont aan dat de ondertekenaars denken dat hun naam meer gewicht heeft dan de naam van de bakker om de hoek of de monteur van hun CV ketel. Maar in dit land zijn we allemaal gelijk. Dit is dus een brief van 100 willekeurige mensen. Dat is een steekproef van niks, dus dit is een gebaar met nauwelijks gewicht.
  Het gaat niet om het feit dat een cultuur niet mag veranderen. Elke cultuur is dynamisch en neemt vreemde elementen in zich op. Da’s allemaal goed en wel, maar het gaat hier om de redenen waarom we nu op stel en sprong iets zouden moeten veranderen. We moeten normale cultuurdynamiek niet verwarren met een minderheid die een geforceerde doorbraak probeert te bewerkstellen om zo hun zin te krijgen.

 13. Hvstraten

  Oh wat zijn die zogenaamde Bn’ers toch walgelijke hypocrieten

 14. Loesje

  Die mensen vinden zichzelf nogal belangrijk he?

 15. anoniem

  Het is jammer dat bij de toch onvermijdelijke transformatie van ‘Piet’, iedereen vooral zichzelf in de spotlights wil zetten met een voor- of tegenargument…

 16. Bar Slecht

  Daar gaan de kijkertjes voor haar eindejaarsconference!!!

 17. PvPuffelen

  Wat zou je ook aan die Claudia de Breij moeten vragen eigenlijk , met de uitstraling van een ” oud gebouw ” !!!

 18. mark

  Dat is pas lachen ze zijn haar vergeten nu weet ze gelijk in welke categorie ze valt.

 19. otto groeneveld

  Wat een dom gezeik van zo gefrustreerde pot zeg.

 20. mark

  Marc-Marie Huijbregts is ook niet gevraagd om de brief te ondertekenen, maar die zal wel 2000 euro gevraagd hebben.

 21. Arno

  @Brainstorm (12:55): Uitstekend verwoord. Zat nog te denken over een reactie maar ja, iets met gras voor de voeten en een spijker en een kop. Dank daarvoor!

 22. Brain

  @Arno. Graag gedaan. Het is eigenlijk Brian, maar ik heb de a en i maar omgedraaid omdat er al een Brian was :-)

 23. samsam

  Hou het democratisch en behoud Zwarte Piet. Hoe komt het dat deze lui pas 3 jaar geleden tot “inzicht” kwamen toen het een hot issue onder de linkse elite werd? Klinkt dom en weinig oprecht.

 24. Anoniem

  @ Brain Zeker goed verwoord!

 25. Ronnie Tober

  Ben ik de enige die vindt dat De Breij op miss Piggy lijkt?

 26. Liesje

  Wat kinderachtig is dit…. BN-ers die aan Nederland willen laten zien dat ze “deugen”. Wat een verspilling. Ga dán iets doen aan de kinderslaven-arbeid in Indonesie, dat is nu, het heden. En er is nog veel meer aan de hand in de wereld. Maar dat is natuurlijk wel de ver-van-mijn-bed-show.

 27. Eveline

  Als BN-ers het zeggen moeten we dan schrikken? Ons achter de oren krabben? Wat weten zij meer dan niet-BN-ers?

 28. Lies

  Ik snap het niet. Waarom wil Paul Romer vasthouden aan deze traditie? Geef mij eens een goede reden? Sentimenten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

 29. Eveline

  http://nieuws.nl/populair/20151002/wild-geraas-belangrijkste-documentaire-over-zwarte-piet-van-het-jaar/

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.