Op1 keert zich tegen Ferd Grapperhaus: ‘Onhoudbaar’

Het ongemak bij politie en boa’s na de bruiloftsblunder van minister Ferd Grapperhaus was maandagavond in de talkshow van Eva Jinek een item in het nieuwsblokje, maar de grote concurrent Op1 opende ermee. De invloedrijke talkshow vroeg zich samen met gasten Xander van der Wulp en advocaat Frank van Ardenne af of de positie van de minister nog wel houdbaar is. Presentator Hugo Logtenberg liet daarbij duidelijk blijken dat Ferd wat hem betreft net een stap te ver is gegaan.

Ferd stapte twee weekenden geleden in het huwelijksbootje, maar hij en zijn huwelijksgasten verloren de corona-afstandsregels even volledig uit het oog. Na een week vol ophef, besloot Op1 gisteren dat het nog geen tijd is om het vuurtje uit te doven.

Critici spreken van klassenjustitie: waar de gewone man 390 euro moet dokken bij het per ongeluk overtreden van de afstandsregels, komen het koningspaar en de minister er makkelijk mee weg.

Presentatrice Sophie Hilbrand: “Kan hij nog aanblijven nu de commotie over zijn bruiloft aanhoudt? Grapperhaus dacht nog even dat het over zou waaien.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp: “Dit is toch een kwestie: ook al ben je politiek gedekt, het kan alsnog zijn eigen dynamiek krijgen, omdat heel veel mensen het toch onuitlegbaar vinden.”

Generaal pardon

Advocaat Frank van Ardenne, die onder meer de vier beboete ’taartjeseters’ vertegenwoordigt, vindt het een schande. “Hoe kan de aanvoerder zo de regels negeren en verwachten van zijn spelers dat zij dat wel doen? Dat is kort samengevat wat hier speelt.”

Hij wil een generaal pardon voor iedereen die een coronaboete heeft gehad. “De aanleiding is deze bruiloft, waar je ziet dat degene die de regels bedenkt – samen met anderen – en die ook moet handhaven, aan den lijve heeft ondervonden hoe lastig dat is.”

Hugo: ‘Hij is het boegbeeld!’

Xander: “Bij de oppositiepartijen hoor je best wel veel terughoudendheid om dit hard aan te pakken, omdat ze denken: die 1,5-meter-regel schenden we allemaal wel een beetje, Grapperhaus is ook een mens.”

Op1-presentator Hugo Logtenberg vindt dat Ferd te ver is gegaan: “Zeker, maar hij is natuurlijk wel het boegbeeld van het kabinet dat zelf heeft gezegd: ‘Je bent een aso als je het niet doet.’

Hugo: “De afweging nu in Den Haag zal zijn: wat te doen? Is dit te overleven? Hij gaat nu een week tegemoet die heel slecht voor hem is en voor het aanzien van het kabinet en zelfs zijn partij CDA.”

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen