FunX-dj woest over zwarte mensen-show: ‘Bloed kookt’

Foto: SBSNPO FunX-dj Angelique Houtveen ergert zich groen en geel aan de ‘radio gaat op zwart’-actie van de EO. Dat heeft ze vandaag laten weten op de radio. De EO laat zijn Radio 1-show Dit Is De Dag vanavond over aan een zwarte gastredactie. ‘Een bijzondere uitdaging’, vindt de omroep het. “Dat deed mijn hart toch wel een beetje pijn. Is het bijzonder dat er een keer gewoon gekleurde mensen op de redactie zitten? Is dat een dingetje?“, zegt Houtveen. “Ik word er een beetje bozig van.

Houtveen heeft geen enkel begrip voor de EO. “Mijn bloed kookt een beetje. Misschien moet ik ook maar niets meer zeggen, want anders gaat het helemaal verkeerd.”

Ze is blij dat ze voor FunX werkt. “Bij FunX zitten we met een redactie die zo gemengd is en dat is de normaalste zaak van de wereld. Wij kaarten niet alleen onderwerpen aan die over zwarte of gekleurde dingen gaan, maar gewoon over alles waar wij ons mee bezighouden.”

Ook weblog GeenStijl kan de EO-actie bijna niet geloven. “Het is een ‘bijzondere uitdaging’ om de ’touwtjes uit handen te geven’ aan een ‘zwarte gastredactie’. Zelden heeft een boodschap met zoveel kracht benadrukt dat negers blijkbaar andersoortige mensen zijn.

Journaliste Hasna El Maroudi spreekt van ‘een zwarte dag in Hilversum’. “Het witte Hilversum gaat met niet-witte Nederlanders om alsof het buitenaardse wezens zijn”, zegt ze. “Zet je eigen vooroordelen gewoon opzij, behandel ons als mede-Nederlanders, en kap met stigmatiserende en domme acties als ‘zwarte radio’.

De NPO is lekker bezig, concludeert mediakenner Marianne Zwagerman. “Dit Is De Dag op zwart, een roomwitte kerstpromo, een model speelt een oorlogsslachtoffer voor 3FM. De NPO is zo kolderiek dat je als criticus zwijgt.

De ‘zwarte’ editie van Dit Is De Dag is om 18.00 uur te beluisteren op Radio 1.

Lees ook: EO geeft zwarte mensen één uur zendtijd op Radio 1 (vandaag)

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen