Peter van der Vorst gunt Op1 overwinning op Jinek

Peter van der Vorst gunt de NPO het onverwachte succes van Op1 van harte. Hij zag niet aankomen dat de opvolger van Eva Jinek zo’n hit zou worden. Dat geeft hij toe in Kunststof op NPO Radio 1. Om de publieke omroep te dwarsbomen maakte Jinek haar overstap naar RTL slechts twee maanden van tevoren bekend. Iedereen achtte de NPO kansloos, maar Frans Klein liet RTL een poepie ruiken: niet Jinek, maar Op1 is nu de best bekeken late-night-talkshow van Nederland.

Peter keek daar wel een beetje van op. “Natuurlijk waren we daar allemaal best een beetje verbaasd over. Dat geldt ook voor Frans Klein, die niet wist hoe dit zou aflopen. Ik gun het ze dan ook eerlijk gezegd wel, want daar wordt ook keihard gewerkt. Dat klinkt heel zalvend, maar ik meen het oprecht. We hebben ieder ons eigen bestaansrecht. Wij zijn blij en zij zijn blij.

Het gaat wisselend met Jinek: maandag zette ze haar laagste score ooit neer. “In mijn baan – en dat moest ik echt wel even leren – maak je jezelf knettergek als je je alleen maar met die dagkoersen bezighoudt. Ik moet kijken naar het grotere plaatje en als ik kijk naar het grotere geheel, dan zie ik dat RTL 4 ten opzichte van vorig jaar een paar procent in marktaandeel gestegen is.

Procenten

De tv-baas van RTL wijst op de scores in de commerciële doelgroep. Daarin is RTL als zendergroep volgens hem met 4 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. “De NPO 2 procent en Talpa is 5 procent gedaald. Dan gaat er toch iets goed, zou ik zeggen. Dan klinkt het weer alsof ik het wil spinnen of me aan het verdedigen ben, maar je moet kijken naar het grotere geheel, met Videoland ook.

Dus hij is best tevreden over Jinek? “Ons marktaandeel moest stijgen. We zaten vorig jaar voor de zomer op een heel laag niveau. Toen hadden we een marktaandeel van rond de 11 procent gemiddeld en nu zitten we rond de 18 procent. Wij hebben dus enorm gewonnen. Wij zijn dus heel erg blij. Natuurlijk kijk je ook wel naar wat de concurrentie doet, maar wij zijn er enorm op vooruitgegaan en dan ben ik tevreden.”

Foto: RTL

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen