Akwasi terug op Twitter, neemt afstand van haattweets

Mediarelschopper Akwasi is weer terug op Twitter. Hij neemt in een uitgebreid statement afstand van de moordlustige tweets over Zwarte Piet die onlangs opdoken uit zijn socials-archief. Dat is te zien op het sociale medium. Akwasi zorgt altijd weer voor een leuke mediarel en vanavond schijnt het in Veronica Inside ook weer over de rapper te gaan. Hij maait het gras enigszins voor de voeten van de VI-heren weg, want hij heeft besloten uitgebreid afstand te nemen van zijn haattweets.

Vorige week zaterdag stond Akwasi met een groot interview in het AD, waarin hij klaagde dat zijn juf hem vroeger Aquarium noemde. Op dezelfde dag doken enkele speurneuzen in het Twitter-archief van Akwasi en daar schrokken ze behoorlijk van: er stonden allemaal moordlustige tweets over Sinterklaas en Zwarte Piet in.

Aanvankelijk koos Akwasi voor de ontkenningsstrategie, maar die werkte niet zo goed. De bewijzen waren overweldigend, dus besloot Akwasi ze toch maar te erkennen. Wel beweerde hij ze niet te herinneren.

Nu heeft Akwasi een soort van spijt. Met de nadruk op ‘een soort van’. Zijn statement is namelijk het gevolg van het handjeklap met het OM. Les daarover: OM seponeert zaak tegen Akwasi na Twitter-statement.

Onderstaand leest u integraal het statement van Akwasi:

“Op 1 juni van dit jaar heb ik tijdens een demonstratie tegen racisme en politiegeweld op de Dam in Amsterdam een toespraak gehouden. Ik heb toen gesproken over zwarte piet, voor mij en veel andere Nederlanders een symbool van racisme. Ik heb dat omschreven als ‘zwarte piet is zwart verdriet’.”

“Ik heb tijdens dezelfde speech ook de volgende, inmiddels veelbesproken woorden gesproken: “(…) op het moment in november dat ik een zwarte piet zie, trap ik hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.” Deze woorden hebben veel ophef veroorzaakt omdat ze door sommigen helaas ten onrechte zijn geïnterpreteerd als een aankondiging dat ik geweld zou willen toepassen op als zwarte piet verklede mensen, of dat ik anderen zou willen aansporen of inspireren dat te doen.”

“Ik wil graag ondubbelzinnig benadrukken dat dit niet de bedoeling was van deze beeldspraak: ik ben tegen elke vorm van geweld en dat geldt ook voor geweld tegen zwarte piet. Ik neem hierbij dan ook afstand van deze, op de Dam uitgesproken gewraakte passage. Dat geldt ook voor een aantal recent opgedoken, onbezonnen en kwetsende tweets over zwarte piet van ongeveer tien jaar geleden.”

“Dat ik hier niet eerder mee naar buiten ben gekomen, kan ik alleen maar verklaren omdat elke vorm van geweld zo ver van mijn persoon staat dat ik mij geen voorstelling kon (en kan) maken van de bewuste interpretatie van dat wat ik op de Dam heb gezegd.”

“Ik wil dit graag achter me laten omdat ik niet wil dat de genoemde controverse rondom mijn persoon het debat over zwarte piet blijft domineren. Een debat dat uiteindelijk overigens zonder enige twijfel zal leiden tot het verdwijnen van de karikaturale stereotype zwarte piet die we op sommige plaatsen in Nederland helaas nog zien.”

“Als muzikant, dichter en programmamaker zal ik me in dit belangrijke maatschappelijke debat blijven mengen, maar ik zal mijn woorden zorgvuldiger kiezen. Als geboren Nederlander hoop ik dat wij elkaar in mildheid en in genade zullen blijven ontmoeten en elkaar vinden in wat ons bindt, en niet in wat ons uiteendrijft.”

“Vanuit het 32-jarige licht der vreedzaamheid, Akwasi.”

Lees ook de update: OM seponeert zaak tegen Akwasi na Twitter-statement

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen