Angela de Jong begrijpt Akwasi goed: ‘Kan meepraten over haat’

Angela de Jong begrijpt heel goed wat Akwasi doormaakt als hij wordt geconfronteerd met haat en bedreigingen. “Elke vrouw met haar kop boven het maaiveld kan erover meepraten.”

Akwasi en Angela de Jong © NPO, RTL

Er is ontzettend veel consternatie over de deelname van Akwasi aan het programma De Slimste Mens. Hij wekt bij veel mensen irritatie op en krijgt daarom vaak negatieve reacties op sociale media, maar helaas zit daar ook veel racistische drek bij. Om die reden heeft KRO-NCRV zelfs besloten om zich volledig terug te trekken van X (voorheen Twitter).

Kop boven maaiveld

Angela de Jong vindt het goed dat zo’n omroep een streep trekt na dit soort ‘enorme ladingen racistische bagger’, schrijft ze in haar AD-column. “Prima, het zal tijd worden dat meer mensen en organisaties dat achterlijke platform links laten liggen, dacht ik. En ik ging weer door.”

Maar eigenlijk is dit dus helemaal niet normaal, aldus Angela. Ze heeft er zelf ook last van als vrouw met een mening. “Haat, bedreiging – elke minderheid, elke vrouw die haar kop boven het maaiveld uitsteekt, kan erover meepraten.”

Stug doorgaan

Hoe gaat Angela daar dan mee om? Heeft ze tips voor Akwasi? “Ik geloof erg in weerbaarheid, in stug doorgaan, bepaalde reacties gewoon niet lezen, erboven staan. Maar ook in openheid, kwetsbaarheid en grenzen stellen.”

Daarom verdient de actie van KRO-NCRV ‘net wat meer aandacht dan vluchtig lezen, schouders ophalen en weer doorgaan’, aldus Angela. “Al heb ik niet de illusie dat dit laatste ook daadwerkelijk iets verandert.”

BN’ers leven mee

Veel BN’ers leven mee met Akwasi. “Fok dom rechts. Love voor jou ❤️”, zegt cabaretière Soundos El Ahmadi.

Anna Nooshin: “Wees blij dat jij hun zielige leventjes niet hebt. You got this king volgens mij lach je het aller hardst en ook nog eens met compassie. Maak ze daar maar gek mee. ❤️”

En Janny van der Heijden: “Zoals Martin Luther King al zei: ‘Duisternis kan geen duisternis verdrijven, enkel het licht is daartoe in staat. Haat kan geen haat verdrijven, enkel de liefde is daartoe in staat.’ ❤️”

Instagram

Akwasi over het racisme waar hij mee geconfronteerd wordt:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat meer media-organisaties moeten vertrekken van X?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen