Akwasi weer terug op televisie: ongemakkelijk moment bij HLF8

Akwasi is weer terug in de schijnwerpers. Hij maakte gisteren zijn comeback in de talkshow HLF8 en gastheer Johnny de Mol zorgde direct voor een ongemakkelijk tv-moment. ‘Hallo zwarte mannen!’

Akwasi, Johnny de Mol en Alain Clark © SBS 6

Om volstrekt onduidelijke redenen vond Johnny de Mol het relevant om direct na zijn openingspraatje te benoemen dat er ’twee zwarte mannen’ aan zijn talkshowtafel zaten, waarmee hij verwees naar Akwasi en Alain Clark. Het was een behoorlijk ongemakkelijke opening, omdat het totaal irrelevant was om de huidskleur van zijn gasten te benoemen.

Twee zwarte mannen

Johnny direct na de opening: “Ik wou even zeggen: wat een heerlijk gemêleerde tafel. Ik zit hier met twee knappe zwarte mannen en luister, education is bliss, ik vraag het voor een witte vriend, zeg ik het dan goed?”

Akwasi terecht verbaasd: “Wat zeg je dan precies goed?”

Johnny volhoudend: “Ik zit hier met twee lekkere zwarte mannen.”

Akwasi lachend: “Ja, als dat is wat je wil zeggen, en het is ook zo, oké!”

Stamelende Johnny

Welk punt Johnny wilde maken is niet helder, maar hij begon aardig te stamelen: “Nee, geloof me, daar is echt wel… Tegenwoordig zeggen… Vroeger moest je dat niet zeggen?”

Akwasi: “Je mag zwart zeggen, dat is geen scheldwoord. Ik heb dat nooit als een scheldwoord ervaren.”

Johnny vervolgens tegen Alain: “Maar jij bent minder zwart, zeg ik dan nog steeds zwart?”

Alain: “Mijn moeder is wit, mijn vader is zwart.” Dan enigszins geërgerd: “Ik weet het eigenlijk ook niet man.”

‘Education is bliss!’

Een zwaar mislukte opening van Johnny. Kennelijk zocht hij verbroedering of iets dergelijks, maar met het benoemen van zijn ’twee zwarte gasten’ sloeg hij volledig de plank mis. Hij deed net alsof er iets uitzonderlijks gebeurde in zijn studio. “Ik vind het ook lastig en ik wil het graag goed zeggen, daarom zeg ik: ‘Education is bliss.’”

Akwasi gaf er maar een zweverige draai aan: “Ja, ik vind het mooi wat je zegt en dat is ook de reden waarom wij Zwart heten. Zwart gaat kleur voorbij, zwart is alle kleuren mengen en dan krijg je iets wat geen kleur meer is. Zwart gaat letterlijk kleur voorbij.”

Op eieren lopen

Johnny volhardend: “Maar weet je, ik wil het graag goed zeggen, maar ik wil ook niet op eieren lopen.”

Akwasi: “Maar wat het mooie is hieraan, is dat je de vraag stelt. Vraag nodigt uit tot dialoog en dat is belangrijk. Op het moment dat je zegt: ‘Mag ik dit zeggen?’, dan is het oké. Dan weten we het allemaal. Nu is het verspreid. Niet alleen aan de tafel, maar ook in de zaal en straks in de metro en in de auto naar huis en in bed ook.”

Johnny: “Cool, dus beter even vragen! Nice, jongens!”

Zucht, dat loopt al jaren rond op vluchtelingenkampen en heeft nog steeds geen benul hoe ‘ie de mensen nou precies moet aanspreken. Gaat weer lekker.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het leuk dat Akwasi weer terug is in de media?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen