OM seponeert zaak tegen Akwasi na Twitter-statement

Nu Akwasi in een statement afstand heeft genomen van zijn haatspeech en moordlustige tweets over Zwarte Piet, heeft het Openbaar Ministerie besloten om de zaak tegen hem te seponeren. Dat laat het OM weten. Akwasi keerde zojuist terug op Twitter en nam in een statement afstand van zijn uitspraken. Heel even leek het erop dat hij dat uit eigen beweging deed, maar het blijkt een soort handjeklap met het OM te zijn. Die dwong hem min of meer om dit halfbakken excuus te plaatsen.

Het OM laat weten: “De uitspraak die Akwasi op de maandag 1 juni tijdens de Black Lives Matter demonstratie op de Dam in Amsterdam heeft gedaan, is naar het standpunt van het OM in Amsterdam ‘opruiend’ en daarmee strafbaar. Na een gesprek met de officier van justitie en zijn advocaat heeft Akwasi toegezegd publiekelijk afstand te nemen van zijn opruiende woorden. Dat heeft hij inmiddels gedaan. Daarom heeft de officier van justitie besloten de zaak tegen Akwasi voorwaardelijk te seponeren.”

Tijdens de Black Lives Matter demonstratie op 1 juni riep Akwasi, ten overstaande van duizenden aanwezigen: “Op het moment dat in november dat ik een Zwarte Piet zie, ik trap hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.

Opruiend, vindt het OM, omdat hij ‘met deze uitspraak heeft aangezet tot het plegen van een strafbaar feit, namelijk de mishandeling van een persoon verkleed als Zwarte Piet’. “Het OM stelt zich op het standpunt dat uitingsvrijheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt en dat de vrijheid niet onbeperkt is.”

Verhoor

In totaal zijn er 44 aangiftes tegen Akwasi binnengekomen. Het OM heeft de zaak bestudeerd en in juli is Akwasi als verdachte – in het bijzijn van zijn advocaat – door de politie verhoord.

Op 26 augustus heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen Akwasi, zijn advocaat en de officier van justitie. “Tijdens dit gesprek heeft Akwasi gezegd geschrokken te zijn van de aangiften. Ook heeft hij gezegd dat hij niet de bedoeling had aan te zetten tot geweld tegen zwarte piet.”

De officier van justitie heeft Akwasi het aanbod gedaan de zaak voorwaardelijk te seponeren als Akwasi publiekelijk met het oog op een actueel belang zijn woorden zou terugnemen. “Akwasi is akkoord gegaan met het voorstel.”

Groot belang

Het OM acht het publieke statement van Akwasi dat hij op sociale media heeft gepost van groot belang. “Juist om er zo voor te zorgen dat de kans op geweld vermindert en een ieder zich veilig kan voelen tijdens de aankomende Sinterklaasperiode. Gestreefd is naar een afdoening die recht doet aan de ernst van de situatie en die een voorbeeld voor de toekomst biedt.”

Akwasi draagt daar met zijn voorbeeldfunctie en statement in de visie van het OM aan bij. De zaak is daarom voorwaardelijk geseponeerd. Indien Akwasi binnen een jaar nogmaals een strafbaar feit begaat, dan zal hij zich niet alleen voor dat nieuwe feit maar ook voor de uitspraak op 1 juni 2020 voor de rechter moeten verantwoorden.”

Het OM is op de hoogte van de oude tweets van Akwasi die afgelopen week in de publiciteit zijn gekomen. “Daar zijn inmiddels aangiften over binnengekomen bij de politie. Deze aangiften worden nog beoordeeld.”

Reacties

Deze deal met Akwasi leidt op Twitter tot cynische reacties. “Even leek dit een mooi lichtpunt, want Akwasi komt terug op zijn uitspraken van 1 juni op de Dam. Maar nu blijkt dat dit is om zijn zaak ‘voorwaardelijk te seponeren’“, zegt Telegraaf-verslaggever Kamran Ullah.

GeenStijl-journalist Pritt: “‘Minder minder’ = 6 jaar procederen, ‘Hoogstpersoonlijk Zwarte Piet in het gezicht trappen’ = theedrinken met het OM. Bananenland.

Journalist Jarco Kriek: “We leven dus in een land waar je aangetoond strafbare feiten pleegt maar je niet wordt vervolgd. En laat er nu net een boete bij op de mat vallen dat ik 3 kilometer te hard heb gereden en dat dus zwaarder wordt bestraft dan dat ik iemand dood zou wensen. Stom he!

Opiniemaker Jan Roos: “Aha. Dus je mag strafbare dingen roepen zolang je maar bij de NPO je straatje mag schoonvegen. Wist jij dit, Geert Wilders?

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen