Aaf Brandt Corstius ondanks hoog inkomen: ‘Ja, ik rij zwart met ov’

Aaf Brandt Corstius zou zich ervoor moeten schamen, maar toch vertelde ze het gisteren in de talkshow Op1 vol trots: ze rijdt, ondanks haar hoge inkomen, af en toe zwart met het openbaar vervoer.

Aaf Brandt Corstius © NPO

Het aantal Amsterdamse ov-zwartrijders rijst volgens Het Parool de pan uit: het GVB heeft waargenomen dat het aantal passagiers zonder een fatsoenlijk kaartje in 2022 met een indrukwekkende vijftig procent is gestegen ten opzichte van vóór de pandemie. Er wordt nu gestart met een campagne om dit gedrag krachtig aan te pakken.

Ov-tijger Aaf

Het onderwerp werd gisterenavond besproken in de talkshow Op1, waar presentatrice Natasja Gibbs bekende dat ze in het verleden ook wel heeft zwartgereden met het ov. “Ik had het geld gewoon niet.”

Wie het geld wél heeft, zijn Aaf Brandt Corstius en haar man Gijs Groenteboer, de kersverse tv-ster van SBS 6. Zij wil echter helemaal niet betalen voor de tram en de trein. “Ik ben nogal een ov-tijger, want ik rijd geen auto, dus ik zou het wel fijn vinden als het allemaal gratis was.”

Natasja: “Voor iedereen, ongeacht inkomen?”

Aaf: “Ja.”

‘Ik rij zwart’

Huh? Maar het ov ís toch al gratis voor Aaf? Althans, dat denkt ze zelf. “Ik rij wel eens zwart eerlijk gezegd.”

Natasja verbaasd: “Waarom dan?”

Aaf: “Nou, ik check wel eens in met mijn pinpas, want dat kan tegenwoordig ook, maar soms pakt hij hem niet en dan heb ik zoiets van: o, overmacht, hé, daar kan ik allemaal niks aan doen.”

Natasja: “Ah, zo. Passief zwartrijden.”

Amsterdamse traditie

Er zijn natuurlijk talloze andere manieren om te betalen voor je rit met het openbaar vervoer, maar kennelijk voelt Aaf zich er wel senang bij om gratis te profiteren van deze publieke dienst. Heel solidair is het natuurlijk niet. Mensen die hun bijdrage ontlopen zorgen ervoor dat vervoersbewijzen duurder zijn dan ze zouden zijn als álle gebruikers meebetalen.

Aaf weigert echter om haar bijdrage te leveren. Waar de rekening naartoe gaat? De mensen die wél braaf hun kaartjes betalen, waaronder ook de mensen die een veel kleinere portemonnee hebben dan Aaf. Tja, dan moeten ze maar beter controleren, zegt ze. “Ik vind dat er best wel weinig controle is.”

Voorin instappen

Hoe krijgen we mensen als Aaf in het gareel? Ze geeft het antwoord zelf. “Nu was ik in Utrecht en dan moet je gewoon voorin instappen en dan is er geen keuze. Dan is het hele probleem opgelost. Heel makkelijk.”

Ze vervolgt: “Ja, ik denk dat het in Amsterdam zo is omdat er een hele oude Amsterdamse traditie is van zwartrijden en door rood fietsen. Dat is gewoon bij oude Amsterdammers, waar ik mezelf onder schaar, een soort ding.”

Natasja: “Dat is een gewoonte geworden?”

Aaf: “Ja.”

Op1-presentatrice Amber Kortzorg benadrukt dat dit géén acceptabel gedrag is: “Nou, het lijkt me goed dat we ervoor blijven betalen, want het is toch wel heel fijn dat het er is.”

Betrapt in Parijs

Gelukkig zijn Aaf en Gijs in de Franse hoofdstad Parijs al wél een keer betrapt op hun losbandige gedrag als ov-tijgers. Ze werden daar gecontroleerd, waar hun twee kinderen bij waren, en konden toen ook geen kaartje laten zien.

Het gevolg? Gijs ging he-le-maal uit zijn plaat tegen de controleur. Hij schold hem zelfs uit voor ‘asshole‘. “Ik heb het bonnetje wat hij me gaf wat uit zo’n pinautomaatje kwam, voor zijn voeten op de grond gegooid. Ja, ik heb me gewoon helemaal laten gaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Aaf Brandt Corstius heeft een hoog inkomen, maar betaalt af en toe bewust niet mee aan het ov. Kansloos?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen