Maker Aboutaleb-docu verdedigt zelfmoordonthulling

Foto: Kastermans FotografiePiet de Blaauw, die samen met Frénk van der Linden de hevig bekritiseerde documentaire over Ahmed Aboutaleb heeft gemaakt, vindt het verdedigbaar dat het nieuws over de zelfmoord van Aboutalebs zusje op 15-jarige leeftijd in de film is gelaten. Dat heeft hij gezegd op Radio 1. De makers ontdekten het drama tijdens de opnames. Aboutaleb wilde het absoluut niet in de documentaire hebben. Dat het er toch in zat, leidde gisteren tot veel kritiek op sociale media. “Dat is niet onverwacht.

De Blaauw zag de kritiek al aankomen. “Wij hebben er zelf ook heel erg mee geworsteld. De documentaire was eigenlijk gepland voor oktober. Het interview was vlak daarvoor. We moesten er zelf ook lang over nadenken en over discussiëren, van: is het niet te privé? Het is een heel ingewikkeld onderwerp, maar we zijn toch tot de conclusie gekomen dat het er wel in móest.”

Het argument daarvoor is dat de zelfdoding Aboutaleb zou hebben gevormd als politicus. “We hebben ook tegen hem gezegd dat als het thema integratie zijn persoonlijke geschiedenis raakt, we het dan willen behandelen. In het interview zegt hij ook dat het belangrijk voor hem geweest is en dat het hem voor een deel gevormd heeft. Ook zijn goede vriend zegt in de documentaire dat het zijn kijk op moslimmeisjes veranderd heeft.”

Bovendien gebruikt Aboutaleb verhalen over zijn privéleven regelmatig zelf in de media. “Hij gebruikt heel vaak zijn persoonlijke achtergrond in Marokko. Daardoor is hij ook een symbool geworden. Dat gebruikt hij heel vaak. Dat deed hij bij Zomergasten en CNN ook. Het maakt hem bijzonder, maar als je op iets stuit wat ook bepalend blijkt te zijn, dan moet je dat meenemen.”

De Blaauw heeft er geen boodschap aan dat Aboutaleb het niet in de documentaire wilde hebben. “Dat komt heel vaak voor dat degene die geïnterviewd wordt niet altijd kan bepalen wat wel en niet erin komt. Het is zeker vervelend en we vinden het voor zijn familie ook pijnlijk, maar de argumenten gaven de doorslag.”

Verder was er ook kritiek op de stelling van de documentairemakers dat Aboutaleb moeite zou hebben met het feit dat zijn dochters een relatie zouden hebben met een niet-moslim. “Het is toch heel opmerkelijk dat de man naar buiten toe een heel liberaal imago heeft, maar naar binnen een heel ander gezicht heeft? Dat zijn toch allemaal heel relevante thema’s?“, aldus De Blaauw.

Lees ook: Zeer felle kritiek op NPO 2-docu over Ahmed Aboutaleb (vandaag)

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen