RTL Nieuws vindt Geert Wilders misselijkmakend

Foto: SBSPieter Klein, adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws, vindt het verwerpelijk dat PVV-leider Geert Wilders heeft opgeroepen tot ‘minder Marokkanen’. Dat schrijft hij in een open brief aan de politicus op de site van RTL. “De reden dat ik je dit schrijf, is om publiekelijk op te biechten: het is je gelukt – zelfs RTL Nieuws worstelt met wat je gisteravond hebt gezegd. Je bent écht een grens overgegaan. Minder Marokkanen – en dan de zaal laten scanderen: ‘Minder, minder, minder!‘”

Ongelooflijk, vindt Klein het. “Willens en wetens de oudste retorische truc ter wereld toepassen, weten wat er komen gaat, en dan die loze, krankzinnige belofte: ‘Gaan we regelen’. Misselijkmakend.”

Dat Wilders verontwaardigd reageert op historische vergelijkingen, vindt Klein merkwaardig. “Je zocht ze op, je lokte ze weloverwogen uit. Juden raus. Hitler. Goebbels. Herinneringen aan deportatie.”

En dan die ongehoorde brutaliteit, het gore lef: mensen die dat diepgevoelde ongemak voelen en het uitspreken dreigen met aangifte, met vervolging. De vrijheid van meningsuiting tot het aller- alleruiterste oprekken, om vervolgens die van anderen in te perken.”

Klein steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. “Je zaait haat en je discrimineert. Ongegeneerd. En nog slachtoffer spelen ook. Geert, ga je schamen. Ik weet dat je dat niet kunt. Omdat je het weloverwogen hebt gedaan, en je goed hebt nagedacht over de publicitaire en strategische effecten. Wat een extra reden is voor schaamte.”

De mening van Klein is een unicum. “Voor het eerst in 25 jaar RTL Nieuws neemt een hoofdredactie van RTL Nieuws stelling. Dat wil zeggen: je dwingt ons om stelling te nemen.”

Hij kon de uitspraak echter niet negeren. “Het ongeclausuleerde ‘minder Marokkanen’ deugt niet. Op de schaal van fout zit je hier zo fout dat dat in onze democratische rechtsstaat niet ongezegd mag blijven. Waarvan akte.”

Klein verwacht dat Wilders RTL Nieuws nu ‘op de berg politiek-correcte journalisten gooit die de PVV haten’. “Ik wil maar zeggen: zeg wat je wilt over RTL Nieuws. Wij zullen ons er niets van aantrekken.”

De hele column is te lezen op de RTL-site.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen