Quote-Sander wil eigen mening gaan geven in Op1

Sander Schimmelpenninck wil als presentator van Op1 meer en vaker zijn eigen mening laten doorklinken. Dat zegt hij in de podcast Een Podcast over Media. De Quote-baas is nog niet echt gek op zijn rol als presentator van Op1. “Daar moet ik vanmiddag weer heen. Nou ja, dan kom ik tussen 16.00 en 17.00 binnengewandeld, ik lees me in, niet altijd even goed, en dan ga je er zitten. En dan ga je naar huis, dan slaap je slecht, en dan is je vrije dag wel een beetje kut“, zegt hij.

Wat bevalt er niet goed? “Ik denk dat het geen geheim is dat ik nog wel worstel met mijn rol als presentator bij Op1. Dat vind ik heel moeilijk. Omdat ik vooraf… Ik ben er natuurlijk een beetje ingekletst – en ik bedoel: daar was ik zelf bij – maar mijn zorg was natuurlijk wel: ga ik wel als meningmannetje met mijn profiel, met mijn kleuring, mijn grote muil… Ga ik wel passen in dat presentatorschap?

Sander vroeg zich tijdens de onderhandelingen af of er wel ruimte was om te zijn wie hij is. “En toen werd natuurlijk gezegd: ja joh, vinden we leuk. En het is een duopresentatie, dus de een kan best een beetje gekleurd zijn, als een soort van tafelgast bijna, en de ander kan veel meer presentator zijn.”

Dat valt in de realiteit een beetje tegen, merkt hij. “Dan merk je dat je toch eigenlijk wordt gedwongen in een klassieke presentatorrol: ik moet gewoon autocue lezen en vragen stellen, en het netjes verdelen tussen Welmoed en mij. En dat vind ik wel moeilijk, want dat is eigenlijk niet wat ik voor ogen had.

Hij voelt zich meer senang als gast dan als presentator. “Omdat ik vind dat mijn kwaliteiten – dat klinkt een beetje pretentieus om te zeggen –, waar ik goed in ben; het prikken, het doorvragen, ook het sturen met een beetje mening… Dat daar weinig ruimte voor is. Als ik een neutrale presentator moet spelen, dan is dat een rol die mij eigenlijk gewoon niet zo goed ligt.”

Sander wil het oplossen door toch wat recalcitranter te worden. “Ja, ik zou ik dat meer moeten doen… Kijken of ik…

Waarom doet hij dat niet? “Nou, omdat ik me nog niet zo vrij voel. Niet het vertrouwen voel, ook vanuit mezelf, om dat te doen.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen