Akwasi ligt eruit bij Slimste Mens na turbulente week: ‘Het is bizar’

Akwasi ligt er na vier afleveringen uit bij De Slimste Mens – hij is eruit gespeeld door Peter Heerschop. De rapper heeft de afgelopen week veel steun ontvangen, de ander is juist kritisch.

Akwasi © NPO

Eén ding is zeker: de racistische reacties die Akwasi tijdens zijn deelname aan De Slimste Mens over zich heen gekregen heeft zijn verwerpelijk. Maar aan de andere kant zijn er ook veel critici die wijzen op de eigen misstappen van de rapper. Zo vindt JA21-politica Annabel Nanninga dat hij überhaupt niet had mee mogen doen aan deze hitshow op NPO 1.

‘Het is bizar’

Annabel heeft er alles behalve moeite mee dat Akwasi gisterenavond naar huis is gespeeld door medekandidaat Peter Heerschop. “Het is bizar dat de publieke omroep überhaupt nog met hem in zee gaat. De oproepen tot geweld en de fysieke agressie zijn alweer vergeten op het mediapark?”, schrijft ze op X.

Juist omroepmedewerkers moeten niet zomaar vergeten wat Akwasi heeft gedaan tijdens een interview met NPO Radio 1, vindt Annabel. Zij staat altijd klaar om de NPO-karavaan te stoppen, vooral als Akwasi aan boord is. “Agressief laptops afpakken en dreigen en eisen dat een interview niet uitgezonden mag worden is gewoon geweld tegen de pers.”

Stoomboot

Critici als Bart Nijman delen momenteel een collage van alle verwerpelijke tweets die Akwasi in het verleden heeft geplaatst, zoals: “Of natuurlijk gewoon de stoomboot kapotknallen met een paar torpedo’s. Van onderen. Niemand ziet dat. Timberrrrrr.” En: “Wat lok ik uit als ik een zwarte piet vermoord?”

VVD-bekendheid Klaas Dijkhoff: “Ooit werd ik pislink om bepaalde tweets van Akwasi. Nu word ik boos en droevig van de racistische drek. Het kan allemaal zo mooi zijn als we een beetje aardiger zijn voor elkaar.”

Statement

Klaas heeft samen met andere oud-winnaars van De Slimste Mens een statement ondertekend waarin Akwasi een hart onder de riem wordt gestoken. Lachwekkend, vindt Rob Goossens dat. “Dat Je Suis Akwasi-gedoe is neem ik aan een grap?”, schrijft de RTL Boulevard-ster op X.

Het is volgens Rob een beetje overtrokken dat sommigen zich opeens terugtrekken van X. “Als je kijkt naar die gore reacties op Akwasi, dan snap ik dat hij zegt: ‘Geef mijn portie maar aan Fikkie.’ Tegelijkertijd: welkom op het internet. Ook op Facebook moet je echt hoge laarzen aan om door de drek je weg te vinden”, zegt hij in Boulevard.

Fragment

Een item uit Nieuwsuur:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Annabel Nanninga vindt dat Akwasi zo'n groot podium bij de NPO niet verdient. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen