Tijs van den Brink na drie jaar op andere plek in Op1: ‘Dit is waarom’

Drie jaar lang zat Tijs van den Brink voor de kijker rechts aan tafel bij Op1, maar sinds kort is álles anders. Hij zit nu opeens links en dat is toch wennen. Maar waarom is dat eigenlijk?

Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink © EO

Jaren- en jarenlang hebben we Tijs van den Brink aan de rechterkant van de tafel zien zitten in Op1. Maar toen zijn co-host Giovanca Ostiana vorige maand werd vervangen door Margje Fikse, is alles omgegooid. Tijs is naar de andere kant van de tafel verbannen en Margje zit nu heel triomfantelijk op zijn oude plek aan de rechterkrant.

Geen toeval

Wat is hier aan de hand? “Dit is natuurlijk niet toeval”, legt tv-kenner Victor Vlam uit in de podcast De Communicado’s. “Het is niet zo dat die mensen toevallig ergens gaan zitten en dat dat het dan is. Nee, over dit soort dingen wordt nagedacht in de televisiewereld. Dus de vraag die ik had was: waarom is Tijs van den Brink van plaats gewisseld?”

Collega Lars Duursma: “Ja, het is niet een stoelendans van: degene die als eerste aankomt mag kiezen waar hij zit.”

Victor: “Nee, zeker niet. En al die duo’s bij Op1 zitten ook op een andere manier. Dus het is niet per se man links, vrouw rechts of dat soort dingen. Elk duo kiest gewoon een klein beetje hoe ze willen zitten. Dat is voor iedereen anders, maar het is wel consistent.”

‘Dit is de reden’

Hoe zit dit precies? Victor: “Ik heb even contact opgenomen met Margje Fikse en ik heb haar gevraagd van: hoe komt dit nou, waarom zit Tijs ineens links? Daar heeft ze antwoord op gegeven. Het was eigenlijk iemand achter de schermen die vroeg van: ‘Ja, hoe gaan jullie eigenlijk zitten? Je zou opnieuw kunnen kijken van hoe jullie gaan zitten.’”

“En toen zei Margje – het is haar initiatief geweest – van: ‘Nou, weet je Tijs, het is heel goed voor mensen om af en toe af te wisselen. Dan zit je oortje ook aan de andere kant, je moet anders zitten. Dan train je je hersenen.’ Dat was haar argument om Tijs te overtuigen om inderdaad links te gaan zitten. En dat is uiteindelijk wat er is gebeurd.”

Logisch

Victor steunt de stoelkeuze van Margje volledig. “Ik kan me ook wel een beetje voorstellen dat je dat graag wil. Als je een nieuw duo vormt, dan wil je ook dat het voor hem toch een beetje nieuw aanvoelt, want anders heb je toch een beetje het idee dat je in een rijdende trein stapt en alles is voor jou nieuw, maar voor de andere mensen is het niet nieuw.”

Hij vervolgt: “Nu is het ook voor hem een klein beetje weer onwennig en dan moet hij even zijn manier vinden. Dus ik kan me eigenlijk wel gewoon voorstellen dat dat verstandig is.”

Tweede reden

Er speelt echter nóg iets mee, weet Victor. “Margje gaf ook aan dat haar tweede reden is dat zij niet op de plaats van Giovanca hoeft te gaan zitten. Je wil niet op haar stoel gaan zitten, letterlijk. Je voelt je dan toch een beetje de invaller.”

Hij besluit: “Het is ook een mentaal proces. Ze heeft in het verleden wel eens ingevallen voor Giovanca en je wil toch een beetje het gevoel hebben dat je daar nu echt thuis hoort. Dat het jouw plaats is. Dus dan kan ik me ook voorstellen dat je niet letterlijk op de stoel van Giovanca wil zitten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tijs van den Brink zit nu aan de andere kant van de tafel in Op1. Goede beslissing?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen