Sterren van Zwarte Piet-minnend RTL boos op NTR

Foto: RTLRuim honderd tv-makers, acteurs en schrijvers keren zich in een open brief tegen het Zwarte Piet-beleid van omroep NTR, dat het Sinterklaasjournaal uitzendt. Dat is te lezen op de website van NRC. Volgens de briefschrijvers is Zwarte Piet in zijn huidige vorm een racistische uiting. Onder de ondertekenaars bevinden zich een groot aantal sterren van RTL, dat juist Zwarte Piet-gezind is en de makers van Ik Hou Van Holland vorig jaar terugfloot vanwege opnames met een paar gekleurde pieten.

Producent Talpa had ‘met goede bedoelingen’ gekleurde Pieten ingezet, maar dat vond RTL 4 niets. De tv-zender besloot de pieten met een kleurtje zelfs uit de uitzending te knippen.

Tot de bekende RTL-coryfeeën die protesteren tegen het Zwarte Piet-beleid van de NTR behoren onder meer Albert Verlinde, Humberto Tan, Paul de Leeuw, Peter R. de Vries, Lieke van LexmondMarc van der Linden en Diana Matroos.

Andere bekende ondertekenaars zijn Barbara Barend, Daphne Bunskoek, Pieter Derks, Tofik Dibi, Isa Hoes, Monic Hendrickx, Victoria Koblenko, Tanja Jess en Sylvana Simons.

De sterren vinden dat de NTR zich onttrekt ‘aan haar verantwoordelijkheid als taakomroep en als spil in de Sinterklaasviering op een moment dat morele stellingname gevraagd wordt’.

Juist programmamakers weten dat het aanpassen van de vorm de inhoud alleen maar kan versterken. Beste NTR: maak Sinterklaas weer speciaal voor iedereen!

De open brief van de boze sterren kunt u lezen op de website van NRC.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen