Na jarenlang te zijn verguisd: Giovanca Ostiana alsnog weg bij Op1

Na jarenlang te zijn verguisd stapt Giovanca Ostiana alsnog op als presentatrice van Op1. Ze gaat zich meer richten op niet-inhoudelijke tv, iets dat ze volgens critici al veel eerder had moeten doen.

Giovanca Ostiana © NPO

Wat heeft ze het met name in haar begintijd bij Op1 zwaar gehad: Giovanca Ostiana. Ze werd vergúisd omdat critici haar veel te licht bevonden voor de presentatie van een serieuze talkshow. Al vlak na haar debuut bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat men haar de allerslechtste talkshowhost van het land vond. Allemaal heel meedogenloos.

Pijnlijke sneer

De meest pijnlijke sneer kwam misschien nog wel van Natasja Gibbs, die tegenwoordig ook te zien is als presentatrice van Op1. Voordat zij aan de slag ging bij de talkshow, gaf ze aan dat mensen van kleur er last van hebben als dames als Giovanca Ostiana en Natacha Harlequin zonder enige ervaring ineens mooie baantjes krijgen bij de televisie.

Natasja twee jaar geleden onomwonden: “Zonder afbreuk te doen aan Giovanca of Natacha (…) baal ik er wel eens van. Er zijn zoveel goede vrouwelijke diverse journalisten en presentatoren. Waarom staan die niet op de radar? Jammer. Het voedt de retoriek: zie je wel, ze kunnen het niet. Anderen van kleur met een diverse achtergrond hebben daar last van.”

Stoelvulling

Angela de Jong riep Giovanca begin vorig jaar nog op om per direct te vertrekken bij Op1 en Rob Goossens noemde haar afgelopen zomer ‘stoelvulling‘. Een halfjaar geleden legde de zangeres uit dat ze bij Op1 bleef voor haar dochtertje: “We kennen allemaal de waarde van rolmodellen, de kracht van het zien van iemand waar je jezelf in herkent.”

Ze vertelde: “Natuurlijk had ik verwacht dat ik een mikpunt zou zijn. Ik weet dat ik per definitie een achterstand heb: ik ben zwart, ik ben een vrouw. (…) Als ik ’s avonds thuiskom en Twitter gaat weer los, dan valt dat me nog steeds zwaar hoor. Maar als ik dan langs Jesamy’s kamertje loop en haar in bed zie liggen, denk ik: ja, het is het waard.”

Alsnog weg

Nu gaat Giovanca alsnog weg. Ze maakte het gisterenavond bekend in Op1. “Ik ga stoppen als vaste presentator bij Op1. Ik ben zangeres, ik hou van muziek, ik ga een programma presenteren al heel snel, dat heet Zing. Ik ga me richten op andere muziekprogramma’s. Dat ligt natuurlijk heel dichtbij me, net als kunst en cultuur.”

Ze vervolgt tegen co-host Tijs van den Brink: “Toen ik gevraagd werd voor Op1 was het de bedoeling om jou aan te vullen op juist die gebieden en uiteindelijk… Nou, we hebben tig persconferenties gehad, in stallen gestaan, gijzelingen… Een heel mooie ervaring voor mij, maar nu na drieënhalf jaar is het tijd om weer terug te gaan naar mijn eerste liefde.”

Margje

Giovanca wordt opgevolgd door Margje Fikse, al blijft ze wel beschikbaar als invaller. Tijs: “Ja, die kennen de kijkers, want die heeft hier al vaker gezeten. Ontzettend bedankt dat je drieënhalf jaar geleden de moed had om in te stappen. Ik heb weleens gedacht: als jij mij had gebeld om met jou te gaan zingen, had ik dan ook ja gezegd?”

Hij vervolgt: “Dat denk ik niet, dus ontzettend stoer dat je het hebt gedaan. Ik wil ook zeggen dat ik het heel mooi vind dat je het op je eigen manier hebt gedaan en bent blijven doen: empathisch, warm, met veel gevoel naar de gasten. Je bent jezelf gebleven en dat vind ik ontzettend knap, dus ontzettend bedankt voor alles dat je hebt gedaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Giovanca Ostiana en Op1: altijd een mismatch gebleven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen