Zeer felle kritiek op NPO 2-docu over Ahmed Aboutaleb

De documentaire De twee gezichten van Ahmed Aboutaleb van journalist Frénk van der Linden heeft woensdagavond tijdens en na de uitzending op NPO 2 een storm aan kritiek opgeleverd. Dat blijkt uit reacties op sociale media. Onder de critici bevindt zich zelfs Lodewijk Asscher, de vice-premier van Nederland. “Onsmakelijk privégewroet, insinuaties ketsen af“, aldus de politicus, die vindt dat de docu geen recht doet aan de ‘heldhaftige, vastberaden en barmhartige’ Ahmed Aboutaleb.

Van der Linden probeerde in de docu het tweede gezicht van Aboutaleb te vinden. Hij dook vooral in het privéleven van de politicus en wist een geheim boven water te krijgen: op 15-jarige leeftijd overleed zijn zusje aan zelfdoding. Bovendien zou Aboutaleb in zijn privéleven een zéér conservatieve moslim zijn.

De tv-journalist kwam zo veel in beeld, dat men zich afvroeg over wie de documentaire nou eigenlijk ging: Aboutaleb of Van der Linden. “LOL“, reageert RTL Z-journalist Peter van Zadelhoff op de stelling ‘Leuke documentaire over Frénk van der Linden’.

Schrijver en columnist Özcan Akyol keek met verbazing. “Wel apart dat Aboutaleb niet doorhad dat de interviewers karaktermoord wilden plegen. Hij werkt gewoon mee aan de documentaire.

Akyol: “Rare film over Aboutaleb. Volgens mij is Frénk ooit door Ahmed gepest. En waarom zendt de NPO deze troep uit?

Journalist Eric Smit ergerde zich aan de insteek van de docu. “Ok, Frènk van der Linden gaat op zoek naar de bewijzen die passen bij zijn stelling: confronteren doe je niet in ‘wij samenleving’.

Barbara Barend, bekend van het blad Helden, vindt het goed dat Aboutaleb de medewerking van zijn familie niet toestond. “Verstandige keuze van familie om niet mee te werken. Wat was dit insinuerend.

Mediacriticus Marianne Zwagerman verbaast zich niet over het werk van Van der Linden. “Die man wroet altijd ziekelijk in families. Deed Frénk bij mij ook. Áltijd maar wéér je ouders erbij halen.

Nynke de Jong heeft het idee dat Van der Linden wel erg graag in beeld komt. “Ik vraag me altijd af hoe dat gaat met Frénk van der Linden zijn ‘melancholisch uit het raam staar’-shots. Zegt ‘ie dan tegen de cameraman: ‘Nee echt, het wordt niet cheesy! Draai nou maar! In de montage ziet het er heel integer uit!

Komediant Johan Fretz: “Frénk van der Linden zal na deze documentaire bekendmaken dat hij vanaf 2016 af en toe inval-Albert mag zijn bij RTL Boulevard.

En Wouke van Scherrenburg: “Niet goed dat portret, de interviewer (veel in beeld) wil vooral bewijzen dat Aboutaleb dubbele bodem heeft.

Jan Roos noemt Van der Linden een ‘lulletje’. “Er waren/zijn maar twee meesterinterviewers: Ischa Meijer en Theo van Gogh. Frénk van der Linden mag niet eens hun koffie halen.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen