Peter van der Vorst stelt twee eisen aan VI-bezoekjes Gerard Joling

Peter van der Vorst houdt zijn hart vast als zenderster Gerard Joling aanschuift in Vandaag Inside. Die combinatie is natuurlijk een tikkende tijdbom. Welke eisen stelt hij aan zo’n bezoekje?

Peter van der Vorst en Gerard Joling © RTL

Jaren en jaren geleden was Gerard Joling heel erg fanatiek in het schrijven van allerlei politieke columns op zijn eigen website. Hij leek een beetje op de roze broer van Geert Wilders; elke week kregen moslims en moskeeën ervan langs. “Mijn moeder moet straks op de fiets om een kerk te vinden en de Islam kan in iedere stad lopend naar de moskee!”

Rabiaat rechts

Het leverde destijds een vréselijk felle sneer op van Özcan Akyol en gisteren zaten die twee met elkaar in de studio van VI. Als een volleerd stoker confronteerde Wilfred Genee zijn studiogast Gerard met de vroegere uitspraken van Özcan, maar dat leidde helaas niet tot vuurwerk. Gerard wist zijn kalmte behoorlijk goed te bewaren.

Hoe dan ook: volgens Angela Groothuizen is het evident dat Gerard rabiaat rechts is. RTL 4 zag daar jaren geleden een mooi programma in; die stuurde Gerard op reis naar allerlei buitenlanden om andere culturen te leren kennen. Maar toen barstte de Black Lives Matter-beweging los en durfde RTL’s tv-baas Peter van der Vorst het niet meer aan.

Uitstapje naar VI

Het is evident: Peter, zelf een SP-stemmer, heeft PVV-stemmer Gerard onder contract staan, maar doet er alles aan om die rechtse kant van hem een beetje te onderdrukken. En daar doet Gerard zelf ook goed aan, want de pinguïnrel rond Erica Meiland heeft bewezen dat je zelfs als A-ster razendsnel langs de afgrond kan scheren.

De manager van Gerard heeft dan ook liever niet dat hij aanschuift bij de gelijkgestemde mannen van Vandaag Inside. Als zij een populistisch-rechtse voorzet geven, dan is Gerard geneigd om hem in te koppen. En dat is gevaarlijk. Lévensgevaarlijk. Welke eisen stelt Peter aan zo’n optreden bij Vandaag Inside?

Twee eisen

Peter stelt twee eisen. De belangrijkste is dat Gerard niet zómaar bij VI mag aanschuiven, bijvoorbeeld om zijn rechtse mening te verkondigen. Hij móet muzikaal werk te promoten hebben. “Hij mag toch zingen of niet? Want anders komt hij niet. Hij heeft maar één eis: als ik niet mag zingen, dan kom ik niet”, aldus Johan Derksen in de aflevering van gisteren.

Gerard neemt dus een muzikaal blad voor de mond: “Nou, dat ligt een beetje gevoelig, laat ik het zo zeggen. Dat snap je toch? Ik sta onder contract bij RTL, dus ik ben ontzettend blij dat ik hier mijn nummer mag doen. Dat ligt nou eenmaal gevoelig.”

17 nummers

Wilfred Genee grappend: “Je moet steeds een reden hebben om hier te zitten, namelijk dat je een liedje kan zingen. Je hebt 17 nummers op deze cd staan, dus je kan nog 16 keer komen hierna.”

Gerard lachend: “Dat ga ik ook zeker doen!”

Wilfred: “Je hebt elke keer een excuus!”

Gerard: “Ja, met goedkeuring van de productie uiteraard!”

Zwijgverbod

De tweede eis is dat Gerard niet over zijn gecancelde programma Joling en de Buitenlanders praat. Hij heeft een spreekverbod over dat onderwerp. “Ik mag er eigenlijk van RTL niet meer over praten, dus dat doe ik ook niet. Ik zou er zes maken, ik heb er vijf gemaakt en om bijzondere redenen is dat nooit uitgezonden.”

Zonde, vindt Gerard nog altijd. “Naar mijn mening was het een van de allermooiste televisieprogramma’s die ik ooit gemaakt had. (…) Maar misschien hebben ze daar wel gelijk in gehad, dat ze het te gevaarlijk vonden.”

Voorlopig zien we Gerard dus vooral zingend in VI. De politieke noten blijven, heel veilig, onaangeroerd…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gerard Joling mag niet praten over zijn gecancelde programma over andere culturen. Zwak?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen