RTL Boulevard kiest voor aanval op Geert Wilders

De eerste dag van de strafzaak tegen Geert Wilders om zijn omstreden ‘minder minder’-uitspraak kon vrijdagavond op tv op veel belangstelling rekenen. Meerdere programma’s hadden deskundigen uitgenodigd om over de zitting te praten. RTL Boulevard koos er als enige programma voor om uitsluitend een zeer fel tegenstander van Wilders uit te nodigen: Peter R. de Vries. Hij hield het niet bij een feitelijke beschouwing, maar benadrukte herhaaldelijk zijn aversie tegen de PVV-leider.

De Vries, die zijn collega-BN’ers in 2010 opriep om zich op televisie vaker negatief uit te laten over Wilders, gebruikte de uitnodiging van RTL Boulevard vooral om aan de 1,1 miljoen kijkers van de showrubriek te vertellen hoe verderfelijk Wilders is. “Je weet misschien dat ik een verklaard tegenstander van Geert Wilders ben. Ik vind dat het heel stuitend is wat hij heeft gezegd en het verderfelijk is waar hij voor staat.

De misdaadjournalist liet weten dat hij het beter had gevonden als Wilders níet voor de rechter was gedaagd om zijn oproep voor minder Marokkanen, omdat het hem in de kaart zou spelen. “Zelf had ik er de voorkeur aan gegeven om die teksten van hem in het publieke, openbare debat te behandelen. Daar had het meer thuis gehoord.”

Wat er nu gebeurt, hij komt er als winnaar uit. Als hij wint, zegt hij: ‘Zie je wel, ze hebben me geprobeerd aan te pakken, maar ik heb gewonnen, het was weer onterecht.’ Als hij verliest, zegt hij: ‘Ze willen mij de mond snoeren, maar ik laat me de mond niet snoeren. Dit is de gevestigde orde.’”

Hij speelt altijd de martelaar. Om die reden alleen al had ik het liever in het publieke debat gezien.”

De Vries is wel te spreken over de advocaat van Wilders: Geert-Jan Knoops. “Een hele fatsoenlijke man, in tegenstelling tot zijn cliënt.

De Wereld Draait Door en Pauw kozen voor een meer genuanceerde beschouwing. Beide talkshows nodigden twee gasten uit: bij DWDD zaten advocaat Christian Flokstra en Özcan Akyol en bij Pauw Gerard Spong en rechtbankverslaggever Saskia Belleman. Akyol en Spong staan overigens ook bekend als anti-Wilders.

RTL maakt er geen geheim van anti-Wilders te zijn. RTL Nieuws sprak zich na de ‘minder Marokkanen’-oproep als één van de weinige media uit tegen Wilders, nieuwsbaas Pieter Klein is anti-Wilders en ook RTL 4-baas Erland Galjaard vindt Wilders verwerpelijk.

Mediakenner Marianne Zwagerman gaf enige tijd geleden aan dat ze het onverstandig vindt als media Wilders en zijn aanhangers in de hoek zetten. “Het is te vaak veroordelend”, meent ze.

Lees ook:
RTL Nieuws vindt Geert Wilders misselijkmakend (maart 2014)
RTL 4-baas Erland Galjaard anti-Wilders en pro-PvdA (februari 2015)
Geert Wilders slaat terug naar Erland Galjaard (februari 2015)
‘Media zetten Trump- en Wilders-fans weg als gekkies’ (december 2015)

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen